Voorbeschouwing Hansgrohe Superprestige Spa-Francorchamps

Voorbeschouwing Hansgrohe Superprestige Spa-Francorchamps

Toppers over de finish op de Raidillon: “Moordend, oer-lastig en afzien”

“Moordend, maar heel mooi” en “zwaarste aankomst van het jaar”. Met amper één editie achter de kiezen heeft de Hansgrohe Superprestige Spa-Francorchamps al een mythische status bereikt bij de veldrittop. Komende zondag is het F1-circuit dan ook de ‘place to be’ voor iedere crossfanaat.

Het vele klim- en klauterwerk, met de finish op de steile Raidillon als orgelpunt, zorgde vorig jaar voor tal van kippenvelmomenten. Van nieuweling tot elite, iedereen reed zich het snot uit de neus en de longen uit het lijf op de pittige aankomst. Bij de elite plaatste een indrukwekkende Kevin Pauwels zich als eerste op de erelijst. “Dat was een hele mooie overwinning. Ik was weg met Lars Van der Haar en in de laatste ronde kon ik hem overboord gooien. Het voelde best speciaal om daar als eerste renner ooit te winnen”, aldus de kopman van Sunweb-Napoleon Games.

 

‘OUTSIDER’

 

Maar de Kalmthoutenaar ziet zichzelf zondag niet als topfavoriet. “Eerder als outsider. Van Aert is top, Nys is heel goed en Van der Poel heeft het voorbije weekend getoond dat hij de kloof met die twee gedicht heeft”, klinkt het. Pauwels beseft wel dat hij zondag een parcours op maat voor de wielen krijgt geschoven. “Als het droog blijft, ja. Het is een zwaar rondje met veel klimwerk. Dat ligt me. De finish is echt afzien. Ronde na ronde kruipt die Raidillon meer in de benen. Vorig jaar kwam ik gelukkig alleen aan. Daar sprinten voor de zege, dat moet echt loodzwaar zijn.”

 

‘ZWAARSTE AANKOMST’

 

En Pauwels is niet de enige die er zo over denkt. Ook wereldkampioen Mathieu Van der Poel en zijn generatiegenoot Wout Van Aert leerden vorig jaar de Raidillon kennen. De youngsters kwamen toen als halfdode pieren over de finish gekropen. “De aankomst in twee woorden omschrijven? Mag het ook in één woord? Moordend! Moordend, maar tegelijkertijd ook heel mooi”, lacht Van der Poel, die vorig jaar vierde werd bij de elite. Van Aert, vorig seizoen winnaar bij de beloften, bevestigt. “Oer-lastig is die finish. Het is zonder twijfel de zwaarste aankomst in de cross.”

 

De rest van het crosspeloton en de fans die vorig jaar naar het F1-circuit afzakten, zullen het ongetwijfeld beamen: de Hansgrohe Superprestige in Spa-Francorchamps moet je van dichtbij meegemaakt hebben. “De omloop heeft alles in zich om uit te groeien tot een echte klassieker”, vertelt parcoursbouwer Erwin Vervecken van Golazo sports. “De beklimming van de Raidillon en ‘de muur’, een gemene en stevig hellende loopstrook, blijven de trekpleisters van het parcours.”

 

HERTEKENDE OMLOOP

 

Maar er zijn ook heel wat wijzigingen. Vervecken: “De dubbele materiaalpost van vorig jaar is niet meer. De tweede passage zorgde toen voor problemen en daarom hebben we bij de UCI de goedkeuring gevraagd om twee enkele posten te integreren. Eén vrij dicht na de start en één voorbij halfweg aan de chicane van het F1-circuit. Ook de circulatie van het publiek hebben we aangepakt. Die was niet optimaal, maar ook dat probleem is nu opgelost.”

 

“Verder verdwijnt de tunnel uit het parcours en zullen de renners het circuit oversteken dwars door de paddock”, gaat Vervecken verder. “Dit betekent ook dat het tweede deel van de omloop in omgekeerde richting wordt afgelegd. Tot slot is er ook nog een nieuw steil klimmetje toegevoegd. Het is afwachten of daar gelopen of gefietst moet worden.”

 

VAN AERT EN CANT

 

In alle klassementen van de Hansgrohe Superprestige is de spanning te snijden. Wout Van Aert staat bij de elite met 59 punten aan de leiding, maar zowel Sven Nys (51 punten) als Kevin Pauwels (50 punten) zijn allesbehalve uitgeteld. Bij de dames voert Sanne Cant het commando. De vicewereldkampioene scoorde vier op vier en heeft met 60 punten de maximumscore. Jolien Verschueren (53 punten) is de eerste achtervolgster.

 

ISERBYT EN DEKKER

 

Eli Iserbyt (58 punten) zwaait op zijn beurt de plak bij de beloften, maar zijn ploegmaat bij Telenet-Fidea Quinten Hermans volgt op amper twee punten. Daan Hoeyberghs volgt als derde met 52 punten. Bij de junioren is het nog spannender. De Nederlander Jens Dekker en de Belg Jappe Jaspers, ploegmaats bij Enertherm-BKCP, hebben beiden 57 punten, maar Dekker leidt de dans op basis van het aantal zeges.

 

Hansgrohe Superprestige Cyclocross Spa-Francorchamps

Circuit Spa-Francorchamps

Route du Circuit 55, 4970 Stavelot

 

Programma zondag 13 december 2015:

09u45    Nieuwelingen

11u00    Ridley Cup voor internationale Junioren

12u15    Superprestige voor internationale Beloften

13u45    Superprestige Ladies Trophy

15u00    Hansgrohe Superprestige Elite (Live bij Telenet op Play Sports en op het gratis Playtime Kanaal 11 vanaf 14u30 en live bij rtbf op La Deux vanaf 14u50. Om 17u30 brengt VRT (Sporza) een zeer uitgebreide samenvatting van 25 à 30 minuten.)

 

Deelnemers en meer info: www.cyclocrossfrancorchamps.be  / www.superprestigecyclocross.be

 

Bron : Persbericht Galazo CH