Wout Van Aert outstanding wereldkampioen bij de beloften

Wout Van Aert outstanding wereldkampioen bij de beloften

ava

Wout Van Aert is wereldkampioen bij de beloften geworden. De Telenet-Fidearenner ging al in de eerste ronde al aan de haal en won met voorsprong op Michael Vanthourenhout. Hij heeft daarmee zijn revanche voor het BK beet. Topfavoriet Mathieu Vanderpoel pakte het brons voor Laurens Sweeck en Toon Aerts.

De Belgen namen een blitzstart. Gianni Vermeersch nam de kopstart, gevolgd door Toon Aerts. Even later nam Wout Van Aert al lopend de leiding over. Na 21 seconden had Van Aert voorsprong.

Na twee ronden had Van Aert zo’n halve minuut voorsprong op Michael Vanthourenhout. Daarna volgden de Belgen Sweeck. Daarachter zat de Nederlander Goudry en de Belgen Aerts en Vermeersch. Mathieu Vanderpoel leek helemaal niet in de wedstrijd te zitten en volgde al op 52 seconden.

Halfkoers,met nog drie ronden voor de boeg, was de voorsprong van Van Aert opgelopen tot 34 seconden op Michael Vanthourenhout. De Europese kampioen ging Laurens Sweeck vooraf. Dan volgden Toon Aerts voor Mathieu Vanderpoel en Goudry en David Vanderpoel.

Een ronde later was er al een volledig Belgisch podium in de maak met Van Aert, Vanthourenhout, Sweeck en Aerts.  Mathieu Vanderpoel zakte terug weg en reed zelfs achter broer David. Bij het ingaan van de laatste ronde leek dat podium al wat moelijker omdat Mathieu Vanderpoel bij Aerts en Sweeck was gekomen. Met driekwart minuut voorsprong reed Van Aert al naar goud in de laatste ronde.

Wout Van Aert had nog tijd om de mensen te groeten aan de aankomst. Hij zegevierde met 51 seconden op Michael Vanthourenhout. Mathieu Vanderpoel vond zijn tweede adem terug en reed Sweeck en Aerts voorbij. Met Gianni op de tiende plaats hadden we vijf Belgen in de top tien.

Wout Van Aert was superblij. ‘Ik nam op de helling al lopend de beslissende kloof. Ik was verrast dat ik alleen zat en ben dan 50 minuten vol door gegaan. Hiermee geef ik een afscheidscadeau aan Telenet-Fidea en Hans van Kasteren waar ik veel aan te danken heb. Tegelijk bezorg ik Vastgoedservice Golden Palace een eerste wereldtitel. Top voor een team dat ook de Belgische kampioen met Jens Adams heeft.’

Top tien: 

  1. Wout Van Aert(Bel) in 49:35
  2. Michael Vanthourenhout (Bel)op 51”
  3. Mathieu Vanderpoel(Ned) op 1’17”
  4. Laurens Sweeck (Bel)op 1’20”
  5. Toon Aerts (Bel)op 1’25”
  6. David Vanderpoel(Ned) op 2’09”
  7. David Menut(Fra) op 2’22”
  8. Tomas Paprstra(Tsj)
  9. Gert-Jan Bosman(Ned)
  10. Gianni Vermeersch(Bel)