Wout van Aert duelleert in Scheldecross met van der Poel

Wout van Aert duelleert in Scheldecross met van der Poel

Zaterdag DVV Verzekeringen Trofee in Antwerpen

De DVV Verzekeringen Trofee strijkt zaterdag 15 december in Antwerpen neer voor de Soudal Scheldecross. Wereldkampioen Wout Van Aert duikt na een deugddoende stage in het Spaanse Calpe op Linkeroever opnieuw het veld in om de degens te kruisen met Mathieu Van der Poel.  In de Sack Zelfbouw Ladies Trophy is Nederlands kampioene Lucinda Brand erop gebrand Sanne Cant van een vijfde opeenvolgende zege te houden.

Voor Wout Van Aert is de Soudal Scheldecross de eerste wedstrijd sinds 25 november. Na zijn tweede plaats in Koksijde trok de drievoudige wereldkampioen op stage naar het Spaanse Calpe. 

“Een stage die me deugd heeft gedaan”, aldus Van Aert. “Ik heb mijn schema perfect kunnen volgen zoals ik in gedachten had. Het gevoel op de fiets was goed en bergop ging het steeds beter. Bovendien heb ik veel rust kunnen pakken, ook op mentaal vlak. Met de extra-sportieve beslommeringen van de voorbije maanden was dat wel nodig.”

Een jaar geleden keerde Van Aert sterk terug uit stage. In Antwerpen moest hij na een felbevochten duel met Mathieu Van der Poel pas in het slot de duimen leggen, een dag later was hij aan het feest in Namen. Het geeft de wereldkampioen moed.

“Ik teken voor een gelijkaardig scenario, al besef ik wel dat het verschil vorig jaar minder groot was. Ik had gehoopt dit jaar constanter te presteren, maar er zijn een aantal dingen gepasseerd waardoor ik niet mijn verhoopte niveau kon halen. Toch stond ik al veel op het podium, dat wordt nogal snel vergeten. Een nieuwe start? Het heeft  weinig zin om te zeggen dat het seizoen voor mij nu pas echt begint, dat is larie. Ik hoop gewoon dat ik nu meer kan laten zien.”

TERUG NAAR DE BASIS

De Soudal Scheldecross is nog een jonge cross, maar het is er wel eentje die Van Aert na aan het hart ligt. “Een mooie cross die terugkeert naar de basis. Een cross zonder al te veel fantasietjes of nieuwigheden, die wel vaak een spannende strijd oplevert. De zandstrook op het strand is cruciaal. Het zwaartepunt van de wedstrijd ligt vlak voor de finish. Op dat vlak hebben ze het in Antwerpen goed begrepen.”

In vergelijking met vorig jaar is de zandstrook bovendien nog wat meer opgeschoven richting de Schelde, wat een goede passage op ‘het strand van Sint-Anneke’ in de snelle cross nog belangrijker maakt. “Die zandstrook mag zwaar zijn om daar het verschil te maken”, is Van Aert tevreden. “Met het vriesweer zal het zand er allicht redelijk los bijliggen. De combinatie van zandstroken in een snelle cross zijn we wel gewoon. Rij je in groep rond, dan valt het op de snelle stroken vaak stil en valt het wel mee. Zit je alleen, dan voel je pas echt hoe zwaar die stroken doorwegen in de wedstrijd.”

OPEN STRIJD IN SACK ZELFBOUW LADIES TROPHY

De Sack Zelfbouw Ladies Trophy kreeg dit jaar al drie verschillende winnaressen: Kim Van de Steene (Koppenbergcross), Sanne Cant (Soudal Jaarmarktcross) en Annemarie Worst (Vio Flandriencross). Met Lucinda Brand dient er zich voor de Soudal Scheldecross nog een extra kandidate aan. De Nederlandse kampioene reed dit jaar nog maar zes crossen, maar stond al wel vier keer op het podium. Twee keer was ze goed voor de zege: de wereldbeker in Tabor en de Druivencross in Overijse.

“Dat ik na mijn wegseizoen zo goed zou starten in het veld had ik niet verwacht”, geeft de renster van Team Sunweb toe. “Bang is misschien een groot woord, maar door het hoge niveau bij de vrouwen was het toch best spannend om vorige maand mijn wagonnetje aan te pikken. Ik besefte dat het er niet makkelijker op was geworden om wedstrijden te winnen. Hoe goed ga ik zijn? Is mijn programma wel voldoende uitgebalanceerd? Die vragen spookten allemaal wel door mijn hoofd.”

De topfavoriete in Antwerpen is echter Sanne Cant. Wie de erelijst van de Soudal Scheldecross erbij haalt, ziet achter de naam van Cant al vier streepjes staan. Vier op een rij bovendien. De Lilse kan zaterdag voor een unieke vijfklapper zorgen. Haalt de wereldkampioene de topdrie, dan staat ze zelfs al voor de elfde keer op rij op het podium aan de boorden van de Schelde. Een straffe prestatie!

PROGRAMMA

Soudal Scheldecross, zaterdag 15 december

11u00    Junioren

12u00   Beloften

13u45    Sack Zelfbouw Ladies Trophy

15u00   Elite mannen

DEELNEMERS

De deelnemerslijst kan u HIER terugvinden.

Meer info? www.scheldecross.be & www.dvvtrofee.be

Foto: Lindsey Ameye