Interview Jenny Rissveds, Europese kampioene XCE

Interview Jenny Rissveds, Europese kampioene XCE

ava

Onlangs kondigden wereldkampioen Nino Schurter en zijn manager Thomas Frischknecht de komst aan van het Zweedse talent Jenny Rissveds aan. De Zweedse werd vorig seizoen Europees Eliminator kampioene en won twee wereldbekerwedstrijden. Haar team maake een interview met haar.

Wanneer zat je voor het eerst op de fiets?

Eerst hebben papa en mama me leren fietsen en daar was ik niet in geïnteresseerd. Op mijn vierde besliste ik om het zelf te leren. Ik gaf het niet op tot ik op het eind van een herfstdag kon rijden.

Wanneer startte je met je eerste mountainbikerace. Wat sprak je aan?

Ik was zeven jaar en startte op een kinderfiets met drie versnellingen. De omloop was zo’n drie km met asfalt, gravel en zand. Ik voelde me in mijn sas op het asfalt en de graval. Toen ik in het bos kwam, sprong ik van mijn fiets en liep daardoor. Ik herinner me het laatste bos nog zo goed tot 300 meter tot de aankomstlijn.  Ik sprong van de fiets en een meisje met een echte mountainbike passeerde me.  Ik wist niet dat ik aan de leiding reed toen ze me voorbijreed. Ik realiseerde dat toen ik als tweede over de finish kwam. Dat meisje werd mijn zwaarste tegenstander voor een aantal jaren.

Wanneer mensen denken aan Zweden, dan komt mountainbiken niet noodzakelijk op in hun gedachten. Hoe zie je het mountainbiken in je land?

We hebben een lange traditie in cross-country skiën hier in Zweden en meestal wordt dat geassociëerd met dit land. De interesse in mountainbiken groeit sinds de laatste jaren. In Falun, waar ik woon, daar zijn heel wat omlopen waar je kan trainen of voor de fun rijden. Elke keer dat ik er kom, ontmoet ik er fijn mensen  en het maakt niet uit wat weer het is of welk seizoen. Er zijn veel rotsen op het terrein waar je een fijn technische training kan doen.

Wat is je perfecte fiets namiddag? 

Op een mooie zomerdag trek ik er op uit op mijn favoriete omlopen. Dan rijd ik voor de fun en trek soms eens goed door. Op een donkere omloop rijden met een hoofdlamp op, geeft me ook een speciaal gevoel. Alles gaat veel sneller en je moet telkens goed opletten om te springen voor onvoorziene obstakels.

In 2013 werd je niet enkel Europees Eliminatorkampioene, maar won je ook twee wereldbekers. Wat trekt je aan in de XCE en wat zijn de geheimen om je op te laden voor deze races?

Ik reed mijn eerste XCE race in de wereldbeker in Houffalize in 2012 juist omdat het iets nieuw en opwindend was. Ik wilde zien hoe ver ik kon gaan. Ik kwam als derde aan en een maand later won ik de wereldbeker XCE in La Bresse. Na het seizoen realiseerde ik me wat je nodig hebt om zo’n race te winnen. Je moet een all-rounder zijn. Je moet snel, sterk en explosief zijn en de nodige technische vaardigheden hebben. Je hebt een werkbare tactiek nodig voor elke heat en voorbereid zijn op alles wat kan gebeuren.

 

Wat was je grootste verrassing in het vorige seizoen?

Eerst en vooral het EK. Het was een onvergetelijk weekend in Bern voor mij. Ik reed de team relay de eerste dag. Op de tweede dag reed ik de XCE en op de derde dag de XCO.  Het waren echt drie zware dagen en ik had die resultaten niet verwacht.  Nog meer verrassend was het behalen van de nationale titel in het downhill. Mijn seizoen liep op zijn einde en ik wilde dat NK juist voor het plezier rijden. Ik ging een week voor de race naar het bikepark om de downhill bike gewoon te worden. Het voelde echt goed, maar ik had geen enkel gevoel dat ik ging winnen. Na de kwalificatierun zat een zege erin en tot mijn verrassing lukte dat nog.

Je bent dan wel een echte all-rounder. XCO is wellicht de meest belangrijke categorie. Wat is je doel voor deze discipline dit seizoen?

Ik wil  op verschillende podia van een wereldbekerrace staan en wil op zijn minst eentje winnen. Een ander doel is het podium van het WK.

Nu iedereen vooruit blikt naar Rio: Wie zijn je grootste tegenstanders in Zweden en hoe zijn je kansen voor 2016?

Op dit moment zijn Alexandra Engen en ik de enige op niveau voor de Spelen. Als we beiden goede resultaten boeken in de komende wereldbekers, dan bestaat de kans dat we beiden gaan. Als elk land twee renners mag afvaardigen dan. Als er een derde renster bijkomt, dan zal ik daar rekening mee houden. Maar voorlopig is het goed dat we elkaar blijven stimuleren om te presteren.

Je bent de enige vrouw in het SCOTT-Odlo team en heb je geen schrik om alleen te zijn in het team?

Tot nu ben ik niet bang(lacht). Na een seizoen waarin de jongens leerde kennen, voelde ik me comfortable in die situatie. Het is een grote opportuniteit voor mij om te leren van Nino Schurter en te rijden in een taem met renners van dat niveau. Zolang de jongens geen probleem met mij hebben, heb ik ook geen problemen met hen.