6 op 7 in de B-post Bank Trofee in Baal voor Wout Van Aert

6 op 7 in de B-post Bank Trofee in Baal voor Wout Van Aert

Het zou een mooi afscheid worden mocht Sven Nys op zijn eigen wedstrijd voor de laatste keer de winst mogen binnen halen. Maar wat was buiten de sterkrijdende Wout Van Aert gerekend. Hij pakte in Baal de eindzege in de B-Post Bank Trofee. Sven mocht naar de tweede plaats fietsen onder een mooi gebaar van respect van Toon Aerts die er derde werd.

Heel veel supporters op de Balenberg om afscheid te nemen van hun held Sven Nys. Het werd de 17e editie waarvan de Kanibaal zelf 12 op 16 heeft gehaald voor eigen publiek. De plek op het podium is geen doel op zich maar zou mooi zijn om het op die manier te mogen afsluiten voor zijn eigen publiek. Sven Nys wou zijn supporters een mooie wedstrijd aanbieden als afscheid.

Geen start voor Mathieu Van der Poel in Baal. Hij verkoos de Spaanse zon om zijn voorbereiding af te werken naar de Nationale kampioenschappen toe. De andere toppers waren allemaal op het appel. Voor sommige supporters was het even wennen want heel wat ploegen stonden aan de start in hun aangepaste tenues. De voorlaatste wedstrijd van de B-post Bank Trofee werd verreden op een afstand van 2700 meter en op een loodzwaar parcours door de regenval van de afgelopen nacht.

De lichten gingen aan en we kregen een super snelle start van Lars Van der Haar. Ook Laurens Sweeck was goed mee en trok de rest mee in zijn wiel. Aan de balken kregen we de eerste verschuiving voorin in de kopgroep. Sweeck nam de koppositie over van Lars Van der Haar. De mannen van Marlux volgden in de volgende drie plaatsen. Daarachter volgde het groepje met Sven Nys in.

Laurens Sweeck had geen schrik van zichzelf en ook niet van de concurrenten en de omloop om zo de kop op te eisen en de anderen onder druk te zetten. Je moet zeer geconcentreerd blijven om geen fouten te maken en je eigen tempo op te leggen. In de blubberzone aan het Sven Nys complex kwam alles terug samen. Er werd wel wat veilige afstanden ingebouwd om elkaar niet voor de voeten te rijden. Kevin Pauwels had een mindere start op de Balenberg en werd in achtervolging gedrongen. Zou nooit in de voorste gelederen kunnen komen mee strijden.  Hij bouwde de nodige voorzichtigheid in om zijn wedstrijd te kunnen uitrijden.

Lars Van der Haar en Klaas Vantornout drukten hun tempo door en we kregen een kleine voorsprong voor deze twee rijders op Klaas Vantornout – Lars Van der Haar- Gianni Vermeersch. Achter deze groep viel een klein kloofje met de rijders Michael Vanthourenhout – Laurens Sweeck – Corné Van Kessel – Wout Van Aert en Nys in de achtervolging. Meeusen leidde de volgende groep.

In de kopgroep maakte éénieder wel eens een foutje waardoor we voortdurend verschuivingen zagen gebeuren. De Nuwelaere kreeg een blokkage in zijn achterwiel en weg was de aansluiting. Heel lang zelf geprobeerd om het probleem op te lossen maar hij slaagde er niet in. Uit fustraties gooide hij zijn fiets weg en stapte uit de wedstrijd. Sven Nys overschaduwde de wedstrijd aan de materiaalpost. Hij zag zijn achterstand slinken tot op 10 seconden op Wout Van Aert, Lars Van der Haar. Lars Van der Haar pakte de bonus voor Wout Van Aert en Gianni Vermeersch mocht het als derde overrijden.

In ronde drie dwong Lars Van der Haar Wout naar de kop te gaan. Achter hen volgden Gianni Vermeersch, Klaas Vantornout, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck. Daarachter kwam er nog een kleine kloof die ingevuld werd door Sven Nys, Toon Aerts en Corné Van Kessel. Voorin werd er niet geaarzeld. En op dat ogenblik maakte Sven Nys in de achtervolging een schuiver. Zijn kleding scheurde hierdoor en daar lag hij op dat ogenblik wel niet van wakker. Voorin kreeg Wout Van Aert de informatie door en dat gaf hem vleugels. Hij drukte zijn stempel op de wedstrijd en reed weg van zijn concurrenten. Nys lag op dat ogenblik met zichzelf in de knoei en had even de tijd nodig om terug in zijn ritme te komen. Door de aanmoedigingen van zijn entourage en zijn supporters vond hij de drive terug en probeerde terug de aansluiting te vinden. Op dat ogenblik kreeg hij te horen via de luidsprekers dat zijn teamgenoot Sven Vanthourenhout uit de wedstrijd was gestapt door een lekke achterband.

In ronde vier was Wout Van Aert alleen. De dominantie had hij wel te pakken. De drie volgers van Marlux hadden een kleine voorsprong op Lars Van der Haar. Tien seconden later kwam het groepje met Sven Nys over de finish. Halfweg deze ronde kregen we in de achtervolging een hergroepering van de twee groepjes die jacht maakten op Wout Van Aert. Op de weg probeerde Michael Vanthourenhout het tempo op te halen en weg te rijden van de anderen. Maar Sven Nys liet dit niet gebeuren en probeerde aan de kop van het groepje de achterstand terug te schroeven. Klaas Vantornout bleef op het wiel van Sven Nys zitten.

In ronde vijf had Wout al meer dan 30 seconden voorsprong op de achtervolgers met Sven Nys aan de kop. Sven had het gat op Michael Vanthourenhout terug dicht gefietst. Klaas volgde gewoon mee en kreeg hulp van zijn teamgenoot Gianni Vermeersch om in de groep te blijven. Lars Van der Haar volgde op zijn eigen tempo mee op een paar lengtes van het groepje. De winst van de B-post Bank Trofee was virtueel binnen voor Wout Van Aert.

We kregen een nieuwe samentroeping : met vijf rijders in de achtervolging van de prins. De prins Wout Van Aert trok er zich niks van aan en bleef zijn wedstrijd indelen naar eigen kunnen en probeerde zo weinig mogelijk fouten te maken. De andere vijf Michael Vanthourenhout – Sven Nys – Gianni Vermeersch – Klaas Vantornout – Lars Van der Haar gingen de strijd aan voor de tweede plaats. Michael Vanthourenhout voelde zich zo goed op de omloop in Baal dat hij heel wat werk voor zijn rekening nam. Opnieuw probeerde hij weg te rijden van zijn concurrenten.

In ronde zes kregen we de rijders van Marlux die heel wat werk opknapten en de achterstand probeerde terug te brengen. Maar Wout Van Aert verminderde niet. Michael mocht opnieuw wat ruimte nemen in de achtervolging. Vermeersch deed goed afstopwerk voor zijn teamgenoot tot het moment dat het genoeg was voor Sven Nys en die zich aan de kop zette. Klaas en Lars verkozen om in het wiel van Sven te blijven. Nys zag het allemaal gebeuren en nam initiatief te nemen aan de balken. Hij sprong en reed terug tot op het wiel van Michael. De eersten die voorin de rol moest lossen was de Belgische Kampioen Klaas. De andere vier rijders mochten verder strijden voor de tweede plek. Maar op de weg naar de finish kwam alles terug samen.

In de voorlaatste ronde mocht Wout gaan solideren en rustig zijn wedstrijd af werken. Nys nam opnieuw het initiatief want hij zag dat de twee rijders van Telenet Fidea in de achtergrond aan het terug komen waren. Aerts en Van Kessel vonden elkaar en konden op hun eigen tempo in het groepje komen aansluiten. Nys nam opnieuw heel wat risico’s aan de balken. De anderen moesten in het gareel gaan om de spurtende Sven Nys te volgen. De supporters van Sven zagen het gebeuren en riepen hem de Balenberg op. Lars Van der Haar was bij de pinken en beantwoordde de aanval van Nys onmiddellijk en alles kon opnieuw beginnen.

De laatste ronde werd een ereronde voor Wout Van Aert. Op weg naar zijn vijftiende seizoenszege en de winst in de B-post Bank Trofee. In de achtervolgende groep zat iedereen klaar om in de aanval te gaan. Van Kessel nam het initiatief en Nys counterde onmiddellijk. De aanval werd terug gefloten door vlot de balken te nemen. Sven Nys trok door en Michael Vanthourenhout ging vlot mee. Die laatste voelde zich heel sterk vandaag. Onder luide aanmoedigingen van zijn fans probeerde Sven om in de looppassage bij Michael te blijven. Lars Van der Haar moest voorin het tempo lossen. Het ging te vlot voor hem. De jeugd liet zich zien in de achtervolging. Zij hadden geen respect voor de oude garde om hem de podiumplaats te gunnen. Hij zou er moeten voor strijden tot op de meet. Aan de materiaalpost gebeurde het. Iedereen reed binnen behalve Sven Nys. Die trok vlot door en kon een paar meters nemen op zijn naaste concurrent Toon Aerts. Nys sprintte zijn Balenberg op alsof zijn leven ervan af hing maar Toon bleef goed op het wiel zitten. Het zou een lange sprint worden vanuit de VIP tent. Sven begon vanuit de koppositie aan de sprint voor de tweede plaats. En Toon Aerts had al vlug begrepen dat er geen winnen aan was tegen deze Kannibaal. Hij maakte een respectvol gebaar richting Sven Nys en was tevreden met zijn derde plaats.

Daguitslag :

  1. Wout Van Aert
  2. Sven Nys
  3. Toon Aerts
  4. Michael Vanthourenhout
  5. Klaas Vantornhout

Voor Wout Van Aert is het eerste klassement al binnen. Hij wint de B-post Bank Trofee. Niemand kan hem nog belagen met nog één wedstrijd in het vooruitzicht voor dit klassement.

Nu gaan alle rijders zich beginnen te focussen op de kampioenschappen.