Wereldbeker kalender 2024 is bekend gemaakt

Wereldbeker kalender 2024 is bekend gemaakt

Warner Bros. Discovery en de UCI zijn verheugd om de 2024 UCI Mountain Bike World Series kalender te onthullen.

Opnieuw zijn alle belangrijke mountainbike-formats samengebracht op één kalender, die volgend jaar plaatsvindt in 10 landen in Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika – en zes gloednieuwe locaties bevat.

De volledige kalender voor de World Cups in crosscountry Olympic (XCO), short track (XCC), downhill (DHI) en enduro (EDR), inclusief E-enduro (E-EDR) beslaat 15 raceweekenden, met voor alle formats zowel standalone als gecombineerde evenementen. Een van de hoogtepunten van de kalender is opnieuw het vlaggenschip van het festival in de Haute-Savoie, Frankrijk, dat dit jaar meer dan 100.000 toeschouwers trok.

Meer informatie over de Cross-country Marathon World Cup zal te zijner tijd worden vrijgegeven.

Het seizoen begint met crosscountry met back-to-back raceweekenden in Brazilië, met nieuwe locaties in Mairiporã en Araxá, Minas Gerais, die hun UCI Wereldbeker debuut maken. Bielsko-Biala in Polen, Crans-Montana en Aletsch Arena, Bellwald, beide in de Valais regio van Zwitserland en Mt Van Hoevenberg, Lake Placid in de Verenigde Staten zullen ook voor het eerst gastheer zijn.

David Lappartient, voorzitter van de UCI, zei: “Met zijn innovatieve nieuwe format dat alle belangrijke formats in de discipline samenbrengt, was de UCI Mountain Bike World Cup in 2023 een groot succes, met voor de eerste keer een ronde – in Haute-Savoie, Frankrijk – die alle specialiteiten van de discipline samenbrengt.”

“Volgend jaar zal er ook iets nieuws zijn, met nieuwe locaties die worden opgenomen in deze mountainbikeserie, niet alleen in Europa maar ook in Noord- en Zuid-Amerika. Dit getuigt van de populariteit van de sport, waarvan het Internationaal Olympisch Comité onlangs heeft bevestigd dat deze op het programma staat voor de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles. Mountainbike blijft zich internationaal ontwikkelen en de UCI World Cup is ongetwijfeld een sleutelelement in deze vooruitgang.”

Chris Ball, VP Cycling Events bij Warner Bros. Discovery Sports, zei: “Na een baanbrekend 2023 ben ik trots om zowel iconische locaties als nieuwe bestemmingen te verwelkomen op de 2024 UCI Mountain Bike World Series kalender. In de grootste uitbreiding van de internationale mountainbike sinds vele jaren, zullen zes nieuwe locaties zich aansluiten bij een geweldig jaar, met in totaal 15 evenementweekenden.

“Uitbreiding naar Zuid-Amerika en langetermijnovereenkomsten in Lake Placid in de VS, Trentino in Italië en Haute-Savoie in Frankrijk zijn kenmerken van een seizoen dat meer races biedt dan ooit tevoren. Zwitserland doet ook mee met twee nieuwe locaties in het prachtige Wallis en Polen doet voor de allereerste keer mee aan de UCI World Cup kalender.”

De kalender markeert het tweede jaar in een baanbrekende achtjarige samenwerking tussen de UCI en Warner Bros. Discovery (WBD), waarbij WBD de uitzending, promotie en organisatie van de UCI Mountain Bike World Cup op zich neemt en gebruik maakt van hun uitgebreide wereldwijde bereik om te helpen de sport wereldwijd te laten groeien.

Bron: PM

Foto: Luc Wilms