Zilvercross in Mol gewonnen door jonkie Wout Van Aert

Zilvercross in Mol gewonnen door jonkie Wout Van Aert

Een snelle start van iedereen maar de jonkies namen het heft in handen en maakten er een mooie wedstrijd van. Halfweg de wedstrijd zat Wout Van Aert al aan het commando en ronde na ronde kwam hij meer in zijn ritme om de cross naar zijn hand te zetten. Lauren Sweeck had lang uitzicht op de tweede plaats maar bij een foutenlast in de laatste ronde kon de wereldkampioen Mathieu Van der Poel deze mooie tweede plaats nog wegkapen en moest Lauren zich tevreden stellen met de derde plaats.

Vorig jaar werd deze wedstrijd nog verreden bij kunstlicht. Vandaag werd het weer als een normale veldritwedstrijd in de late namiddag verreden. We kregen geen renners van Sunweb – Napoleon Games aan de start. De anderen waren allemaal op appel. Ook de wereldkampioen Mathieu Van der Poels schreef in laatste instantie nog in voor deze wedstrijd die geen deel uitmaakt van een klassement.

De topfavorieten lieten vooraf allemaal optekenen dat het een snelle wedstrijd ging worden maar zeker een zware. En dat was ook zeer goed duidelijk naar mate de wedstrijd vorderden. Er werd een keuze gemaakt uit drie verschillende banden. De ene koos voor de vlakke, de andere gecombineerd en een andere een gecombineerde. Wie de juiste keuze had gemaakt, zou pas duidelijk worden op het einde van de wedstrijd. Lauren Sweeck nam een zeer vlotte start en trok met de hele bende in zijn wiel als eerste de zandstrook in. Meeusen controleerde de wedstrijd vanuit de tweede positie. Je moest op dat ogenblik wel goed voorin zitten om de wedstrijdlijnen goed te kunnen lezen. De andere topfavorieten zaten wat meer naar achter en hadden al wat meer moeite om de hindernissen naar behoren te nemen. De eerste pechvogel van de dag was Dario Tielen. Hij kreeg af te rekenen met mechanische pech : ketting was eraf. Dus over en out voor hem. Sven Nys reed op dat ogenblik als vierde de zandstrook aan het strand in. Er werd voorin tactisch gereden. De wereldkampioen nam de leiding aan de balken met de bedoeling om deze te springen maar dat lukte hem niet. Dus iedereen moest bij de verkenningsronde deze al lopend nemen. De rijders schoven telkens van positie. Maar niemand panikeerde om niet op zijn plaats te zitten. Alles was nog mogelijk in deze fase van de wedstrijd.

Lars Van der Haar had bij aanvang van de wedstrijd laten optekenen dat hij niet het goede gevoel had op deze omloop. Hij had niet de beste benen tijdens zijn opwarming maar hij wou toch meedingen voor het podium. Tijdens de verkenningsronde was al duidelijk dat Lars niet in zijn sas was. Hij zat op de 14e plaats terwijl er voorin werd gekoerst.

Lars Van der Haar 8

foto : Jan Van Dijk

Wout Van Aert koerste een beetje nerveus. Nam de leiding in handen om zo zijn naaste concurrenten onder druk te zetten en te zien in hoeverre hij ze uit het wiel kon rijden. De wereldkampioen liet het niet gebeuren en zette zich op het wiel van Wout Van Aert. Op het einde van de eerste ronde hadden we een kopgroep met zo’n 13 rijders. Zowel elites als belofte rijders waren terug te vinden in deze kopgroep. Lars Van der Haar kon niet meer dan de achtervolging leiden maar zou nooit in de voorgrond komen postvatten.

Lauren Sweeck voelde zich als een vis in het water in zijn achtertuin en ging zich voorin nestelen. Hij ging wat druk zetten in de bosstrook maar de anderen lieten niet begaan. De wedstrijd werd zo een beetje op slot gezet waardoor onze beloften rijders mee konden komen postvatten op de eerste rij van de wedstrijd. Aan de waterkant vond Tom Meeusen het welletjes en trok voor de eerste keer eens fors door. Hij nam een paar meters op zijn concurrenten en nam dan nog eens risico’s om de balk aan het einde van de waterstrook te springen. Hierdoor nam hij nog enkele seconden voorsprong.  In de achtervolging werd het tempo opgevoerd door Arnouts. Het tempo werd opgetrokken maar de vernieuwde zandstrook strooide altijd roet in het eten van de achtervolgers. Of je kwam er goed door en kon aansluiten of je maakte fouten en moest opnieuw in de achtervolging gaan. Dit laatste overkwamen de achtervolgers die weer fors moesten gaan jagen op de koplopers. Maar ze bleven erin geloven….

En ze slaagden er dan ook nog in om aansluiting te vinden bij de koplopers. Op dat ogenblik vond Mathieu Van der Poel het welletjes en trok fors door. De kloof was opnieuw gemaakt. De achtervolging kon opnieuw beginnen. Wout Van Aert zag het gebeuren en reed naar Mathieu toe. Op de Single track kwam hij gemakkelijk aansluiten bij Mathieu. De jonkies lieten het tempo voorin niet zakken. Maar Mathieu moest het meeste werk opknappen. De andere topfavorieten moesten het gaatje proberen te dichten. De snelheid werd eruit gehaald aan de nieuwe zandberg waardoor de achtervolgers konden naderen. Lauren Sweeck was de eerste van de achtervolgers die al lopend kwam aansluiten bij de twee jonkies aan de materiaalpost. De andere concurrenten zagen hoe Lauren de aansluiting maakten en geloofden in hun kunnen om het ook te doen. Ze zetten alles op alles om erin te slagen. Tom Meeusen en Sven Nys sloegen de handen in elkaar en ook Rob Peeters, vandaag in goede doen, deed zijn buit in het zakje. Ze zagen de toppers voor zich uitrijden maar de aansluiting was nog geen feit.

Wout Van Aert zag ze komen en deelde op dat ogenblik een eerste prik uit aan de waterkant. Mathieu Van der Poel kon gemakkelijk antwoorden op de aanval van Wout. Lauren werd op de rekker gezet. Maar liet ze even begaan om dan nadien terug op eigen tempo de aansluiting te maken. De jonge koplopers maakten één voor één wel eens een foutje en dat gaf de achtervolgers de mogelijkheid om te naderen. De kloof werd gedicht halfweg de wedstrijd.

In het bos plaatste Lauren een aanval – Tom Meeusen sprong over de balken en liet daardoor Rob Peeters een paar lengte achter zich maar uiteindelijk kwam alles weer samen onder leiding van Sven Nys. Met 35 minuten wedstrijd verreden te hebben was nog alles mogelijk. We kregen voorin een kopgroep van zes rijders. Achter deze kopgroep kwam Lars Van der Haar in het gezelschap van Daan Hoeybergs. Iedereen reed op reserves. Ze waren zich allemaal een beetje aan het sparen voor de wedstrijd van morgen in Spa – Francorchamps.

Tom Meeusen 18

foto : Jan Van Dijk

Er werd verstandig gekoerst. Alles zou moeten gebeuren in de laatste twee ronden van deze wedstrijd. En zo gebeurden het ook. Aan de balken sloten ook Lars Van der Haar en Daan Hoeybergs aansluiten bij de koplopers. Maar op dat ogenblik werd de wedstrijd opengebroken. Nys maakte een foutje in het zand en moest daarmee voorin de aansluiting lossen. Wout Van Aert zag dit gebeuren en trok fors door. Hij nam een paar meters op Mathieu Van der Poel en Tom Meeusen. Rob Peeters volgde op de vierde plaats en Nys moest al 17 seconden goedmaken op Wout.

Meter voor meter reed Wout weg van Lauren Sweeck. En Lauren Sweeck deed hetzelfde bij Tom Meeusen. Die kreeg op zijn beurt de warme adem van Mathieu en Rob in zijn nek. We kregen op dat ogenblik dezelfde drie als vorig jaar aan het commando.

Wout Van Aert werd door Niels Albert gebriefd dat Mathieu niet goed in de wedstrijd zat en zeker niet korter bij kwam. Lauren Sweeck probeerde zijn tempo hoog te houden om zo zijn tweede plaats veilig te stellen maar hij wist ook dat Mathieu Van der Poel op komst was. Dus doorgaan tot het uiterste was zijn motto. En dat deed hij ook. Maar het kon niet baten.

In de voorlaatste rond ging Wout nog even fors door om zijn koppositie veilig te stellen. Hierdoor zette hij de anderen nog meer onder druk om vol door te gaan tot de finish. En dat moesten onze achtervolgers blijven doen. Mathieu Van der Poel zette eerst Tom Meeusen onder druk en reed ervan weg. Nys reed op dat ogenblik beter de nieuwe zandberg op en passeerde daarmee Rob Peeters die op zoek kon gaan naar Meeusen. Aan de trappen kregen we een trio die zouden gaan strijden voor de vierde plaats. Namelijk Nys, Meeusen en Peters.

De laatste ronde moest Wout Van Aert alleen maar proberen om geen fouten te maken en dan was het binnen. Achter hem moest Lauren Sweeck alles op alles blijven zetten om Mathieu niet te laten terugkeren. Maar wat hij ook deed hij moest Mathieu laten komen. Hij kwam bij Lauren, ging erop en erover naar de tweede plaats. Lauren moest dit keer tevreden zijn met een derde plaats. Achter hem kregen we nog een strijd voor de vierde plaats. Ondertussen kreeg Wout van Aert een warm applaus van de supporters en kon zo zijn overwinning in ontvangst nemen. De foutenlast voor Lauren Sweeck werd hem teveel om zijn tweede plaats veilig te stellen. Deze ging in de laatste meters nog naar Mathieu Van der Poel. Een sprintje voor de vierde plaats werd gewonnen door Sven Nys voor Rob Peeters. Tom Meeusen die moedig gestreden had kwam wat ontgoochelend over de streep als zesde. Zevende plaats ging naar Lars Van der Haar die na afloop toch nog tevreden was met deze plek. Van der Poel werd nog achtste Daan Hoeybergs werd negende en de tiende plaats ging naar Philip Walsleben.

Zo kan de hele meute geruststellend afzakken naar Francorchamps waar hen morgen een zware opdracht wacht.

CH