Wereldbeker Valkenburg: tweede grote afspraak van het seizoen

Wereldbeker Valkenburg: tweede grote afspraak van het seizoen

ava

In Valkenburg staat de tweede grote confrontatie van het prille veldritseizoen op het programma. Alle toppers waren nog in grote doen in Gieten. Maar op Nederlandse bodem verwachten we toch opnieuw de nieuwe vaandeldragers van de cyclocross, met name Mathieu Vanderpoel en Lars van der Haar. Een gewaarschuwd renner telt voor twee.

Dat die jonge gasten ook nog eens uit het aartsrivalen land komen,  dat is natuurlijk minder. Maar zie hier de exponent van een lang gevolgd beleid, al bij de jeugd  begon.

Mathieu en David Vanderpoel, die samen met Lars van der Haar, de verzamelde elite het vuur aan de schenen legt.  Ze rijden nog maar net in hun eerste jaren bij de groten. En ze staan er al.  Zou dit het eerste teken zijn van het einde van de Belgische hegemonie. Het is te hopen dat ondermeer Francis Mourey en Zdenek Stybar mee komen doen in Valkenburg. En dat ook de andere kleppers ‘acte de presence’ gaan geven, zodat een overwinning glansrijk zal zijn.

Ook van de andere naties verwacht ik dit jaar wel eens betere uitslagen en mijn hoop is ook gevestigd op Phillipp Walsleben. Hij ging aan het eind van vorig seizoen pas beter rijden. Nu hij geen kopman meer heeft na het plotse vertrek van Albert, kan hij zijn eigen weg gaan.

Martin Bina is misschien een kandidaat die nog eens verrasend voor de dag kan komen . Of wordt het toch een onderonsje der Lage landen? Op19 Oktober zullen we het weten. Wij gaan uiteraard ook zelf kijken naar deze zeer mooie wedstrijd, die ook zeer zwaar is door het geaccidenteerde parcours.  Wordt een droog weer race of gaat er nog regen vallen op deze klei leemgrond?  En wordt het derhalve een wedstrijd voor evenwichts kunstenaars? Of gaat Sven Nys samen met Kevin Pauwels en Klaas Vantornout in zijn kielzog hun gram halen bij de Nederlanders ? Vragen waarop we zondag omstreeks 16 uur een antwoord op weten.

 

Jan van Dijk