Wereldkampioenen winnen in de Cyclocross masters in Hasselt

Wereldkampioenen winnen in de Cyclocross masters in Hasselt

ava

In de Ethias arena in Hasselt werd met de Cyclocrossmasters het veldritseizoen afgesloten. Wereldkampioene Marianne Vos won bij de vrouwen voor de afscheidnemende Daphny van den Brand en Sanne Cant. Wereldkampioen Niels Albert was de sterkste bij de mannen voor Zdenek Stybar en Sven Nys.  Kevin Pauwels werd bekroond als ‘Koning Winter’.

De renners moesten verschillende proeven afleggen. De eerste proef was een tijdrit over één ronde.  De vrouwen mochten als eerste eraan beginnen. Marianne Vos deed haar regenboogtrui alle eer aan en raasde over het parcours. Ze won voor haar landgenote Dahpny van den Brand en Joyce Venderbeken.  Dieter Vanthourenhout zette een scherpe tijd neer bij de mannen.  Sven Nys en Zdenek Stybar  probeeerden die nog te verbeteren. Maar de tijd van Vanthourenhout werd niet meer verbeterd. Meteen de eerste seizoenszege voor de BCKP renner.

In “the batlle of the sexes” kwamen de mannen en vrouwen die op het WK podium in Koksijde stonden in actie. Marianne Vos, Dahphny van den Brand en Sanne Cant versus Niels Albert, Rob Peeters en Kevin Pauwels dus.  Met een handicap van veertig seconden mochten de mannen de achtervolging in zetten op de vrouwen in een wedstrijd over twee ronden.   Vos, van den Brand en Cant gingen stevig tekeer en even leek het erop dat ze wedstrijd zouden winnen. Maar in de laatste honderden meters kwam Niels Albert stevig opzetten met Pauwels in het wiel.  Hij ging Vos en co voorbij en won voor Pauwels en Vos.

Met een veldrit over twintig minuten was het echt tijd voor het grote werk bij de vrouwen.  De koers werd volledig beheerst door het WK podium.  Afwisselend gingen Cant, van den Brand en Vos in de aanval. In de finale was Vos iets sneller dan van den Brand en Cant. Joyce Vanderbeken werd vierde.

 

Dan kwamen de mannen in actie. Ze maakten er een boeiend kijkstuk van.  Klaas Vantornout reed een paar ronden aan  de leiding. Maar na halfkoers namen de ‘Grote Vier’ het heft in handen.  Nys, Albert en Stybar wisselden elkaar vooraan af, met Pauwels achter hen.  In de finale trok Albert fors door en won voor Stybar en Nys en Pauwels.

Na afloop werd Kevin Pauwels nog bekroond als “Koning Winter” als de beste renner van het seizoen. Sven Nys werd tweede voor Stybar.