Wie wordt Belgisch-en Europees kampioen gravel dit weekend?

Wie wordt Belgisch-en Europees kampioen gravel dit weekend?

Op zondag 1 oktober organiseert Golazo in Oud-Heverlee het allereerste EK & BK gravel. Toppers uit alle disciplines van het wielrennen zullen aan de start verschijnen. Los van de sportieve prestaties zal er op en naast het parcours veel aandacht zijn voor duurzaamheid en natuurbeheer.

Een week voor het wereldkampioenschap in het Italiaanse Veneto zullen op zondag 1 oktober in Oud-Heverlee de Bolero UEC Gravel European Championships & Gravel Belgian Championships afgewerkt worden, waar de allereerste Europese en Belgische titels uit de geschiedenis uitgedeeld zullen worden. De aandacht voor het EK & BK Gravel is groot. Naast wereldkampioenen Gianni Vermeersch en Pauline Ferrand-Prévot verschijnen tal van toppers uit de verschillende wielerdisciplines aan de start.

Gravelspecialisten zoals Jasper Ockeloen (Ned), Niki Terpstra (Ned), Laurens ten Dam (Ned), Paul Voss (Dui), Jade Treffeisen (Dui, 4e op WK), Paulina Rooijakkers (Ned) en Tessa Neefjes (Ned) zullen in en rond de Brabantse Wouden de strijd aangaan met de absolute top uit het veldrijden: Fem van Empel (Ned, wereldkampioene veldrijden), Yara KastelijnSanne Cant (Bel), Laurens Sweeck (Bel), Eli Iserbyt(Bel) en Michael Vanthourenhout (Bel).

Ook verscheidene wegrenners doen een gooi naar de eerste Europese graveltitel: Daniel Oss (Ita, 2e op WK), Greg Van Avermaet (Bel, 4e op WK), Alessandro De Marchi (Ita, 7e op WK), Jasper Stuyven(Bel), Florian Vermeersch (Bel), Thibau Nys (Bel), Tim Merlier (Bel) en Petr Vakoc (Tsj) en zijn de opvallendste namen bij de mannen. Bij de vrouwen is het uitkijken naar Lorena Wiebes (Ned). En dan zijn er ook nog de ex-wegrenners Philippe Gilbert en Jan Bakelants.

Opmerkelijk aan het EK & BK Gravel: profrenners en liefhebbers staan samen aan de start en zullen over hetzelfde parcours rijden. De start verloopt in verschillende waves. In totaal zullen er 1660 deelnemers uit 30 landen in hun leeftijdscategorie strijden voor de Europese en nationale titels.

Het parcours bestaat uit twee lussen. Een korte lus slingert over het grondgebied van Oud-Heverlee, de lange lus gaat via Leefdaal en Tervuren tot Jezus-Eik en terug via Huldenberg. De elite mannen rijden in totaal vijf lussen: twee korte, één lange en opnieuw twee korte, de elite vrouwen doen een korte lus minder aan het eind.

Supporters en mobiliteit

Voor de toeschouwers zijn er drie supporterszones gecreëerd: de start- en aankomstzone aan Het Zoet Water en langs het parcours aan De Torenvalk en Meerdaalhof. Er zijn voldoende drank- en eetstandjes en toiletten voorzien. De wedstrijd is er van begin tot einde te volgen op een groot scherm. In de bossen zijn de paden alleen te gebruiken door wandelaars, het is niet toegestaan om de paden te verlaten of voertuigen aan de kant te plaatsen.

Aangezien er in de omgeving geen parkeermogelijkheden zijn, worden toeschouwers opgeroepen om zich met de fiets of met de trein (naar Oud-Heverlee station) te verplaatsen. De wagen parkeren is wel mogelijk in Leuven of Vaalbeek (bereikbaar vanaf de Naamsesteenweg), om vanaf daar de weg naar het parcours verder te zetten, ook best per fiets. Een duidelijk overzicht van de verschillende zones en de bereikbaarheid vind je terug op https://gravelchampionshipsflanders.com/nl/bereikbaarheid/.

Voor fietsers of liefhebbers van de gravelfiets is er bovendien al vanaf zaterdag (maar ook op zondag) de Grit! Gravel Expo: een tweedaagse expo met de nieuwste producten en de nieuwste gravelfietsen die je er kan testen.

Duurzaamheid

Organisator Golazo besteedt in samenwerking met diverse partners veel aandacht aan de duurzaamheid en het natuurbeheer. “Dit kampioenschap speelt zich af in één van de mooiste natuurparken van ons land”, zegt Christophe Impens van Golazo. “Daarom zijn we alle bevoegde instanties heel dankbaar om dit mogelijk te maken. Aan de deelnemers en aan de vele toeschouwers doen we een warme oproep om de prachtige natuur waarin ze zich bevinden te respecteren. Zo kunnen we samen bouwen aan een mooie toekomst voor de gravelsport.”

De wedstrijd zal gevolgd worden door hybride en elektrische wagens, alle banners en boardings zullen gerecycleerd worden en voor de organisatie doen we een maximaal beroep op lokale partners. Daar blijft het niet bij: gebruik van herbruikbare bekers, afvalzones in de publiekszones en op de camping, energiebronnen op zonne-energie en gesorteerd afval dat na het evenement gerecycleerd zal worden.

De uitgekiende aanpak om sport en natuur optimaal te laten samengaan op de Bolero UEC Gravel European Championships & Gravel Belgian Championships ontstond uit een nauwe samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). “De natuur beschermen én mensen ervan laten genieten, dat is één van onze grote uitdagingen bij Natuur en Bos”,  aldus administrateur-generaal Goedele van der Spiegel. “Door een vlotte samenwerking met de organisatoren is dit tijdens dit BK en EK gravel perfect gelukt.”

“De renners krijgen een uitdagend parcours in en rond het Meerdaal- en Zoniënwoud voorgeschoteld, maar de meest kwetsbare natuurzones werden niet aangedaan. Een ‘duurzame’ route is het bovendien, want door haar permanent karakter kan ze na de wedstrijd nog vele wielerliefhebbers plezieren. De renners zelf, die mogen zondag de eer van onze mascotte in de Brabantse Wouden hoog houden, en voor één keer ‘vliegend hert’ gaan doorheen onze majestueuze bossen.”

Ideale plek voor gravelkampioenschappen

“Opnieuw halen we een uniek kampioenschap naar Vlaanderen“, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Dergelijke topsportevenementen versterken de uitstraling van Vlaanderen in het buitenland en hebben ook in eigen land een positief effect. Want zien sporten, doet sporten. Onze Brabantse Wouden zullen een prachtig decor zijn voor een sterk deelnemersveld. Met het oog op de komst van het WK Gravel volgend jaar kijken we er alvast enorm naar uit.“

Gunther Coppens, gedeputeerde toerisme van Vlaams-Brabant, is opgetogen met de kampioenschappen in zijn provincie. “Vlaams-Brabant is het gravelwalhalla van Vlaanderen. Hier vind je heroïsche hellingen en adembenemende afdalingen, kasseien die je doen daveren en smalle landwegjes om een spurtje te trekken. Nagenieten kan hier in authentieke wielercafés en tal van fietsvriendelijke logies. De ideale plek dus om het eerste EK Gravel te verwelkomen. Toerisme Vlaams-Brabant trekt volop de gravelkaart en ontwikkelde 5 pittige gravelroutes die de volledige provincie doorkruisen.”

“Dat het EK Gravel zal plaatsvinden in de groene long van onze provincie biedt een unieke opportuniteit om het natuurschoon in onze regio in beeld te brengen”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor recreatie. “Want sport, recreatie en respect voor de natuurpracht van onze wouden gaan wel degelijk hand in hand.”

Burgemeester Bart Clerckx van Oud-Heverlee is erg fier: “Als gemeente zijn wij ongelooflijk trots om voor de eerste keer in de geschiedenis van Oud-Heverlee zo een groot sportevenement te mogen ontvangen en het is fantastisch om te zien wat dit los maakt bij onze inwoners. TV-kijkend Vlaanderen en de duizenden bezoekers zullen kennismaken met het Zoet Water, maar ook de velden, holle wegen en bossen in elke deelgemeente. We kunnen tonen dat Oud-Heverlee de plaats om te genieten van de Brabantse Wouden en niet alleen op zondag 1 oktober!”

gravelchampionshipsflanders.com/nl/

Bron : PM