WK BMX Rockhill USA

WK BMX Rockhill USA

Tijdens de week van 21 juli 2017 tot en met 30 juli 3017 vond in Rockhill de wereldkampioenschappen plaats voor de discipline BMX. Heel wat Belgen maakten de oversteek om hun aldaar te gaan meten met de allerbesten van de verschillende landen.

Op dag 1 kwamen de cruisers aan het werk. Bij deze was het uitkijken naar Seppe Laenen die zijn opmars maakten bij de cruisers -14 jaar. In België zelf bestaat deze categorie niet maar op de wereldkampioenschappen komen deze jongens wel aan de start. Dus Seppe ging zich daar al tonen. Hij liet zien dat de Belgen wel degelijk meespelen bij de allerbeste. Seppe wist zich naar de finale te rijden en behaalde daar een mooie 5e plaats.

photo : BMX Supercross

 

Op dag 2 kwamen de rijders tot 11 jaar aan de start. Hier al wat meer deelnemers voor België. Helaas mochten deze rijders/rijdsters maar twee manches rijden door de dreiging van het onweer aldaar. Dat betekenden voor de rijders dat ze al van bij de start van de eerste manche alles uit de kast moesten halen om goede resultaten neer te zetten. Voor sommigen lukten dat vrij goed maar voor anderen was het knokken voor elk plaatsje. Helaas kwamen volgende rijders niet door hun reeksen door : De Vrij, Mikka Ooms die door een val niet verder kwam dan zijn reeksen, Jeanmoye ook door valpartij uitgeschakeld. De andere rijders konden zich gaan opmaken voor de volgende ronde namelijk de 1/8e finale. Hier was het over en out voor Beesaerts, Greenwood, Everts, Lotte Wolfs, Merel Van Gastel. Thijs Wijnands kwam ten val in de kwartfinale en behaalde daar een 8e plaats – Noa Erlich vocht in zijn kwartfinale als een beer maar kwam niet verder dan een zesde plaats – Maxime Breugelmans lag zo goed op schema om zich naar de wereldtitel te rijden maar helaas in de kwartfinale liep het mis. Ze werd aangereden en kwam ten val waardoor hier ook haar WK eindigde. Emma Szekely ging door naar de halve finale maar strandde daar op een zesde plaats. De twee rijdsters die de finale behaalde waren Lumbeek en Geerts. Julie Geerts behaalde een derde plaats in de finale en Lumbeeck strandde op de vijfde plaats. Mooie resultaten voor de jongeren in het WK.

photo : Michel Vermeiren

Dag 3 waren het de rijders boven de twaalf jaar die hun strijd mochten uitvechten. Opnieuw was het uitkijken naar hun reeksen. Deze keer mochten ze wel drie reeksen rijden. Maar voor Dees De Witte liep het mis in de tweede reeks. Hij kwam ten val en brak zijn sleutelbeen en liep een hersenschudding op. Ook Victor Beirinckx kwam niet door zijn reeksen. Voor Zoé Wolfs eindigde het WK ook in mineur. Zij kwam ten val in de derde reeks en brak haar pols. Seppe Laenen voelde zich goed op de track in Rockhill en ook in zijn categorie behaalde hij de finale. Hij vocht en kwam als vierde over de meet. Joost Melis behaalde in de 1/8e finale een vijfde plaats – Wannes Magdelijns strandde op een vijfde plaats in de 1/16e finale. Wannes Marien kwam als laatste binnen in de 1/16e finale. Gebbe Sauvillers kwam ten val in de 1/8e finale en kwam nog als zevende binnen. Senne Buysen had zich in de 1/16e wat verslikt in zijn start en moest volledig achtervolgen. Hij kwam als 8e over de finish. Sibe Janssen sloot zijn WK af met een vijfde plaats in de 1/8e finale. Gianlucca Pollefliet kwam matig op gang maar wist zich op zijn tempo naar de finale te rijden. Ook daar behaalde hij een mooie vijfde plaats. Kjelle Poets die haar wereldtitel moest verdedigen in Rockhill kwam makkelijk door haar reeksen. Ze won twee van de drie reeksen en zat dus goed op schema om haar titel te verlengen. In de finale vocht ze als een beest maar kon in de laatste lijn haar derde plaats niet meer omzetten naar een eerste plaats. Dus moest ze tevreden zijn met de bronzen medaille. Chloe Greenwood behaalde een zevende plaats in de halve finale. Marthe Goossens kwam niet door haar reeksen door.

photo : BMX Supercross

Dag 4 was de dag waarop Michael Bogaerts als enige belg aan de start kwam in de reeks van 17-24 jarigen. Met 172 rijders aan de start om te vechten voor de 8 plaatsen voor de finale. Het vlotte zeer goed voor Michael en hij reed naar de finale toe. Daar waren dus alle ogen op hem gericht om de Blauwe trui te tonen. Een mindere start zette druk op Michael en hij moest alles halen uit zijn bochtenwerk. Dat probeerde hij in de eerste bocht maar het lukte niet. Hij kwam ten val en moest tevreden zijn met de achtste plaats.

photo : Michel Vermeiren

Dag 5 was de dag waarop de junioren en de elites aan hun WK mochten beginnen. Er stond heel wat wind maar toch werd er beslist om de 8 meter startheuvel te gebruiken en de prosectie. Met als gevolg dat we heel wat valpartijen te verwerken kregen. Ook onze Belgische rijders Elias Verbinnen, Elke Van Hoof en Marnicq Janssens leven er niet van gespaard. Ook zij kwamen ten val. Voor Elias Verbinnen was dit einde verhaal na zijn reeksen. Elke Van Hoof kwam ten val in haar twee manche en had daarbij een wonde aan de kin die gehecht moest worden. Doch kwalificeerde zij haar nog voor de kwartfinale. Daar behaalde zij nog een zesde plaats. Marnicq Janssens die ook ten val kwam in de tweede manche kon zich kwalificeren voor de kwartfinale. Hij behaalde hij een achtste plaats.

photo : Michel Vermeiren

De titels bij de junioren women ging naar Shriever Bethany voor Saya Sakaikibara en Vineta Petersone. Bij de junioren men ging de titel naar Cedric Bertty voor Kevin Van den Groenendaal en Mikus STramidius. Bij de elites women ging de titel naar Alise Post voor Caroline Buckanon en Marianne Pajon. De Elites Men was de titel voor Corben Sharrah voor Sylvain André en Joris Daudet.

photo’s : BMX Supercross

De Belgen mogen terugkijken om het behalen van twee bronzen medailles en ereplaatsen in de finale.