World Challenge Cruisers Nantes

World Challenge Cruisers Nantes

In Nantes strijden de BMX-toppers deze week om de wereldtitel. Bondscoach Chris Jacobs selecteerde twaalf eliterenners die ons land zullen verdedigen in het westen van Frankrijk. Daarbij drie Limburgers, en die rijden niet mee om het starthek te vullen…

Op dinsdag, 26 juli 2022 mochten de cruisers aan hun wereldkampioenschap beginnen. De spanning was te snijden en heel wat Belgische rijders/rijdsters voelden zich geroepen om hieraan deel te nemen. Een aantal van hen konden de finale bereiken.

Bij de cruisers 13/14 jaar hadden we geen Belgische rijder die naar de finale kon doorstoten. De wereldtitel was weggelegd voor Oliver Kendal uit Groot Brittanië. De tweede plaats ging naar Sebastian Ordonez Lopez en het podium werd vervolledigd door Declan Mc Ghee.

Bij de cruisers 15/16 jaar hadden we Loris Jeanmoye die de finale mocht rijden. Met opgeheven hoofd kan hij terugkijken naar zijn finale. Hij behaalde de W7 nummer. Hij behaalde de zevende plaats in deze finale. De winst ging naar USA onder de naam van Ronnie Kim. De tweede plaats ging naar Leo Le Bougeant uit Frankrijk en de Colombiaan Sebastian Aldana Jimenez behaalde de derde plaats.

Ook bij de cruisers 17-24 jaar mochten de Belgen hun keeltjes smeren en supporteren voor Robbe Verschueren. Robbe behaalde de finale met bijna een clean sheet, reeksen 1 1 2, 1/8ste 1, 1/4e 1, 1/2de 1. Hij nam een knalstart maar door een kleine hapering net voor de bocht kwam zijn bril voor zijn ogen en moeten we tevreden zijn met een 8ste plaats. De winst ging naar Brazilie met Jadio Brandao Caribe Fil. De tweede plaats ging naar de Franse rijder Mamine Dehoorne en de derde plaats was voor de Nederlander Ricardo De Bie.

Bij de cruisers 40-44 hadden we geen Belgische rijder die zich had gekwalificeerd voor de finale. Het ging naar de Amerikaan Justin Wike. De tweede plaats werd bekleed door Girts Jonkus en Frankrijk pakte de derde plaats met Cedric Frapperesause.

Bij de cruisers 45-49 ook geen Belgische rijders in de finale. Het was de Nieuw Zeelander Dion Newth die de snelste was en trots het W1 nummer op zijn fiets mag hangen. De tweede plaats ging naar de Fransman Jean Renaud Ducos. De derde plaats was voor Avlis Lanso.

Bij de cruisers 50+ was het Nederland boven. De man uit Oranje genaamd Richard Van Zomeren mag het nummer W1 dragen. W2 ging naar de Fransman Nicolas Taris en W3 ging tevens naar een Fransman Frédéric Menager.

De cruisers -12 jaar was het een strijd tussen de Jappaner Mans Sawada en de twee rijders uit Amerika Danica Appenzeiller en Eliza Newton. In deze volgorde kwamen ze over de finish en was het podium al meteen gekend.

Cruisers -12 jaar zijn in België nog niet zo gekend. Daarom ook geen Belgische rijders in de finale. De wereldtitel in deze categorie ging naar Jake Poat uit Australië. De tweede plaats was voor de Italiaan William Gaule en de derde plaats ging naar de Amerikaan Sean Lehew.

Bij de cruisers girls 13-16 jaar hadden we Lotte Wolfs die zich naar de finale had geknokt. Het W5 bordje zal vanaf heden voor haar weggelegd zijn. Ze werd knap vijfde in de finale. De wereldtitel was voor Sara Isabel Garcia marin. De Franse rijdsters Louise Pottier en Mila Monnanteuil mochten als twee en drie naar het podium.

Bij de cruisers women 17-29 jaar hadden we Tessa Van Saen die zich kwaficieerde voor de finale. Helaas voor haar vlotte het niet zoals ze het zelf had gewild maar ze pakte wel W8 mee naar huis. De titel was voor Frankrijk met name voor Lucie Lacoste. Denemarken nam de tweede plaats door Mia Crhistensen. De derde plaats ging naar Lisa Mepschen.

Cruisers 25-29 jaar geen Belgische rijder in de finale. Wel een wereldkampioen voor Frankrijk onder de naam van Mael Levay. Jonathan Ricoure en Julien Lukie mochten hun landgenoot bijstaan op plaats twee en drie.

Brazilië kon de wereldkampioen leveren in de categorie cruisers 30-34 jaar. Gustavo Mesuita Silva reed vlot weg van de tegenstanders en pakte zijn titel. De tweede en derde plaats was opnieuw voor Frankrijk. Alexandre Monleon en Thibaut Chauvin mochten het podium vervolledigen.

Cruisers 35-39 jaar was het opnieuw Frankrijk boven. Onder de vorm van Charly Gaillard pakte zij opnieuw de wereldtitel. De tweede plaats ging naar Sergio Ignacio Salazar Lo. De derde plaats was voor Frankrijk onder de naam van Damien Grouazel.

In de Women 30-39 cruisers was het Nederland die aan het juichen ging. Suela Ruitenga pakte de titel. Camille Fontaine werd mooi tweede voor Frankrijk en de derde plaats was voor Karla Ortiz.

In de laatste finale van de dag mochten de Belgen hun keel nog eens smeren voor de finale van Peggy Mariën. Ze stond mooi te pronken in deze finale en behaalde een 7e plaats voor België. De winst ging naar Frankrijk met Anne Praud en Astrid Delescluse die respectievelijk één en twee werden. Het podium werd vervolledigd door letitia Weatherhead uit Australië.

Bron : Nancy Aerts

Foto’s : rijders zelf