Anna van der Breggen en Annika Langvad winnen derde rit en blijven leidsters

Anna van der Breggen en Annika Langvad winnen derde rit en blijven leidsters

Anna van der Breggen  en haar teammaat Annika Langvad zijn goed op weg op de Cape Epic op hun naam te schrijven.  Ze pakten vier op vier en hun naaste concurrenten kregen met pech af te rekenen.

De viervoudige winnares en de huidige leidster, Annika Langvad’s mantra voor de slopende achtdaagse gebeurtenis is altijd al geweest: “Nooit iets voor lief te nemen totdat je over de finishlijn komt”. Op woensdag werd haar conservatieve aanpak opnieuw gerechtvaardigd, want het tweede geplaatste team van Ariane Lüthi en Maja Wloszczczowska (Kross-Spur Racing) werden door lekke banden uit de strijd geblazen.

Langvad en Anna Van der Breggen (Investec-songo-Specialized) hadden al een voorsprong van een minuut op het eerste waterpunt op slechts 22 km van de out-and-back Stage 3 van Oak Valley Estate op woensdag. Dus toen Lüthi’s drama begon, waren ze zich er niet van bewust dat hun dichtstbijzijnde uitdagers al voor de beklimming van de iconische Groenlandberg in moeilijkheden verkeerden.

Uiteindelijk cruisde het leidende duo in 5:23:43 naar de finish om hun vierde overwinning uit vier etappes op te nemen. Met de helft van de Absa Cape Epic van dit jaar voltooid, heeft de Deens/Nederlandse combinatie een enorme voorsprong van 23 minuten opgebouwd.

Intussen zijn Candice Lill en Adelheid Morath (Summit Fin), die bij Lüthi waren toen ze haar eerste lekke band kreeg, na het beëindigen van de 107km lange rit zes minuten achter de leiders naar de tweede plaats opgeschoven. Ze werden 14 minuten later gevolgd door Silverback-Fairtree’s Jennie Stenerhag en Mariske Strauss. Lüthi en Wloszczczowska eindigden als vierde op de etappe, maar deden net genoeg om de derde plaats in het algemeen klassement te behouden.

“Op de afdaling na de Dimension Data Hotspot reed ik lek,” zei Lüthi nadat ze eindelijk de aankomst bereikte. “Ik dacht niet eens dat ik iets had geraakt. Vele andere keren dacht ik dat ik meer gevaar liep om door te prikken, dus het was eigenlijk een nogal vreemde lekke band. We hebben het vrij snel gerepareerd, maar toen dachten we dat het veiliger was om het wiel te verwisselen. In de technische zone hebben we het wiel verwisseld, maar we delen het met onze (mannelijke teamgenoten) die dezelfde wielen hebben. Dus namen we een wiel dat ze al veranderd hadden en er zat al een stekker in.

We moesten weer stoppen omdat het lucht verloor, dus we moesten het probleem van de jongens oplossen en dat kostte ons weer tijd. Daarna moesten we het wiel een tweede keer vervangen bij de volgende technische zone. Maar dit is de Absa Cape Epic en je moet altijd doorgaan….. je weet nooit wat er gaat gebeuren. “

Er is geen enkele manier waarop Langvad het zal toegeven, maar de dominantie van de Investec-songo-Specialistische trein is zo groot dat het moeilijk is om iemand in de buurt te zien komen – tenzij pech hun lading natuurlijk ontspoort.

“Het was goed vandaag,” zei de vier keer Absa Cape Epic vrouwen kampioen. “Ik voelde me gisteren niet goed, maar ik voelde me vandaag veel meer hersteld en we hadden een mooie en stabiele dag. Het was zo brutaal het terrein vandaag. Er waren zoveel rotsen dat ik mijn armen nauwelijks kan voelen omdat het daar zo ruw was, maar ik ben erg blij om de overwinning te pakken .Er was al vroeg in de race een hotspot en we besloten om onze benen en die van onze concurrenten te testen op de eerste klim. Toen we eenmaal een gat hadden, besloten we om het stabiel te houden en de anderen hard te laten werken als ze dat wilden vangen”.

Op donderdag zitten de renners een veel kortere tijd in het zadel, maar de 43 km lange tijdrit die begint en eindigt in Oak Valley is in het voordeel van de sterkere renners. Langvad en Van der Breggen zullen hun voorsprong waarschijnlijk vergroten, uiteraard behoudens incidenten.

Het leidende Absa African Women’s team trok zich terug uit het evenement toen Amy McDougall woensdag gedwongen werd zich terug te trekken met een maagkwaal, waardoor haar dormakaba Ladies teamgenoot Sam Sanders alleen in de Leopard trui bleef rijden. Door hun terugtrekking neemt de Galileo Risk pairing van Theresa Ralph en Sarah Hill  het top all-Afrikaanse vrouwen team over met een voorsprong van bijna drie uur.

Rituitslag:

1. Investec-songo-Specialisatie 50-1 Annika Langvad (Denemarken) 50-2 Anna van der Breggen (Nederland) 05:23.43,3

2. Top Fin 54-1 Candice Lill (Zuid-Afrika) 54-2 Adelheid Morath (Duitsland) 05:29.35,3 +5.52,0

3. Zilverrug – Fairtree 52-1 Jennie Stenerhag (Zweden) 52-2 Mariske Strauss (Zuid-Afrika) 05:43.37,0 +19.53,7

Algemeen klassement:

1. Investec-songo-Specialisatie 50-1 Annika Langvad (Denemarken) 50-2 Anna van der Breggen (Nederland) 15:42,52,8

2. Summit Fin 54-1 Candice Lill (Zuid-Afrika) 54-2 Adelheid Morath (Duitsland) 16:06.36,6 +

3. Kross-Spur Racing 53-1 Ariane Lüthi (Switzerland) 53-2 Maja Wloszczowska (Poland) 16:12.40,6 +29.47,8

4. Silverback – Fairtree 52-1 Jennie Stenerhag (Sweden) 52-2 Mariske Strauss (South Africa) 16:30.28,1 +47.35,3

5. Meerendal WIAWIS Rotwild 51-1 Sabine Spitz (Germany) 51-2 Nadine Rieder (Germany) 16:43.24,7 +1:00.31,9

6. Galileo Risk 56-1 Theresa Ralph (South Africa) 56-2 Sarah Hill (South Africa) 17:38.11,4 +1:55.18,6

7. FreakShow SCOTT 57-1 Sonya Looney (United States of America) 57-2 Catherine Williamson (England) 18:06.23,4 +2:23.30,6

8. Land Rover Jaguars 46-1 Hannele Steyn (South Africa) 46-2 Katja Steenkamp (South Africa) 20:27.03,6 +4:44.10,8

Foto: Shaun Roy