Jeroen Boelen wint in Heeswijk

Jeroen Boelen wint in Heeswijk

Jeroen Boelen heeft de wedstrijd bij de elite in Heeswijk gewonnen. Hij haalde het voor Gerben Mos en Rens de Bruin.

We maakten een ‘sfeer’ verslag van de wedstrijden.

De eerste jeugdwedstrijden zijn geëindigd en zelf hebben we een rondje verkend tijdens hun wedstrijd met dank aan de KNWU , speaker van dienst is mede stad genoot Patrick Houthooft. Zodat we luid en duidelijk te horen krijgen wat er gebeurt in de wedstrijden. Het parcours wat in het Brabantse natuurlijk zand en losse bosgrond is geeft veel singletrack die op sommige plekken erg technisch liggen en waar een fully eigenlijk geen overbodige luxe is . Enkele snelle stukken op de crossbaan die redelijk hard liggen en waar je goed in kan halen , veel draaien en keren dus vandaag en op kop het bos in is zeker voor de eersten een enorm voordeel vandaag. De organisatie haalt er uit wat er in zit en voor dat een dikke pluim.

De Masters 1 en 2 beten het spits af en bij de masters 1 is het Christian de Graaf die natuurlijk favoriet is samen met Gody Jacobs. Al vanaf de start maken deze twee bikers de dienst uit en geven ze op dit toch wel hele zware parcours waar het constant optrekken en afremmen en technische secties is. Christian loopt uiteindelijk elke ronde een paar meter verder weg bij Gody Jacobs die uiteindelijk op de finish een 7-10 seconden achterstand heeft. Willem Jan Post en Anco Korteweg hadden ook een strijd in een strijd en hebben rondenlang met in het begin nog even Bas Theys er bij gestreden voor de 3 de plaats op het podium . De derde plaats was dan uiteindelijk toch voor Willem Jan Post.

De masters 2 hebben met Maikel Govaerts en Micha de Vries natuurlijk 2 kleppers pur sang aan de start die samen al 5 wedstrijden hebben gewonnen dit jaar. Maikel gaf ook direct vanuit de start het signaal dat je van goeden huize moet komen om hem te verslaan op dit parcours. Micha de Vries moest ook net als in de masters 1 elke ronde net een beetje meer prijs geven en Maikel reed uiteindelijk naar winst met een kleine 20 sec voorsprong. In de achtergrond werd er ook hier felle strijd geleverd door 2 teamgenoten in Freddie v d Schoot en Jan van Oorschot die het tot de laatste meters spannend maken als Freddie toch het laken naar zich toe trekt.

De Junioren , Nieuwelingen , Vrouwen elite , Junior vrouwen en Nieuwelingen vrouwen zaten in 1 wedstrijd en dat was gewoon op dit korte rondje bijna niet te doen. 5 klassen is ook voor de jury niet meer te onderscheiden bij de vrouwen daar zij allemaal hetzelfde kleur nummerbord hebben. Er werd besloten om alle vrouwen 75 minuten te laten rijden, maar terug gehoord in het renners kwartier dat er Nieuweling vrouwen uit zijn gehaald bij de nieuwelingen na 1 uur terwijl ze nog 15 minuten door moesten en op die manier hun klassement om zeep is. Dit zijn vind ik van de zijlijn af gezien taferelen die de vrouwen onwaardig zijn en geef hun a.u.b. een eigen wedstrijd zonder de mannen er bij. Vrouwen die van hun fiets werden gereden door junioren is echt schandalig en ik stond er zelf bij. Nee, het geeft geen pas KNWU en Organisatie om het op deze manier te doen en is ook een nationale wedstrijd onwaardig.

Podium elite vrouwen Heeswijk

Bij de Amateurs was er een grote opkomst van renners die er vanaf het begin in de persoon van Liwald Doornbos en Mark v d Heijden een harde wedstrijd van maakten . Na 1 ronde komt er een mannetje of 3 aansluiten en zijn we vertrokken voor een 8 ronden durend steekspel wat ontaardde in een constant stuivertje wisselen in de kop van de wedstrijd. Raymond v d Kruisweg , Liwald Doornbos , Guus Smits , Mark v d Heijden en in extremis nog Mattijn Motshagen maakten goede sier met hun vorm. Het zal in de laatste ronde uitgevochten worden en die gaat in met Liwald Doornbos op kop wat een goede keus lijkt op dit parcours met veel singletracks , in de laatste 7-8 bochten ziet het er naar uit dat het een sprint word tussen deze 5 waarin Mattijn Motshagen toch een beetje afhaakt en helemaal kapot gereden is , Raymond wint het voor Guus en Liwald en Mark v d Heijden heeft de meest ondankbare plek te pakken.

De Elite stonden met 16 renners aan de start wat gewoon veel te weinig is . Er werd door Jeroen Boelen na de finish dan ook gepleit voor een andere opzet van de KNWU competitie met misschien een promo degradatie systeem zodat er meer Elite renners zijn en komen. Vanaf het begin werd ook hier de gaskraan ver opengedraaid en kon Jeroen Boelen samen met Rens de Bruin en Gerben Mos ronde na ronde verder weg sluipen van de 4 de plaats die een strijd was tussen Onno Reijnhout en Sjoerd Meijdam. Na een 4 tal ronden vond kersverse kampioen streetrace Boelen het welletjes en gooide de 6 versnelling in de strijd en begon ronde na ronde enkele seconden weg te lopen van zijn achtervolgers. Rens en Gerben maakten ook hier samen een mooie strijd van de wedstrijd en na 10 ronden kwam Jeroen Boelen solo met bijna een minuut voorsprong over de finish. Gerben Mos haalde de 2 plaats binnen voor Rens de Bruin die 3 de werd.

Al met al heb ik vandaag zelf ruim 60 km op de bike gezeten , uitgevonden dat er geen internet was. Veel gelopen gedurende de dag en veel meningen gepeild bij verscheidene mensen en teams . De wedstrijden aan zich waren best mooi en snel op dit parcours maar er waren ook minpunten te bespeuren in de vorm van weinig renners bij de Masters 1 en de Elite mannen. Een wedstrijd wordt ook mede bepaald door de aantallen renners die komen opdagen en er is wel wat lobby werk nodig om het op peil te krijgen. Ga ik daarentegen bij de ATB-Cross cup kijken staan er in 5 klassen gewoon 300 Belgische en Nederlandse renners aan het vertrek!! Toch ook gewoon weer een dikke pluim voor alle mensen van de organisatie en de KNWU dat er een wedstrijd is waar heel veel renners dik plezier aan beleven.

 

Jan v Dijk