Zdenek Stybar is voor de derde keer wereldkampioen

Zdenek Stybar is voor de derde keer wereldkampioen

ava

Zdenek Stybar is in Hoogerheide voor de derde keer in zijn carrière wereldkampioen bij de elite geworden. Hij klopte Sven Nys, die met hem de hele wedstrijd aan de leiding reed. Kevin Pauwels pakte brons. Klaas Vantornout en Tom Meeusen reden in de top vijf.

Na een verschroeiende start reed eerst Francis Mourey aan de leiding met Nys en Peeters en Lars van der Haar. Na de eerste ronde zat Stybar die op de vierde rij startte al vooraan en hij trok in de aanval. Nys liet de Tsjech echter niet rijden.

Stybar ging als een bezetene te keer, maar Nys en Mourey en Van der Haar bleven ook na de tweede ronde in zijn wiel.

Halfkoers  en met nog vier ronden te gaan, reden Nys en Stybar samen aan de leiding. Van der Haar volgde wat verderop als derde, maar Kevin Pauwels zat bijna in zijn wiel. Daar achter zat Mourey en iets verder Vantornout en Meeusen. Peeters en Bosmans vervolledigden de top tien. In twaalfde positie reed Niels Albert op 58 seconden.

Op drie ronden van het einde waren Nys en Stybar nog de enige leiders. Van der Haar en Pauwels streden in de achtervolging.  Mourey, Meeusen en Vantornout sreden voor de vijfde plaats.

In de voorlaatste ronde was Vantornout opgeschoven naar de derde plaats met achter hem Kevin Pauwels en Lars Van der Haar.

Met Nys en Stybar gingen we een superspannende laatste ronde in. Kevin Pauwels volgde als derde, Vantornout als vierde en daarachter Van der Haar.

Nys maakte een foutje en daar profiteerde Stybar van om voluit door te gaan en zo naar zijn derde wereldtitel te rijden.  Nys moest vrede nemen met zilver en Kevin Pauwels pakte knap brons. Met Vantornout en Meeusen hadden we vier Belgen in de top vijf.

Zdenek Stybar straalde in de regenboogtrui. ‘Het kostte me veel krachten in het begin van de koers. Ik vreesde voor een terugslag. Ik maakte foutjes door de grifo’s. Ik nam dan rhino’s en zo kon ik winnen. Ik wilde niet wachten en de koers zwaar maken en ging daarom van bij de start vol door.’

Sven Nys moest vrede nemen met zilver:’Ik ga met heel veel voldoening. ik ben niet weg gereden en heb mijn stempel kunnen drukken op de cross. Door een foutje verlies ik de titel, maar dat hoort bij de cross. Ik ben 38 jaar en op het toppunt van mijn kunnen. Ik bevestig dat ik kan presteren onder grote druk. Heel anders toen ik piepjong was.’

Kevin Pauwels was blij met brons: ‘Ik ben er tevreden mee. Zeker na de vorige weken. Ik was goed weg, maar viel en was op achtervolgen aangewezen. Ik hoop de komende weken nog een cross te winnen. Met deze conditie moet dat lukken. Veel respect voor Stybar die drie keer wereldkampioen is.’

Top tien:

  1. Zdenek Stybar(Tsj) in 1:05:20
  2. Sven Nys(Bel) op 12”
  3. Kevin Pauwels(Bel) op 30”
  4. Klaas Vantornout (Bel)op 59
  5. Tom Meeusen(Bel) op 1’07”
  6. Lars van der Haar(Ned) op 1’21”
  7. Rob Peeters(Bel)
  8. Francis Mourey(Fra)
  9. Radomir Simunek(Tsj)
  10. Wietse Bosmans(Bel)
     20. Niels Albert(Bel)