Wereldkampioene de Jong geeft glans aan haar regenboogtrui in Sint- Niklaas

Wereldkampioene de Jong geeft glans aan haar regenboogtrui in Sint- Niklaas

De laatste wedstrijd van de B-post Bank trofee was er eentje die met overmacht gewonnen werd door Thalita De Jong. Nikki Harris die een ganse wedstrijd de achtervolging voor haar rekening nam eindigde tweede en Sanne Cant die niet in haar ritme kwam door het ziek zijn moest tevreden zijn met de derde plaats. Voor haar was de eindzege van de B-post Bank trofee het belangrijkste. Het heeft haar moeite gekost om dit de laatste wedstrijd nog te kunnen behouden.
Het recreatiedomein De Ster was de afspraakplaats voor de allerlaatste wedstrijd van de B-post Bank Trofee. De Waaslandcross leek echt heel veel weg te hebben van de wedstrijd in Lille maar het mocht niet onderschat worden. Sanne Cant werd meteen naar voor geschoven als topfavoriet om deze wedstrijd op haar palmares bij toe te voegen. Toch zou zij moeten rekening houden met Thalita De Jong die vorige week in Zolder de Wereldtitel pakte.

Met 34 rijdsters kwamen ze aan de start in de Waaslandcross. Het werd een parcours van 2.550 meter die behoorlijk berijdbaar was. Zeer snelle opbouw dus veel rondes voor de dames. Wyman trok alles op een lint. Havlikova en Harris zaten meteen op haar wiel. De Jong en Cant gingen in de achtervolging. In de eerste modderstrook gooide Wyman het eerste bommetje. Maar de Jong haalde haar onmiddellijk terug. In de vlakke stukken trok de Jong door en zette ze iedereen op het lint. Wyman nam haar wiel, enkele lengtes erachter kwam Sanne Cant door. Havlikova probeerde de kloof op Sanne te dichten maar het koste haar moeite. De Jong was heel gretig aan de waterkant. De anderen moesten overgaan tot lopen waar de wereldkampioene nog kon rijden. Dat leverde haar al een kleine voorsprong op. In de zandpassage koos de Jong voor het lopen waarbij de achtervolgers konden terugkeren in haar wiel. Dus alles kon herbeginnen.

ronde 2 : hadden we twee koplopers de Jong en Wyman. Enkele lengtes erna kwam Sanne Cant door. Haar achtersprong bedroeg toen al 7 sec. Harris en Sels op 12 se. Verscheuren en Havlikova, Verstraeten, Verdonschot, Van den Hoek op 37 sec. Voorin werd er goed samen gewerkt door De Jong en Wyman. Harris deed het werk in de achtervolging met Sanne op haar wiel. Op de technische stroken trok de wereldkampioene De Jong eens door en Wyman maakte op dat ogenblik fouten omdat het tempo van de wereldkampioene hoog lag. In de achtervolging kregen we een groep van vier rijdsters : Harris, Cant, Verschueren en Sels. Voor de tussensprint was het niet moeilijk voor de wereldkampioene om daar de volle buit te nemen. De tweede plaats was voor Helen Wyman en de derde plaats was voor Nikki Harris. Verschueren, Sels, Cant zaten niet in de punten. Sanne Cant kwam niet in haar ritme. In het zand kwam zij zelfs zichzelf tegen. Het was moeilijk om weer in haar ritme te komen van de Europese titel. De wind speelde haar ook parten.

Ronde 3 : Thalita de Jong nam met gemak 10 sec voorsprong op haar naaste rivale Helen Wyman. Harris volgde op de derde plaats op 15 sec. Cant op de vierde plaats met 20 sec achterstand. Wyman gaf de indruk om een terugslag te hebben. De achtervolgers putte hieruit de moed om hun krachten te bundelen met Verschueren aan de kop. Ze schoof aan de waterkant in het lint door haar gretigheid en verloor zo weer haar plaatsen voorin de groep. Door dit oponthoud werd ook Harris even uit haar ritme gehaald. Sanne Cant probeerde door dit voorval op te schuiven. Verschueren kon terug aanpikken op de achtste plaats. De Jong trok er zich niks van aan en toonde haar wereldtrui met glamour. Helen Wyman werd ingehaald door Nikki Harris en Cant reed op dat ogenblik de materiaalpost in. Hardwerkend met een nieuwe fiets kwam zij weer aansluiten bij de twee.

Ronde 4 : De Jong nam polshoogte van haar voorsprong. Ze had 17 sec voorsprong op Wyman en Harris. Maar je zag dat deze laatste moeite moest doen en halfweg deze ronde kreeg zij even een dipje te verwerken. Sanne Cant kon daaruit weer de moed halen om te blijven vechten voor die derde plaats. In de looppassage verkleinde de achterstand van Jolien Verschueren op Sanne Cant. Wyman probeerde rustig haar tempo vol te houden tot het einde van de wedstrijd. Harris, Cant, Verschueren, Sels zagen dit gebeuren en bundelden de krachten. Aan de waterkant kwam het tot een hergroepering.

Ronde 5 : De Jong verstevigde haar voorsprong. Nu had ze al 37 sec voorsrpong op Wyman, Verschueren, Cant en Harris. Sels volgde al op een minuut. De wedstrijd was voor haar al gereden. De positie proberen vast te houden was voor haar het einddoel. Verschueren begon fouten te maken waardoor zij de aansluiting met de anderen verloor. Cant was blij dat ze op dat ogenblik kon blijven aanklampen. Harris vond dat het lang genoeg geduurd had en zij probeerde een versnelling te plaatsen. De anderen moesten haar even laten gaan.

Ronde 6 : De Jong reed ronde na ronde weg van haar concurrenten. Ze mocht met 45 sec voorsprong aan haar laatste ronde beginnen. Harris werd terug gehaald door Verschueren, Cant en Wyman. De strijd voor de tweede plaats kon open gebroken worden. Sanne Cant probeerde haar goede benen terug te vinden maar moest al vlug ondervinden dat het niet voor vandaag was. Helen Wyman ging het in de laatste ronde veel te snel. Verschueren zette nog alles op alles en probeerde nog weg te rijden van haar achtervolgers. Ze lukte er bijna in maar reed haar vast in de omheining. Weer was haar podiumplaats weg. Harris zag het gebeuren en gooide nog een laatste bommetje. Dat bleek voldoende te zijn om de tweede plaats te bemachtigen. Sanne Cant was blij met haar derde plaats.

Na afloop vertelde Sanne ons dat ze na de wedstrijd in Maldegem ziek was geworden en dat ze momenteel antibiotica aan het nemen was. Dat voelde zij tijdens de ganse wedstrijd dat het haar parten speelde. Toch was ze blij om naast de Europese titel nu ook het klassement van de B-post Bank Trofee op haar palmares mocht schrijven.

Voor Thalita de Jong was het een mooie overwinning. Ze sluit haar veldritseizoen in de Wereldkampioenentrui af met een zege in Sint Niklaas. Ze wist dat ze last zou ondervinden tijdens de wedstrijd van de evenementen die zij de laatste week heeft moeten afwerken. Maar niet te min was ze blij dat zij in haar wereldkampioenentrui de overwinning kon meepakken. Nu gaat zij zich volledig voorbereiden op haar wegseizoen.

Daguitslag :

 1. TalitaDe Jong
 2. Nikki Harris
 3. Sanne Cant
 4. JolienVerschueren
 5. Helen Wyman
 6. Loes Sels
 7. Maud Kaptheijns
 8. Pavla Havlikova
 9. Bianca Van den Hoek
 10. Laura Verdonschot

Eindstand B-post Bank Trofee

 1. Sanne Cant
 2. Jolien Verschueren
 3. HelenWyman
 4. Ellen Van Loy
 5. Pavla Havlikova

 

Verslag : Nancy Aerts