WK Waardig deelnemersveld in Namen

WK Waardig deelnemersveld in Namen
Met de Soudal Classics Citadelle de Namur wordt zondag de tweede helft van de Wereldbeker afgetrapt. Bij de vrouwen is Sanne Cant na drie manches de fiere leidster. “Ik mag voor het eerst die mooie witte trui aantrekken.”
Cant beleeft momenteel met voorsprong haar allerbeste seizoen ooit. De 24-jarige renster van Enertherm-BKCP verzamelde al zestien overwinningen. Naast dertien zeges in eigen land won Cant ook in het Nederlandse Gieten, werd ze Europees kampioene in het Duitse Lorsch en versloeg zeKathy Compton in het Britse Milton Keynes.

“Dat ik in een zware moddercross de maat nam van Compton, was een serieuze opsteker”, vertelt Cant. “Ik had haar de week voordien al geklopt in het zand van Koksijde, maar dat is niet te vergelijken. In Milton Keynes kreeg Compton een parcours op haar maat voorgeschoteld. Zwaar en modderig. Ik versloeg Compton op haar terrein en daar schrok ik zelf van. Toen kwam het besef dat ik precies echt wel gegroeid ben ten opzichte van vorig jaar.”

Ook zondag staat Compton uitzonderlijk nog eens aan de start. Maar nog uitzonderlijker is de plotse komst van wereldkampioene Marianne Vos, die haar crossseizoen begint in Namen. Cant: “Alle toppers die op het WK in Tabor van de partij zullen zijn, doen mee. Maar een waardemeter zou ik het niet durven noemen. Het is nog lang tot Tabor en er kan nog veel gebeuren. Ik hou zondag wel rekening met Vos voor de overwinning. Technisch komt ze misschien nog wat te kort, maar ze zal er wel staan.”

VORM VAN DE DAG

Als Cant aan Namen denkt, komen niet meteen de beste herinneringen naar boven. “Ik denk niet dat ik er ooit al echt een goeie cross heb gereden. Vorig jaar werd ik zesde. Aan het parcours ligt het normaal gezien niet. Het is vrij technisch en dat zou me moeten liggen. Met de conditie die ik nu heb, maakt de aard van de omloop niet gek veel uit. Als het in Namen regent, moet er veel gelopen worden. De ene dag lukt me dat prima, de andere dag loopt het letterlijk voor geen meter. Zoals in Mol. De vorm van de dag zou zondag wel eens bepalend kunnen zijn.”

In de stand om de Wereldbeker staat Cant na drie wedstrijden – Valkenburg, Koksijde en Milton Keynes – aan de leiding met 148 punten. Dat zijn er 16 meer dan eerste achtervolgster Compton. “Een voorsprong die ik uiteraard wil verdedigen. Nooit eerder was ik leidster in de Wereldbeker. Ik kijk er dan ook naar uit om zondag die witte trui aan te trekken.”

Het parcours op en rond de Citadel blijft ongewijzigd. Enkel de start is honderd meter ingekort omwille van een wegverzakking. Bij de heren verdedigt man in vorm Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games) in het klassement een ruime voorsprong op zijn ploegmaat Klaas Vantornout. Beloften Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace) en Mathieu Van der Poel (BKCP-Powerplus) hebben volgens de UCI-ranking startrecht bij de elite, maar beide talenten kiezen ervoor om elkaar te bekampen bij de beloften.

bron : Soudal Classic