Zevende overwinning voor Marianne Vos in Hoogerheide

Zevende overwinning voor Marianne Vos in Hoogerheide

Marianne Vos toonde zich de sterkste vrouw in de laatste manche van de wereldbeker. Hij pakte de winst voor Brand. Wurst werd knap derde voor Sanne Cant en Laura Verdonschot. Voor Thalita De Jong was het mindere dag. Zij kwam ten val en moest de wedstrijd staken door knieblessure. Zij reisde onmiddellijk af naar het ziekenhuis om bijkomende onderzoeken te laten gebeuren.

De laatste wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide met maar liefst 74 dames aan de start. Thalita De Jong wilde haar wereldtrui nog eens met glans tonen en trok van bij de start fors door. Daardoor trok zij het hele deelnemersveld op een lang lint. De eerste ronde werd een verkenningsronde. De supersnelle ronde zonder technisch vermogen voor de dames. In de eerste ronde reed Thalita mooi aan de leiding terwijl zij een schuiver maakte en pardoes tegen de grond belandde. Ze bleef lang liggen want het hele deelnemersveld passeerde haar. Uiteindelijk stond ze op en probeerde haar wedstrijd terug aan te vatten. Maar tevergeefs. De pijn aan de knie was ondragelijk waardoor zij besliste de wedstrijd te staken en richting ziekenhuis te gaan voor verder onderzoek. Majarus, Lechner en Ellen Van Loy trokken voorin goed door maar kregen de anderen niet uit het wiel gereden.

Ronde twee : een grote groep samen. Cant vond het tijd om naar voor te schuiven en haar tempo op te leggen. Maar Marianne Vos was er als de kippen bij om op het wiel te zitten van Sanne Cant. Ze schoof onmiddellijk door en gooide een eerste bommetje. Maar de anderen lieten haar niet begaan en slopen terug naar haar wiel toe. Marianne Vos gooide opnieuw haar tempo de hoogte in maar opnieuw kwamen de dames terug. Vos bleef aan de kop zitten en probeerde elke centimeter van het parcours goed te benutten. Brand, Cant, Nash lagen op vijf seconden van Marianne Vos. Lechner en de rest van de groep bleef al hangen op twintig seconden. De anderen Belgen speelde niet meer mee want die zaten al op meer dan 45 sec van de koploopster.

Ronde drie : Marianne Vos knalde opnieuw weg van haar concurrenten. Nash volgde op 5 sec. Brand op 6sec. Cant op 8 sec. Compton, Richards, Verdonschot op 22 sec. met de rest van het peleton op hun wiel. Dan maar een wissel voor Marianne Vos omdat haar stuurpen was los komen te zitten. Hierdoor kon Nash komen aansluiten voorin de wedstrijd. Ze nam meteen de kop over. Cant en Brand slopen korterbij. Het groepje met Ellen Van Loy en Laura Verdonschot kwam voorin ook terug aansluiten. Cant bleef telkens in vierde positie zitten. Ook Lechner en Compton kwamen voorin terug aansluiten. We kregen bij de koploopsters een wissel voor Brand en Compton waarbij de anderen een paar lengtes konden pakken op deze twee dames. Het tempo werd voorin getemperd en alles kon terug samen komen. Aan de trap gebeurde het.

Ronde vier : als er nu geen tempo verhoging doorgevoerd werd, dan zouden we onmiddellijk een kopgroep gaan krijgen van maar liefst 12 rijdsters. Maar Sanne Cant schoof naar voor en legde een verhoogd tempo op. Daardoor was het voor de achtervolgers moeilijk om de aansluiting te maken. Ze bleven met vijf rijdsters voorop in de wedstrijd. Het groepje met Laura Verdonschot hing op 5 sec. van de kopgroep. In de lussen kwam alles terug samen. We kregen peloton vorming aan de kop van de wedstrijd. Laura Verdonschot zat met volle overgave op plek 6. Lechner, Nash kwamen ten val en verloren hierdoor voorin de aansluiting. Ook Marianne Vos werd hierdoor wat opgehouden. Sanne Cant zag het gebeuren en trok eens goed door. Ze kwam even alleen te zitten. Marianne Vos hing op een paar lengtes van Sanne Cant. De groep met Laura Verdonschot hing op 5 sec. met Brand en Wurst in de voorste gelederen van de achtervolging.

Ronde vijf : Sanne Cant kreeg Marianne Vos op haar wiel. Brand, Wurst, Verdonschot, De Boer op een paar lengtes. Nash viel terug en kwam niet meer terug in haar ritme. Vos bleef zitten op het wiel van Sanne Cant waardoor Brand, Wurst, De Boer, Laura Verdonschot voorin konden komen aansluiten. Nash zakte volledig door. Dat was in het voordeel van Sanne Cant die hierdoor haar tweede plaats in de wereldbeker kon veilig stellen. Brand had geen schrik na haar twee valpartijen in de wedstrijd. Vos ging door en ging vlot over Brand heen. Ze trok fanatiek door. Brand liet niet zomaar begaan en reed het gat terug dicht maar dat koste haar krachten. Alles kwam terug bij elkaar voorin. Cant liet het werk over aan Brand. Verdonschot schoof goed mee. Wurst reed naar Cant en Brand toe want bij hen werd het tempo eruit gehaald. Vos reed er alleen vandoor en de hengst was losgeslagen.

Ronde zes : Marianne Vos ging er in haar laatste ronde alleen aan beginnen. Het groepje met vijf rijdsters gingen achter Marianne aan met een achterstand van 18 sec. Alles was nog mogelijk voor de dichte ereplaatsen. Als een raket maait Marianne Vos haar laatste ronde af. Brand zette druk op haar volgers. Cant, Wurst, Verdonschot, De Boer moesten alle zeilen bijzetten. Bij Cant was het op karakter volgen. Meer zat er voor haar niet in. Wurst reed net voor Laura Verdonschot uit. Dat was een strijd in de wedstrijd voor de beste ereplaatsen bij de jongeren. Vos overschaduwde haar concurrenten bij laatste keer de trap op te lopen en zij zag dat er iemand terug kon komen. De buit was binnen. Het was voor haar de derde zege in een wereldbekerwedstrijd. Brand reed nog wat weg van Wurst en pakte hiermee de tweede plaats. Wurst werd net derde voor Sanne Cant en Laura Verdonschot was tevreden met haar vijfde plaats. Je mag ze best bij de toppers noemen. Met deze vorm kan ze volgende week een mooie rol gaan spelen in het Wereldkampioenschap.

Eindstand van het wereldbekerklassement :

  1. Sophie De Boer
  2. Sanne Cant
  3. Nash
  4. Ellen Van Loy.

Nu kunnen de dames zich volledig gaan concentreren op hun wereldkampioenschap. Wij wensen hen dan ook alle succes toe en hopelijk mogen we de wereldkampioenentitel mee naar België brengen.

Publicatie : Nancy Aerts