Wout Van Aert stelt eindzege in Wereldbeker veilig door winst te pakken in Fiuggi

Wout Van Aert stelt eindzege in Wereldbeker veilig door winst te pakken in Fiuggi

Wout Van Aert was de sterkste in de voorlaatste wereldbekermanche in Fiuggi. De tweede plaats ging naar Meiser die Tom Meeusen achter zich hield. De pechvogel van de dag was Toon Aerts. Hij kwam ongelukkig ten val tegen een boom en bezeerde daarmee zijn sleutelbeen.

Geen Mathieu Van der Poel aan de start in Fiuggi. Hij verkoos ervoor om zijn stage te gebruiken als goede voorbereiding voor het wereldkampioenschap in Luxemburg. Wout Van Aert probeerde om zijn eindzege in de wereldbeker te pakken te krijgen. Tom Meeusen, Wout Van Aert, Venturini, Toon Aerts zaten onmiddellijk vooraan bij de start. De heren wisten hoe belangrijk het was om voorin te zitten want het parcours leende zich er moeilijk toe om plaatsen goed te maken. Aerts zette onmiddellijk druk op de bevroren ondergrond en sloop op zijn kousenvoeten weg van zijn concurrenten. Wout Van Aert zat in tweede positie en liet Toon begaan. Hij moest geen risico’s nemen om de winst binnen te halen. Tom Meeusen was bij de pinken en nestelde zich op het wiel van de Belgische Kampioen. Wie we niet voorin terugvonden was Lars Boom. Hij vertoefde tussen de 20e en de 30e plek. In de technische passage kwam alles terug samen. Vermeersch, Merlier gingen aldaar in de fout. Ook Michael Vanthourenhout maakte een schuiver. Toon nam de volledige verkenningsronde voor zijn rekening. Tom organiseerde de achtervolging en zo volgden zij op een paar meters van Toon Aerts. Een mooie tactiek van Toon Aerts om in de eerste ronde op zijn kousenvoeten weg te rijden van zijn concurrenten en zo de druk bij hen te leggen.

Ronde twee : Venturini, Meeusen, Van Aert, Pauwels, Van der Poel David, Corné Van Kessel en de rest ging op zoek naar de leider in wedstrijd Toon Aerts. Boom schoof door naar plaats 19. Wout Van Aert nam vandaag geen risico’s. Hij moest geen schrik hebben om zijn leidersplaats in het wereldbekerklassement kwijt te spelen. Toon Aerts dwong respect af bij zijn entourage. Hij zette druk op zijn concurrenten. Met alle voorzichtigheid kwamen deze de afdaling af. Doch waren er heel wat valpartijen van onder meer Merlier, Peeters, …. wat een gedoe in die afdaling zeg. Dit alles lag in het voordeel van de vluchter Toon Aerts. Van Aert Wout vond het welletjes en reed weg van Venturini, Meeusen, Van Kessel, Van der Poel David, Michael Vanthourenhout en Kevin Pauwels.

Ronde drie : We zijn twee ronden ver en Toon Aerts lag nog aan de kop van de wedstrijd. Wout Van Aert volgde al op 8 sec. Het groepje met Venturini op 20 sec. waarbij Pauwels de groep sloot. Achter Pauwels begon het allemaal wat te verbrokkelen. Wout Van Aert begon in zijn tempo te komen en in de technische passages sloop hij stilletjes naar Toon Aerts toe. Toon Aerts voerde een fietswissel door waardoor Wout de aansluiting kon maken. De twee zetten onmiddellijk door. Alle hens aan dek voor Toon Aerts. Slipper van Toon Aerts gaf een kleine voorsprong naar Wout toe en die liet dit niet onbeantwoord. Hij dwong Toon om diep te gaan om het gaatje terug te dichten.

Ronde vier : Van Aert en Toon Aerts wiel in wiel bij aanvang van de vierde ronde. Michael Vanthourenhout en Tom Meeusen volgden op 17 sec van het duo. Meiser, Van Kessel, Van der Poel David, Lars Van der Haar, Pauwels volgde op 35 sec. Ton Aerts reed op zijn limiet. Michael Vanthourenhout zette Tom Meeusen onder druk en reed een paar meters weg van Tom. Toon bleef voorin goed in de buurt van Wout Van Aert. Maar in het oplopen van de helling spurtte Wout vol naar boven en moest Toon wat meters prijs geven. Wout Van Aert hoorde aan de aanmoedigingen van de supporters dat hij wat voorsprong nam en ging fors door. Hij reed van in het begin heel defensief en bouwde daardoor ook gemakkelijk zijn voorsprong uit. Toon Aerts voelde de hete adem van Michael Vanthourenhout in zijn nek. Het begon bij Toon Aerts allemaal wat moeizamer te verlopen. Meeusen klampte aan bij dit duo. Een schuiver van Wout Van Aert bracht de achtervolgers niet dichterbij. Dat haalde de Belgische Kampioen ook niet psychisch onderuit.

Ronde vijf : Halfweg de wedstrijd reed Wout Van Aert stevig aan de leiding. Aerts Toon kreeg de aansluiting van Michael Vanthourenhout. Tom Meeusen, Meiser, Merlier en Van Kessel lagen ook niet zo ver van de twee achtervolgers. Achter dit groepje volgde onder meer Pauwels en Aernouts. Een Lekke band voor Toon Aerts en hij werd naar de materiaalpost verwezen maar veel verlies was er niet te noteren bij deze wissel. Tom Meeusen reed op de technische passage het gat dicht op Michael Vanthourenhout en Toon Aerts. Merlier, Van Kessel, Meiser, Pauwels en Aernouts kwamen samen en gingen op zoek naar het groepje voor hen. Een offday te noteren voor Laurens Sweeck. Hij kwam niet in zijn ritme en kwam ook dikwijls ten val. Hij reed moedeloos rond.

Ronde zes : Wout Van Aert had twintig seconden voorsprong op Michael Vanthourenhout, Tom Meeusen, Toon Aerts, Meiser en Merlier. Het groepje met Pauwels hing op 46 sec. Lars Van Der Haar volgde op 59 sec. Hij kwam korter op David Van der Poel die een schuiver had gemaakt en zijn fiets zag zitten in de hangmatten rond de omloop. Michael Vanthourenhout probeerde om de twee medevluchters onder druk te zetten. Hij pakte een paar lengtes op hen maar uit de achtergrond kwamen heel wat renners terug in dat groepje. Michael Vanthourenhout was goede zaken aan het doen voor het eindklassement. Tom Meeusen misstapte zich aan de balken.

Ronde zeven : Wout Van Aert kon zich al gaan concentreren op de finale van deze wedstrijd. Hij had 19 sec voorsprong op Michael Vanthourenhout. Toon Aerts en Tom Meeusen volgden op 29 sec. Meiser op 31 sec. Merlier op 33 sec. Pauwels op 42 met Van Kessel, Aernouts, Van der Haar en Klaas Vantornout. Lars Boom waren we kwijt hij verloor terrein en staakte zelfs de wedstrijd. Een zware valpartij voor Toon Aerts in de afdaling. Hij kwam met zijn schouder tegen een boom terecht en bleef languit liggen. Het zag er meteen niet goed uit hoe de arm van Toon erbij lag. Sven Vanthourenhout kwam onmiddellijk polshoogte nemen en zag dat het ernstig was.  Michael Vanthourenhout schoof even later ook nog eens en liet zijn ketting aflopen. Hierdoor konden de achtervolgers terug samen komen.

Ronde zeven : de voorlaatste ronde voor Wout Van Aert. Het trio met Meeusen, Meiser en Merlier volgden op 39 sec. Michael Vanthourenhout en Kevin Pauwels al op 47 sec. Aernouts, Van Kessel, Van der Haar op 1 min 14. Van der Poel David kwam door op de tiende plaats. Meeusen was het verschil aan het maken in de afdaling. De mannen van Marlux Napoleon Games vonden elkaars gezelschap en onmiddellijk wist Michael Vanthourenhout dat hij zijn kopman voor moest laten. Aan de materiaalpost kregen we een schuiver van Tom Meeusen waardoor Meiser op en over hem kon gaan. Hij zette door en reed weg van Tom Meeusen.

Ronde acht : In de laatste ronde kon er voor Wout Van Aert niet al te veel meer mis gaan. Hij had 24 sec voorsprong op Meiser. Tom Meeusen volgde op de derde plaats. Merlier hing vierde, Pauwels was doorgeschoven naar de vijfde plaats en Michael Vanthourenhout volgde in zesde stek. De rest was uitgeschakeld voor de podiumplaatsen. Vanuit het trainingskamp in Mallorca doorreizen naar Fiuggi om daar de winst te pakken, daar had Wout Van Aert vooraf voor getekend. Hierdoor werd hij ook de eindlaureaat van de Wereldbeker 2016-2017. Meiser spurtte naar de tweede plaats toe en Tom Meeusen was overgelukkig met zijn derde plaats.

Daguitslag :

  1. Wout Van Aert
  2. Meiser op 17 sec
  3. Meeusen op 27 sec
  4. Pauwels op 39 sec
  5. Merlier op 46 sec
  6. Michael Vanthourenhout op 1 min 12
  7. Klaas Vantornout op 1 min 16
  8. Lars Van der Haar op 1 min 24
  9. Jim Aernouts op 1 min 27
  10. Corne Van Kessel op 1 min 43

Publicatie : Nancy Aerts