Wellicht zware schorsing voor Denise Betsema na positief B-staal

Wellicht zware schorsing voor Denise Betsema na positief B-staal

Denisa Betsema dreigt zwaar geschorst te worden. De Nederlandse die dit seizoen doorbrak als veldrijdster werd begin april betrapt op het gebruik van anabole steroïden. De 25-jarige Betsema, die voor Marlux – Bingoal (sinds kort omgedoopt tot Pauwels Sauzen – Bingoal) reed, ontkende maar nu blijkt ook haar B-staal positief.

“Ook bij de vrouwen staan we er met Loes Sels, Laura Verdonschot en de hopelijk binnenkort terugkerende Denise Betsema beter voor dan ooit”, zMaar het ziet er niet naar uit dat Betsema op korte termijn te zien zal zijn in het veld.

In het B-staal van de Nederlandse werden, net als bij een controle in januari na afloop van de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide, anabole steroïden aangetroffen. Betsema blijft dus ook voorlopig geschorst en moet nu zelf aantonen dat ze geen schuld treft.

De controle in Hoogerheide – op 27 januari van dit jaar – werd uitgevoerd door het onafhankelijke orgaan Cycling Anti-Doping Foundation (CADF) in opdracht van de UCI. De veldrijdster uit Texel ontpopte zich tijdens het voorbije seizoen tot de grote verrassing bij de vrouwen. Ze won 15 crossen, waaronder de Wereldbekermanche in Koksijde, de Superprestige-wedstrijd in Middelkerke en de DVV Trofee-manche in Antwerpen. Op het WK en het Nederlandse kampioenschap reed ze telkens naar een vierde plaats. Begin februari verlengde ze nog haar contract bij tot 2023.

“Nachtmerrie”

De renster zelf reageerde in april aangeslagen op Instagram: “Wat een nachtmerrie is dit”, klonk het. “Zoals vele al hebben gehoord is mijn dopingtest van de Wereldbeker in Hoogerheide positief bevonden (anabolen steroïden). Om gelijk met de deur in huis te vallen: ik heb nooit verboden middelen gebruikt en ben het gehele jaar verder nooit positief getest.” Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bron: nieuwsblad.be

Foto: archief Bart Knops