Vanthourenhout, Jacobs, De Boer en Tulett overige winnaars op de Koppenberg

Vanthourenhout, Jacobs, De Boer en Tulett overige winnaars op de Koppenberg

ava

Vooraleer de elite aan de slag ging, reden de nieuwelingen, junioren, vrouwen en beloften hun wedstrijd. Voor Sophie de Boer werd het de tweede opeenvolgende zege. Dat was ook  het geval voor Michael Vanthourenhout, die ook al in Ronse won. Johan Jacobs zegevierde bij de junioren en Daniel Tulett won bij de nieuwelingen.

Michael Vanthourenhout heeft op de Koppenberg zwaar uitgehaald bij de beloften. De Europees kampioen reed solo naar winst. Laurens Sweeck en Toon Aerts maakten het Belgisch feestje compleet.

“Mijn start was nochtans slecht. Ik denk dat ik nog hooguit tien renners achter me hield”, doet Vanthourenhout (Sunweb-Napoleon Games) zijn verhaal. “Maar op de eerste beklimming voelde ik dat ik over goeie benen beschikte. In de tweede ronde kon ik al een klein gat slaan.”

Het was het laatste beeld dat de tegenstand van Vanthourenhout te zien kreeg. De West-Vlaming reed solo naar de zege. “Ik ben diep gegaan, maar op karakter en conditie kon ik de kloof uitdiepen. Omdat tijd het klassement bepaalt, heb ik pas in de laatste twintig meter de handen in de lucht gestoken.”

Ook in Ronse, de eerste manche van de bpost bank trofee, was Vanthourenhout al de sterkste. In de stand bij de beloften heeft hij nu een voorsprong van 2’33” op Laurens Sweeck.

Nadat ze eerder de primus was in Ronse, heeft de Nederlandse Sophie de Boer met de Koppenbergcross ook de tweede manche van de bpost bank trofee gewonnen. Onze landgenote Jolien Verschueren werd knap tweede, voor Sanne Cant.

Nikki Harris (Telenet-Fidea) ging als snelste van start. De Britse nam een kleine voorsprong en kreeg aan het einde van de tweede ronde het gezelschap van De Boer (Kalas-Noff). De Nederlandse was duidelijk de sterkste van de twee en liet Harris al snel achter.

“Ik heb mezelf vandaag verrast”, aldus De Boer, die solo naar de overwinning reed. “Ik voelde me sterk genoeg om het alleen uit te zingen. Op de klim verspil je veel energie en dan is het belangrijk om geconcentreerd te zijn in de afdaling.”

In de stand heeft De Boer na twee manches 58 seconden voorsprong op de verrassend sterke Jolien Verschueren (Decock-Woningbouw Vandekerckhove). De 24-jarige Belgische werd derde in Ronse en deed op de Koppenberg nog een plaats beter. 

De Zwitser Johan Jacobs heeft de Koppenbergcross bij de junioren op zijn naam geschreven. Met Mehdy Henriet en Jens Dekker mochten ook een Fransman en een Nederlander mee op het podium.

Jacobs trok van bij de start het gashendel open en reed solo naar de zege. De Fransman Henriet moest aan de streep ruim een minuut toegeven op de Zwitser. De Nederlander Dekker werd derde op anderhalve minuut.

Opvallend: bij de junioren stond er geen enkele Belg op het podium. Eerste landgenoot was de Waal Sylvain Leonard op een vijfde plaats.

Daniel Tulett heeft de Koppenbergcross (bpost bank trofee) bij de nieuwelingen gewonnen. De Brit klopte onze landgenoot Arno Debeir in de sprint. Yentl Bekaert werd derde.

Drie ronden moesten de nieuwelingen afleggen op en rond de Koppenberg. Debeir van Lares-Doltcini en de Brit Tulett namen meteen het voortouw en in de tweede ronde gooiden ze hun laatste metgezellen overboord. In de sprint had Debeir geen verhaal.

Bron: PM