Vijf vragen aan Robby De Bock

Vijf vragen aan Robby De Bock

ava

De voorbereidingen en wedstrijden voor het nieuwe seizoen in het mountainbiken nemen al snel weer een aanvang en hierbij hebben wij de coming man van het Belgische mountainbiken Robby De Bock 5 vragen gesteld over het komende seizoen en de aanloop er naar toe.

Robby is vanaf het einde van het vorige seizoen afgestudeerd aan de TU Delft in Nederland en kan zich vanaf nu ook voltijds op het mountainbiken storten. Robby verdedigt voor het tweede jaar de kleuren van het Feenstra bike Team uit Nederland . Robby heb ik een achttal jaren geleden leren kennen en was toen al een echte biker. Ik volg hem met meer dan gewone belangstelling,  omdat ik er van overtuigd ben dat Robby binnen  dit en twee à drie jaar doorstoot naar de absolute top.  Dat zei ik toen al.  Ik zie Robby elk jaar  groeien en met een beetje geluk en minder pech gaat hij zelfs het komende seizoen al wat ruiten ingooien van de gevestigde orde.

Verder in het seizoen gaan we hem nog eens een paar keer volgen en vragen stellen.

Wat verwacht je van het komende seizoen nu je alles op het mountainbiken kan zetten?

Robby :  Ik verwacht een flinke stap vooruit gezet te hebben. Ik probeer sinds ik  afgestudeerd ben als een modelprof te leven en naar mijn gevoel heb ik al grote stappen gezet.  We zullen zien of dat zich ook vertaalt in mooie(re) wedstrijdresultaten in vergelijking met voorgaande jaren.

Heb je zwaar kunnen investeren in training afgelopen winter en hoe heb je dat gedaan?

Robby :  Vergeleken met mijn studietijd heb ik nu zowel meer gevarieerder en specifieker getraind. In tegenstelling tot vroeger ligt er nu minder focus op fitnessoefeningen. Maar wel meer op spierevenwicht door een persoonlijke coaching bij Move2improve.

Rijd je nog voorbereidingskoersen als Afxentia of andere wedstrijden?

Robby : De Afxentia (meerdaagse in Cyprus) bezie ik als een eerste serieuze test i.p.v.  als voorbereiding. Andere meerdaagse wedstrijden die op dit moment gepland staan zijn de BEMC en Tour des Pays de Savoie. Ik vat deze in de eerste plaats op als stevige training. Maar door de lange fietstijd is er in de praktijk weinig verschil tussen deze rijden als training of als wedstrijd. De focus blijft in de eerste plaats echter op de cross country liggen.

Vind je het moeilijk of makkelijk om nu zwaar te investeren in je MTB toekomst?

Robby :  Het is natuurlijk een financiële gok vermits ik geen profcontract of statuut heb. Deze gok is echter tijdelijk (1 seizoen) en weldoordacht. Als ik mijn profambities niet kan waarmaken heb ik mijn diploma achter de hand. Anderzijds besef ik dat het profleven heel mooi is. Toch zolang je geen blessures hebt. Er is dus absoluut geen gebrek aan motivatie om er nu niet alles uit te halen wat ik in mijn mars heb.

Verwacht je zelf in beeld te kunnen komen bij de nationale selectie  voor bijvoorbeeld een Europees kampioenschap?

Ja, ik ambieer een profcarrière,. Dat is volgens mij enkel realistisch als ik een vaste waarde word in de nationale kern, met daarbij horend dus selecties voor kampioenschappen.

 

Jan v Dijk