World Callenge 20” op het WK Nantes Frankrijk

World Callenge 20” op het WK Nantes Frankrijk

Voor de tweede dag op rij kwamen rijders/rijdsters aan de start op het Wereldkampioenschap in Nantes BMX. Dit keer waren het de jongens en de meisjes tot 12 jaar die mochten strijden voor hun wereldtitel.

Spanning was af te lezen op de gezichten tijdens de trainingen maar eens ze achter het hek stonden gaven ze allen het beste van zichzelf. Voor de ene liep het al wat vlotter als bij de andere, maar zo leren ze ook met tegenslagen en ontgoocheling omgaan.

De Belgische rijders slaagden erin om met Rune Vansummeren bij de boys 10 jaar – Diete Demeestere bij de Girls 10 jaar en Oliver Wyns bij de boys 10 jaar de finale te halen. Het was voor hen een leerrijke ervaring en na afloop waren zij tevreden met hun behaalde resultaat.

Het waren spannende finales. Bij de boys 9 jaar was het Gustave Gigulis Antoine Arfeux en Lorenzo Idarraga die de podiumplaatsen innamen.

Bij de girls 9 jaar ging de wereldtitel naar Brooke Fawcett uit Groot- Brittanië. De tweede plaats was voor de Nederlandse Lova La Grand en de derde plaats ging naar Poppy Bishop die haar landgenote de titel gunde.

Bij de boys 10 jaar konden Rune Van Summeren en Oliver Wyns zich naar de finale rijden. Het was voor hen een hele belevenis om aan het starthekken te mogen staan. Ze hebben het beste van zichzelf gegeven. Oliver Wyns pakte een vijfde plaats en mag met W5 rondrijden. Rune Vansummeren behaalde de W6 nummer. De titel ging naar Brazilië met Pietro Camargo Arcuri. Frankrijk pakte een tweede plaats met Soan Gaborieau en Nieuw Zeeland pakte brons met Leon Dumbell.

Bij de Girls 10 jaar pakte Diete Demeestere voor België de W6 nummer. Ze moest haar meerdere herkennen in de nieuwe wereldkampioene Pia Dudenhöfer uit Duitsland. Sequoia Gomolicke uit Amerika werd knap tweede en Paula Valentiana Florez werd derde.

Bij de boys 11 jaar ging Zwitserland met de wereldtitel naar huis. Onder de rijder Nick Luethi die onder de indruk was dat hij de snelste was in Nantes. De tweede plaats ging naar Japan voor naru Takasaki. Brons was weggelegd voor Frankrijk met Malo Vermont.

Bij de Girls 11 jaar was het Nederland die met de wereldtitel naar huis mocht gaan. Charlotte Doddeman nam voorsprong op haar concurrenten Anna Pedraudze en Marie Eydoux en kon na afloop met moeite geloven dat zij de nieuwe wereldkampioene was.

Bij de boys 12 jaar hadden we Eli STaton die het mooie weer maakte. Hij mag zich vanaf nu de nieuwe wereldkampioen noemen. De zilveren medaille was voor Jules Kasper en Noe Sampic pakte voor Frankrijk de bronzen medaille.

Bij de Girls 13 jaar was het Guadalupe Palacios Palome die mocht juichen. Zij verschalkte de Nederlandse rijdster Lieke Van der Aa uit Nederland. Samen met hen mocht ook Stephanie Alexander mee naar het podium.

Boys 8 jaar was het juichen voor Luciano Tapia. Hij kon het niet vatten dat hij Tomas Soucek en Jekabs Ozols kon verslaan in de finale.

Bij de girls 8 jaar mochten de Nederlanders opnieuw feesten. Lauren Minnema pakte haar eerste titel en kon haar ogen niet geloven toen zij als eerste over de finish reed. De tweede plaats was voor Ameri De Vera uit Amerika en Indi Erich uit Australië werd de derde die naar het podium mocht.

Japan pakte de titel bij de girls 12 jaar. Onder de naam van Mana Sawada die zich de nieuwe wereldkampioene bij de girls 12 jaar noemen. De tweede plaats ging naar Mariana Pena Osorio en Emie Seward mocht de bronzen medaille in de wacht slepen.

Het was een lange en vermoeiende dag voor de jonkies, maar ze hebben er met z’n allen heel hard van kunnen genieten. Het is weer een ervaring die ze rijker zijn en waar ze verder kunnen op bouwen naar de toekomst toe.

Tussenstand wereldkampioenen BMX na 2 dagen:

4 — Nederland

3 — USA, Frankrijk, Brazilië

2 — Colombia, Japan

1 — Australië, Nieuw Zeeland, Letland, Ecuador, Zwitserland, Duitsland

Bron: Nancy Aerts

Foto’s : rijders zelf.