Winst voor Mathieu Van der Poel tijdens de avondcross in Diegem

Winst voor Mathieu Van der Poel tijdens de avondcross in Diegem

Voor de negende keer werd de wedstrijd gereden bij kunstlicht. En dat leverde een mooie en spannende wedstrijd op. Het was een overwinning voor Mathieu Van der Poel die zijn concurrenten wist te verschalken. De tweede plaats was voor Kevin Pauwels en de derde plaats voor een sterkrijdende Lars Van der Haar.

We kregen een superstart voor Lars Van der Haar en Klaas Vantornout. Maar ook de andere topfavorieten waren bij de pinken en zaten goed voorin. Het parcours lag er heel snel bij en dat hadden ze geweten. Niemand panikeerde in de eerste ronde want er waren plaatsen genoeg om nog op te schuiven. We kregen zelfs een kopgroep van tien rijders die gingen strijden voor de titel. Er zat wel geen Sven Nys bij de eerste tien. Hij moest achtervolgen samen met Dieter Sweeck.

Voorin kregen we een eerste rusch van Mathieu Van der Poel die zich duidelijk in zijn sas voelde op de supersnelle omloop in Diegem. Maar de rest remonteerde en liet de achtervolgers allemaal terugkomen. Ook Sven Nys kon gebruik maken van deze move om voorin plaats te vatten. Er volgde al onmiddellijk een tweede prik van Mathieu Van der Poel in de zandstrook. Hij wilde even polshoogte nemen van de conditie van zijn medevluchters. Hij kreeg een paar meters op Lars Van der Haar, Tim Merlier, Kevin Pauwels, Wout Van Aert en de anderen maar hij was nog niet klaar met deze mannen. Sven Nys en Sven Vantornout vonden elkaar op het moment dat de rijder uit Baal problemen kreeg met zijn ketting. Voorin begon Mathieu zijn supporters te entertainen. Hij toverde er een mooie sprong uit zijn hoed aan de brug en dat kon het publiek wel teren.

De kleine Lars Van der Haar zag het allemaal gebeuren en probeerde op de weg een achtervolging op touw te zetten. Los van de anderen probeerde hij het gat te dichten op Mathieu. In de singletrack aan het voetbalveld werd de achtervolging beloond door voorin aan te sluiten. Zo kregen we op dat ogenblik twee leiders. In de achtervolging moesten de grote namen het werk beginnen op te knappen om de twee Nederlanders niet al te veel voorsprong te geven. Maar het kwam niet echt op gang. Tot het moment dat Tom Meeusen zich aan de kop zette en het hele peleton terug bracht aan de spoorweg. We kregen een mooi steekspel voorin. Meeusen probeerde het opnieuw om weg te rijden en kreeg heel wat steun van zijn mede rijders van Telenet Fidea. Die stopte mooi af maar het duurde niet lang voor de anderen het door hadden dat ze dit niet mochten laten gebeuren.

Meeusen had op dat ogenblik 5 seconden voorsprong op Wout Van Aert – daarachter kwam een groepje met Nys, Corné Van Kessel, …. op 28 seconden. Corné nam zijn ploegenspel letterlijk en stopte goed af. De reactie moest dus van Wout Van Aert komen om naar Tom Meeusen toe te rijden. En dat deed Wout dan ook. Hij reed naar Tom toe en ging er meteen vol over. Tom Meeusen kon niet anders dan te proberen om op het wiel van Wout Van Aert te gaan en mee te gaan in zijn vlucht. Maar het kostte hem krachten. De achtervolgers bleven erin geloven om terug bij de kop te komen en dat gebeurde ook bij het oprijden van de hindernis na de spoorweg. Wout Van Aert probeerde opnieuw de forcing te voeren aan de balken maar de rest lieten het niet begaan. Tom werd in de functie geduwd om te achtervolgen ook al wisten zijn medevluchters dat hij al heel wat krachten verloren had door de inspanningen van de voorgaande ronden. Maar het tempo stokte even. Zo kon iedereen zich in zijn positie nestelen.

In ronde vier kregen we dus een kopgroep van maar liefst zes rijders. Corné Van Kessel moest gaan van Tom Meeusen om te proberen weg te rijden van hun medevluchters. Maar het lukte hem niet. De Nederlandse vrienden sloegen de handen in elkaar en gingen telkens de aanval plat leggen. Tot het ogenblik dat Lars Van der Haar de tijd rijp vond om zelf te gaan. Hij deed teken op Mathieu Van der Poel en samen probeerden ze de anderen te verschalken.

Ronde vijf gooiden de twee jonge Nederlanders het eerste bommetje goed in de groep. Wout Van Aert liet het niet gebeuren en probeerde aan de materiaalpost om de schade te beperken. Nys voelde het ook gebeuren en ging hulp bieden aan Wout Van Aert. Er kwam een nieuwe aansluiting en op dat ogenblik vond Sven Nys het nodig om zelf de cross in handen te nemen en voorin te gaan sleuren. Maar dat heeft hij later moeten bekopen. Hij viel voorin weg. Er was voorin nervositeit te meten bij alle rijders.

In ronde zes trok Mathieu alle registers open. Lars probeerde te volgen en Tom Meeusen moest als eerste af hakken. Van der Haar en Pauwels beantwoordden de aanval van Mathieu. Alles werd op één lang lint getrokken. Maar Mathieu liet het tempo niet meer zakken en maakte er een vliegmeeting van. Het afstopwerk van Lars Van der Haar begon op de zenuwen te werken van de achtervolgers waardoor zij het commando moesten overnemen. Wout moest dus overpakken van Kevin Pauwels, Lars Van der Haar. Ze zagen dat Mathieu nog niet zover voor zich uitreden en bleven hem in het visier houden over de ganse lengte van de ronde. Aan de balken probeerde Kevin Pauwels het om naar Mathieu toe te rijden. Van der Poel zag het gebeuren en hield even de benen stil zodanig dat ze konden terugkeren. Meeusen moest de rol voorin lossen. Hij maakte teveel fouten om voorin nog de aansluiting te vinden. Het moment was gekomen voor Kevin Pauwels om de twee Nederlandse vrienden onder druk te zetten. Maar die braken niet.

In ronde zeven kregen we een aanzet van Lars Van der Haar in de blubber tegen Mathieu Van der Poel waardoor die even van zijn lijn moest afwijken en zo van plaats één naar plaats drie werd verwezen. Pauwels kon hierdoor opschuiven naar plaats twee. Meeusen zat op dat ogenblik al op plaats vier gevolgd door Lauren Sweeck die ook had af te rekenen met kettingproblemen. De Belgische Kampioen Klaas Vantornout volgde op plaats zes en Sven Nys moest op dat ogenblik tevreden zijn met plaats zeven. Wout Van Aert die voorin was weggevallen door mechanische problemen moest zich al lopend naar de materiaalpost begeven en werd daardoor teruggeslagen naar plaats 14.

De slotronde zou alles moeten opentrekken voorin. Mathieu Van der Poel zag je in de cross groeien. Hij wachte zijn moment af en wachtte zijn moment af tot in de zandbak. Hij had daar een zeer goede doortocht en ging vol door naar de balken. Het gat was gemaakt. Het kwam er alleen nog op aan om vol door te gaan tot de finish en zo de buit binnen te halen. En dat deed hij ook. Hij ging vol door, gaf nog een staaltje springwerk weg aan de brug om zijn toeschouwers te bedanken en de buit was binnen.

De tweede plaats was voor Kevin Pauwels die een mindere passage maakte in de blubber en zo Mathieu zag wegrijden. Lars Van der Haar had alles gegeven en moest tevreden zijn met zijn derde plaats.

Diegenen die zwaar ontgoocheld was na de aankomst was Sven Nys. Hij liet ons weten dat hij over goede benen beschikte om mee te kunnen doen voor het podium. Maar de kettingproblemen in de eerste ronde beslisten er anders over. Hij verloor heel wat plaatsen en moest aan een helse achtervolging beginnen op deze supersnelle omloop. Hij reed van groepje naar groepje maar kon geen steun vinden bij zijn medevluchters om de gaten te dichten. Het was een gemiste kans maar het podium had er voor hem wel ingezeten mocht alles hebben meegevallen. Nu is het niet en is hij niet zo blij met het resultaat. Hij twijfelt niet aan zijn conditie want die zit goed maar hij hoopt tegen de kampioenschappen een beter gevoel te hebben en mee te dingen naar die mooie truien ….. We gunnen het hem van harte.