Nabeschouwing WK Tabor: Beloften en Elite.

Nabeschouwing WK Tabor:  Beloften en Elite.

We blikken met onze Nederlandse medewerker Jan van Dijk even terug op het WK bij de beloften en elite.

Tabor was goed voor de Nederlandse renners en gaf 3 medailles waarvan 1 keer goud voor Mathieu van der Poel en 2 x brons voor Stan Godrie en Lars van der Haar. Op het aanvankelijk keiharde bevroren parcours was het ’s morgens  goed toeven, later in de dag smolt de bovenlaag en werd het een compleet circus van gevallen renners.

Stan Godrie, die samen met Joris Nieuwenhuis, mede de wedstrijd hard maakte die nodig was bij de Beloften en ten strijde trok in de eerste ronde met bijna de voltallige Belgische selectie in hun wiel. Laurens Sweeck die samen met Michael Vantourenhout de aanval koos en daardoor de wedstrijd zo hard maakte dat er al vlug een schifting plaats vond. Michael Vanthourenhout haalde het uiteindelijk voor Sweeck die in de laatste 2 ronden Stan Godrie terug verwijst naar de 3 de plek.

Clement Venturini die op voorhand bij de favorieten hoorde was met zijn 5 de plaats wel op de plaats waar hij vrede mee kan hebben. De Nederlander Joris Nieuwenhuis kon zijn geluk niet op van tevredenheid. Als eerstejaars belofte een vijfde plek wegkapen op het WK, dat  belooft  voor de toekomst.

Dan de elite, de profs:  Er werd een strijd verwacht tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Laatstgenoemde haalde gelijk in de eerste ronde zijn wapens boven en gaat er vandoor. Niemand van de Belgen en Fransen had op dat moment een antwoord en iedereen holden even achter de feiten aan. Tom Meeusen, die wel nog de wedstrijd opende, ging de kastanjes uit het  vuur halen en probeerde de aansluiting te krijgen met van der Poel.  Die werd op zijn beurt min of meer afgeschermd door Lars van der Haar.  Conclusie bij de profs: er is  echt wel op het scherp van de snede is gereden en dat Mathieu van der Poel absoluut niet van de wijs was te brengen en niets aan de verbeelding overliet.

Lars van der Haar: absoluut een berewedstrijd in de wedstrijd gereden en op het laatst nog terug gehaald worden door Wout van  Aert en na een klein foutje derde werd. Wout van Aert , tja wat moet je zeggen , in het begin gaat het ergens mis , ketting er van af en nog eens hard gevalle , inhaal race rijden en toch nog een tweede plaats uit het vuur slepen. Echt waar,  net zo een straffe gast als Mathieu van der Poel en voor mij ook dé man van de wedstrijd.

Terug denkend aan dit WK heb ik genoten van hele mooie momenten in het leven van cyclocrossers uit alle delen van de wereld. Absoluut een pluim aan de organisatie van dit WK in Tabor en als heel fijn ervaren om hier als gast te zijn in een absoluut wielergek land. Laat dit gezegd zijn dat er in Tjechië echt wel toppers rond rijden in alle geledingen van de wielersport. Heerlijk genoten ook van alle toeschouwers en uiteraard de medewerkers van de renners die ook ons uitermate vriendelijk te woord hebben gestaan en medewerking hebben verleend bij interviews en info aan ons gaven. Last but not least hebben wijzelf uiteraard hard gewerkt voor jullie als publiek en lezers van onze website Offroadbiking.eu waarvoor uiteraard onze hartelijke dank vanuit Tabor.

Jan v Dijk