Andreas Seewald en Nathalia Fischer en masters Kurt Tempst, Michiel Van Aelbroeck en Roel Paulissen zijn Europees kampioen

Andreas Seewald en Nathalia Fischer en masters Kurt Tempst, Michiel Van Aelbroeck en Roel Paulissen zijn Europees kampioen

Andreas Seewald, vorige week nog winnaar van de Hero Dolomites, is de nieuwe Europese kampioen marathon. Tweede werd de Italiaan Samuel Porro en de Tsjech Martin Stosek. Juri Ragnoli eindigde vierde voor zijn landgenoot Fabian Rabensteiner, Tiago Ferreira, Kristian Hynek, Zwitsers kampioen Martin Fanger, Martin Stutzmann en onze landgenoot Frans Claes. Sebastien Carabin werd 36 ste en Wout Alleman gaf op.

Bij de vrouwen ging het goud naar de Spaanse Natalia Fischer voor de Zwitserse Steffi Häberlin en wereldkampioene Ramona Forchini. Ariane Lüthi werd vierde voor Katazina Sosna. Alice Pirard werd 17de, Helena Plasschaert 21ste en Sara Michielsens 29 ste.

Het was een brutale eliminatierace op het parcours van de Raid Evolenard, dat speciaal voor de Europese kampioenschappen nog veeleisender was gemaakt. 78 km en 3900 hoogtemeters moesten worden afgelegd door de mannen, 70 km en 3420 hoogtemeters door de vrouwen.

Bij de mannen was het vooral Samuele Porro die het beslissende verschil probeerde te maken met een vroege ontsnapping reeds op de eerste beklimming. Aangezien de Italiaan in de voorgaande jaren twee keer tweede was geworden bij de Europese kampioenschappen, was hij vastbesloten de titel deze keer te winnen. Ook in de afdalingen riskeerde de Italiaan alles omdat hij wist dat de sterkere klimmer Andreas Seewald hem dicht op de hielen zat. Maar in de tweede lange klim naar de Béplan, het hoogste punt van het parcours, wist de Duitser Seewald zowaar in te halen en de Italiaan te laten staan. In de resterende kilometers kreeg hij ongeveer vijf minuten voorsprong, die hij in de laatste, ongeveer tien kilometer lange afdaling vakkundig wist te benutten en naar de titel reed. Tweede werd opnieuw Porro voor de Tsjech Martin Stosek. Als beste Zwitserse kampioen bereikte Martin Fanger als achtste de eindstreep.

Seewald, die de reputatie heeft niet de beste afdaler te zijn, was tevreden dat zijn tactiek werkte: “Ik wilde bergop zoveel mogelijk schade aanrichten, dat wil zeggen een voorselectie veroorzaken. Ik slaagde vrij goed. Maar toen crashte ik twee keer licht bergafwaarts. Ik was gewoon te nerveus. Maar op de tweede klim kon ik mijn superioriteit tonen, wat me natuurlijk blij maakt.”

Ik heb alles geprobeerd en daarom hoef ik mezelf niets te verwijten. Bergop duwde ik en bergaf riskeerde ik alles. Maar Seewald was gewoon sterker. Een medaille is een medaille”, classificeerde Samuele Porro zijn prestatie.

De als derde geplaatste Martin Stosek had al vroeg te kampen met technische problemen: “Ik kon niet goed schakelen. Dat gaf me problemen op dit moeilijke parcours. Maar ik ben blij voor mijn teamgenoot Andreas Seewald dat hij kon winnen. De derde plaats is oké voor mij gezien de problemen.”

In de vrouwenrace ging Steffi Häberlin op jacht naar de titel met een vroege ontsnapping. Maar ook zij raakte buiten adem tijdens de klim naar de Béplan. De Spaanse Natalia Fischer Esusquiza kon de Zwitserse kampioene inhalen. Häberlin pakte nog de zilveren medaille, wereldkampioene Ramona Forchini brons.

Bij de finish werd Fischer overweldigd door haar gevoelens. Haar overgrootvader kwam uit Evoléne en emigreerde vervolgens naar Spanje als gastarbeider. Zij is dus Zwitsers in hart en nieren, bij wijze van spreken. De race verliep perfect voor haar. Ze is erg blij dat ze de Europese titel heeft gewonnen.

Steffi Häberlin’s ambities werden gedwarsboomd door beenkrampen op de laatste klim. Ze zei: “Dit gevoel kende ik nog niet. In de eerste klim ging het geweldig. Mijn tactiek was om niemand te laten gaan. Dat is hoe ik de race benaderde en ik heb er geen spijt van. Maar tijdens de laatste klim ben ik duizend doden gestorven. In de laatste afdaling had ik geen kans meer om Fischer in te halen. In dit opzicht ben ik zeer tevreden met de zilveren medaille”.

De tweede helft van de race was een ramp voor mij. Ik moest me haasten in de laatste afdaling omdat Ariane Lüthi me inhaalde. Toen viel ik ook, maar gelukkig kon ik verder”, vatte Ramona Forchini haar titelgevecht samen. Zij was gestart om te winnen en had haar tactiek gericht op Katazina Sosna, die vorige week de Dolomiti Hero had gewonnen. Maar zij had niet de beste dag en was daarom tevreden met haar derde plaats.

Uitslag:


Mannen: 1e Andreas Seewald (De) 4:02:50. 2e Samuele Porro (It) 4:06:47. 3e Martin Stosek (Tsch) 4:10:48. 4e Juri Ragnoli (It) 4:12:08. 5e Fabian Rabensteiner (It) 4:13:49. 6e Tiago Ferreira (Sp) 4:14:11. 7e Kristian Hynek (Tsch) 4:15:51. 8e Martin Fanger (Genf) 4:18:28. 9e Marc Stutzmann (Belp) 4:19:15. 10e Frans Claes (Be) 4:19:49.

Vrouwen: 1. Natalia Fischer Egsquisa (Sp) 4:05:16.2. Steffi Häberlin (Happerswil) 4:10:27. 3. Ramona Forchini (Wattwil) 4:12:42. 4. Ariane Lüthi (Spiez) 4:13:06. 5. Katazina Sosna (Lit) 4:22:50. 6e Adelheid Morath (De) 4:23:44. 7e Costanza Fasolis (It) 4:27:09. 8e Angelika Tazreiter (Ö) 4:27:33. 9e Estelle Morel (Fr) 4:27:57. 10e Janine Schneider (De) 4:29:43.

Bij de masters pakten we driemaal goud. Roel Paulissen deed dat bij de Masters 45-49, Michiel Van Aelbroeck(Masters 35-39)beiden over een afstand van 78 km en Kurt Tempst veroverde goud over de 65 km.

Podium Masters 35-39 met winnaar Michiel Van Aelbroeck
Podium Masters 45-49 met Europees kampioen Roel Paulissen

De andere masterstitels gingen naar de Fransman Emeric Turcat(30-34) en Karl Platt(40-44)

Foto : organisatie en EUC