Vijf vragen aan Jeremy Powers, Amerikaans cyclocrosser

Vijf vragen aan Jeremy Powers, Amerikaans cyclocrosser

Jeremy Powers werd vorig seizoen Amerikaans kampioen in Austin en dat was zeker een race met wat onoverkomelijkheden. Jeremy stapte van het wegwielrennen naar het cyclocrossen en dat is zeker niet zonder resultaat gebleven. Elk jaar wordt zijn kracht en kennis en techniek beter. Met een voorlopig negende plaats in de rangschikking van de wereldbeker die over een heel seizoen wordt berekend, stond Jeremy in Tabor op de eerste start rij.

Jeremy Powers is tevens een zeer relaxte prof renner en gaat erg serieus met zijn vak om. Tijdens het seizoen maakten we met hem voor de eerste keer kennis tijdens de wereldbeker in Valkenburg. Destijds maakte hij al een indruk omdat hij een professionele indruk naliet en klaar stond voor de pers. Voor het komende seizoen is Jeremy tijdens de eerste twee wereldbekers in Las Vegas en in Montreal zeker van de partij. Hij zal daar voorin meestrijden. Offroadbiking stelde ook aan Jeremy Powers vijf vragen.

1. Jeremy , het WK in Tabor was niet echt wat je er van verwacht had. Waar heb je in de voorbereiding de fout gemaakt in de laatste week van het WK in Tabor.

JP: Het WK was voor mij een erg harde wedstrijd. Iedereen die mij heeft gevolgd in de laatste paar jaar weet dat ik elk jaar wat sterker en beter ben geworden. Ik ben meer gefocust ook en ik voel dat ik met mijn 31 jaar niet eeuwig meer tijd heb om beter te worden. Ik heb mezelf te hard gepusht in de laatste week om maar te zorgen dat ik beter was dan ooit. In de laatste wereldbekerrace in Hoogerheide werd ik 13 de en dat schepte een verwachtingspatroon. Ik werd negende in de eindstand van de wereldbeker. Voor een Amerikaanse cyclocrosser was dat de eerste top- 10 ooit. Het feit dat ik als Amerikaan op de eerste startrij mocht staan, bevorderde wel de druk.

2. Hoe ben je omgegaan met deze teleurstelling? Omdat je na een paar weken vakantie toch weer vooruit moet gaan voor het nieuwe crossseizoen.

JP: Ik ben niet iemand die stil blijft staan bij één slechte week in een heel seizoen. Ik kijk naar het hele seizoen. Ik ben als topsporter erg trots op wat ik bereikt heb en blijf altijd trouw aan mijn eigen doelstelling en aan mijn fans. Ik doe altijd mijn uiterste best. Zelfs met al het reizen en met al je trainingspullen mee te sjouwen, wat bijna niemand ziet, het werkt voor mij. Ik ben erg trots op wat ik bereikt heb in de wereldbeker en heb gedaan. Een heleboel mensen zeiden dat het niet mogelijk was.

3 . Ik heb wel opgemerkt dat je in je after season rijden een heleboel fun inbouwt in je training. Gek doen in de sneeuw met je vrienden; Gewoon ook genieten van het fietsen, is dit heel erg belangrijk voor je ?

JP: Haha , er is een hele hoop lol! Iemand heeft me een 7 jarige genoemd om de Cyclosnowcalypse video die wij gemaakt hadden. Ik zie niet in wat ik verkeerd doe door gewoon plezier te hebben in wat ik doe met mijn vrienden, jezelf pushen, op en neer springen in de sneeuw met een fiets. Het was gewoon een hele leuke fijne manier om ons te vermaken in het off season trainen en het houdt ons bezig met 1,2 meter sneeuw op de grond en daar hebben we een leuk videootje van gemaakt. In het algemeen probeer ik zo veel mogelijk in een positieve leefstijl te leven en deze dingen horen daarbij Het is van groot belang in mijn leven dat ik de dingen die ik wil doen gewoon doe. Het houdt me gelukkig en gefocust op het werkelijke doel.

4. Jeremy, hoe start je voorbereiding voor het nieuwe CX seizoen? Maak je lange trainingen voor een goede basis of rijd je ook veel wegwedstrijden?

JP: Op het moment doe ik lange sessies basistraining en gewichtentraining. Dit combineer ik vooral in het begin van de voorbereidingen met stabiliteitsoefeningen , wandelen en hard lopen. Ik heb ook enkele evenementen die ik ga doen. (op het moment van het interview was Jeremy onderweg naar California voor een SRAM meeting en de Sea Otter Classic voor Focus Bikes) Momenteel train ik tot 30 uur in de week aan mijn basis en vanaf ongeveer eind april ga ik wegraces en mountainbikeraces rijden om sterker en beter te worden. Op de weg ga ik geen UCI wegraces rijden. Maar in het mountainbiken doe ik enkele grote UCI races mee in Massachusets en zal daar tot de limiet gaan.

5. Wat verwacht je van de off season trainingen? Constant serieus en hard trainen of heb je ook momenten dat je gewoon fietst en geniet van het leven als wielerprof?

JP: Ik houd echt van het leven in de zomer. Het is de fundering van mijn cyclocrossseizoen. Het is niet zo intens, maar het doet toch pijn. Het is namelijk niet altijd makkelijk om elke dag 3 tot 5 uur te trainen op de fiets in deze twee maanden van basistraining. Het is wel fijn om je vrouw , hond , familie en vrienden om je heen te hebben. Minder stress die je anders hebt door het vele reizen. Iets minder structuur is fijn buiten het seizoen. Cyclocross is niet voor heel mijn leven en ik ben nu zeker de puntjes op de i aan het zetten om van seizoen 2015-2016 mijn beste ooit te maken.

Jan van Dijk