Negende overwinning voor Wout Van Aert en een 3 op 4 in de Superprestige te Asper – Gavere

Negende overwinning voor Wout Van Aert en een 3 op 4 in de Superprestige te Asper – Gavere

Het werd geen tiende overwinning van Sven Nys in Gavere ook al heeft het er lang naar uitgezien. Het was Wout Van Aert die er bij de drie laatste ronden anders over besliste. Hij trok zijn registers open en liet zijn drie kompanen Van der Haar, Nys en Pauwels achter. De tweede en de derde plaats werd uitgevochten in een sprint. Dit keer was het Sven Nys die Kevin Pauwels naar de derde plaats verwees. Kevin was er na aankomst helemaal niet blij mee en liet verstaan nooit echt goed in de wedstrijd te hebben gezeten.

Werd het een tiende overwinning voor Sven Nys in Asper – Gavere of zou het een andere winnaar worden?  Als het aan de supporters had gelegen,  had het zeker een overwinning mogen zijn voor Sven Nys. Heel veel zou afhangen van hoe de jongeren hun wedstrijd zouden indelen. Maar Sven Nys zag het goed zitten op deze zware omloop. Maar ook Kevin Pauwels liet ons verstaan om te gaan voor een drie op drie. De kasteelheer Sven Nys die voorlopig negen overwinningen achter zijn naam staan heeft op deze omloop stond geconcentreerd aan de startlijn. Het licht op groen en weg was hij. Hij was een beetje geschrokken door het oponthoud van Tom Meeusen in het startgebeuren. Tom Meeusen trok zijn ketting over in het startgebeuren en moest het hele eind lopen naar de materiaalpost om aldaar een andere fiets te nemen. Uiteindelijk heeft Tom zijn wedstrijd wel uitgereden maar kwam nooit voor in het duel voor de overwinning.

Een bijkomende valpartij in de start waar ook Taramarcaz één van de ongelukkige was, gaf een vertekend beeld aan dit startgebeuren. Uiteindelijk kwamen ze er allemaal goed weg zei het wel met wat schaafwonden. Maar ze zetten allemaal door en vervolledigden hun wedstrijd.

Vooraan werd de wedstrijd in handen genomen door David Van der Poel, Klaas Vantornout, Lars Van der Haar, ….. en de rest van het peloton liet niet begaan. De afdaling werd ingezet door Laurens Sweeck. Kevin Pauwels was matig gestart. Heerlijk om alle topfavorieten zo bezig te zien op de zware omloop in Asper – Gavere. De zware omloop aldaar rekende af met de rijders en niet omgekeerd. Dat was al gauw duidelijk. Sweeck, Van Aert, Nys reden goed naar boven maar werden wel telkens gehinderd door de rijders die kozen om er te lopen. Nys gaf zelfs een paar keer een tik aan een rijder die hem de pas afsneed om zo zijn rit naar boven uit te rijden. Wout Van Aert zat in tweede positie en Lars Van der Haar in derde. Bij het uitkomen van de eerste ronde aan de finish kregen we een kopgroep van negen rijders. Nys vond het teveel en ging bij ingang van de tweede ronde even aan de boom schudden. Hij haalde het tempo ophoog en zette de anderen onder druk. Sweeck en Van der Haaar waren bij de pinken en gingen op Nys zijn wiel rijden. Nys zag het gebeuren en plaatste voor de tweede maal een tussensprint aan de materiaalzone. Dat was een goed moment want de anderen moesten even passen.

Door een kleine fout van Lars Van der Haar kwam alles weer terug samen in de achtervolging. Lars reed zich vast in het lint waardoor hij zelf de aansluiting even verloor. Hij wachtte niet te lang om terug in zijn ritme te komen en de kloof weer te dichten. Opnieuw kregen we voorin een hergroepering.

Ingang van de derde ronde kregen we een kopgroep van twee rijders Nys en Lars Van der Haar. Sweeck had even de rol moeten lossen en volgde op acht seconden. Nys nam telkens hij aan de finish poolshoogte van zijn voorsprong op zijn naaste concurrenten. Nervositeit was er te zien op het gezicht van Wout Van Aert. Ze beseften het gevaar dat Sven Nys aan de kop zat en dit was het cruciaal moment in de wedstrijd. Nys wilde ze laten zien dat ze met hem moesten rekening houden en zette daardoor ook Lars Van der Haar opnieuw onder druk. Wout Van Aert was op komst in de langere stroken van het parcours. Hij moest wel opletten dat hij geen al te grote foutenlast opbouwde. Dus reed hij op zijn manier naar de koplopers toe. Pauwels zag dit en probeerde op zijn beurt mee te gaan in het wiel van Van Aert. We kregen voorin een viertal dat kon strijden voor de overwinning.

In ronde vier kregen we even een recuperatiemoment om daarna de wedstrijd volledig te laten openbreken. Wie zijn wedstrijd het beste zou indelen, dat zou op het einde van de rit de overwinnaar zijn. Niemand nam de koers in handen dus ging Sven Nys opnieuw aan de kop rijden om de wedstrijd in handen te nemen.Hij zette de rest opnieuw onder druk. Zijn gretigheid kwam hem goed uit en hij verdapperde opnieuw aan de materiaalzone. Hij voelde zich goed en kon gemakkelijk doortrekken. Van Aert maakte op dat ogenblik een klein foutje (hij reed tegen een paaltje aan) en was hierdoor gepikeerd. Hij moest de achtervolging inzetten want anders waren zijn winstkansen verloren.

Pauwels zette zich op dat ogenblik in tweede positie en zag dat hij op die plaats beter zicht had op het hele gebeuren. Hij zette geen trap teveel en hoopte op een terugval van een ijzersterke Sven Nys. Nys werd hierdoor nerveus omdat hij zag dat de anderen niet wilde meewerken. Dus besloot hij maar om de wedstrijd even te laten stilvallen en dwong hij de anderen om de kop over te nemen op de stroken waar de wind parten speelden. Hij had ze even pijn gedaan.

Ingang van ronde vijf kon Wout Van Aert opnieuw aansluiten bij de koplopers. Wout nam op dat ogenblik onmiddellijk de koppositie in handen en iedereen wist dat het nu opletten was. Nys lastte op dat ogenblik net een recuperatieperiode in en dat was niet het juiste moment. Je wist dat hij zijn plaats voorin moest afdwingen maar op dat ogenblik zat hij even te diep in de koers en kon hij niet onmiddellijk reageren op de aanval van Wout Van Aert. Aan de waterkant kwam het opnieuw samen en kon alles opnieuw beginnen. Van der Haar probeerde er om van zijn concurrenten weg te rijden maar hij slaagde er niet in. Hij bracht alles wel in een rekker.

Bij ronde zes kregen we opnieuw een hergroepering aan de finish. Het tempo werd er volledig uitgehaald. Ze begonnen elkaar te beloeren. Het zou een keiharde finale worden met de overwinning als inzet. Maar daar dacht Wout Van Aert anders over.

Eerst was het Lars Van der Haar die een aanval inlaste maar de anderen hadden daar onmiddellijk een antwoord op. Wout Van Aert voelde het laatste kwartier naderen van de wedstrijd. Het werd hem ook nog eens toegeroepen door Niels Albert in de materiaalzone. Dat was het moment dat hij alle registers open trok en er vol tegenaan ging. Pauwels en Nys gingen vlotjes mee maar konden bij het bergop rijden moeilijk aanklampen bij Wout Van Aert die volledig ontketend was. De anderen moesten hem laten gaan.

Wout Van Aert was weg en reed al vlug negen seconden bij elkaar. Bij ingang van de zevende ronde was de voorsprong zelfs al opgelopen tot 15 seconden. Nys moest overnemen en alles op alles zetten om de kloof op Van Aert zo klein mogelijk te houden. Hij kreeg geen medewerking van zijn medevluchter en toch bleef hij hopen dat er een terugval zou zijn bij Van Aert. Maar er was geen sprake van. Achter de twee moest ook Lars Van der Haar het tempo lossen en verloor hij zo enkele meters. Bij de entourage van de achtervolgers begon de twijfel op te steken. Doch de rijders zelf bleven erin geloven en vochten tot de laatste meters. Een klein foutje van Wout Van Aert kon genoeg zijn om de boel terug samen te brengen.

Maar het was tevergeefs. Wout kon zijn laatste ronde zonder fouten afwerken en nam zo een negende overwinning en een drie op vier in de superprestige. Voor de tweede en de derde plaats kregen we nog een spannende laatste ronde. Kevin Pauwels probeerde overal waar hij kon een aanval op te zetten maar telkens had Sven Nys een antwoord klaar om er iets mee te doen. Tot de laatste meters voor de streep kwam het tot een sprint. Dit keer mocht Sven Nys de winst op zijn naam schrijven. Kevin Pauwels werd derde en was na afloop teleurgesteld dat hij geklopt werd door een betere Sven Nys.

Daguitslag :

 1. Van Aert
 2. Nys
 3. Pauwels
 4. Van der Haar
 5. Sweeck
 6. Vantornout
 7. Michael Vanthourenhout
 8. Merlier
 9. Peeters
 10. Boros

Bij de tussenstand van de superprestige staat Wout Van Aert stevig aan de leiding. Kan hij nog twee wedstrijden van dit regelmatigheidscriterium op zijn naam schrijven,  dan wordt hij de eindwinnaar van dit klassement.

 1. Van Aert
 2. Nys
 3. Pauwels
 4. Van der Haar
 5. Vantornout
 6. Sweeck
 7. Peeters
 8. Merlier
 9. Meeusen
 10. Van Kessel