Sven Nys wint tweede manche voor Superprestige in Zonhoven

Sven Nys wint tweede manche voor Superprestige in Zonhoven

ava

Sven Nys heeft in een spannende spurt de tweede manche voor de Superprestige in Zonhoven gewonnen. Hij klopte Niels Albert. Belgisch kampioen Klaas Vantornout werd derde. Nederlands kampioen Lars Van der Haar werd vierde. Nys droeg de overwinning op aan zoon Thibau, die vandaag zijn sleutelbeen brak.

De Kuil is dit jaar eens te meer het cruciale punt op het parcours van de vijfde Hansgrohe Superprestigeveldrit in Zonhoven, de tweede manche van het regelmatigheidscriterium. Ze is eigenlijk een ontdekking van Erwin Vervecken en Tom Meeusen die ze per toeval tijdens een trainingsritje in de buurt af en op reden.

Boven is het schrikken, veel mul zand ligt ver beneden klaar voor spektakel, zeiden ze toen. Ex-wereldkampioen Erwin Vervecken typeert de Kuil zo: ‘Het is pure magie in het midden van een enorm amfitheater vol publiek. Als ik met de fiets bij de rand sta, is het altijd slikken. Doe ik het of doe ik het niet’, glimlacht hij.

Niet alleen de crossers halen hun hart op in de Kuil, ook heel wat archeologen vinden in het zand van Zonhoven een ideale speeltuin. In de ondergrond zitten waardevolle dingen zoals vuistwiggen, pijlpunten en krabbers. Naar de reden moet je niet ver zoeken. Door de Slangen- en Roosterbeek die in de buurt stromen was er altijd water dat rendieren, edelherten, everzwijnen, koerhoenderen en zelfs linxen aantrok. En vermits er dieren waren, vestigde er zich ook de mens. De oudste sporen dateren van 11.000 jaar geleden. Eerst waren er rendierjagers, dan kwamen de voedselverzamelaars, tenslotte de eerste boeren die op de Holsteen die in de buurt ligt hun primitieve wapens scherp maakten.

Goede concentratie, wind in de rug bij de start voor de tweede manche van de superprestige. Iedereen koos voor de Griffo’s om de wedstrijd aan te vatten. We kregen een kopstart van Klaas Vantornout. Hij zat gebrand op een overwinning. Van in het begin van de wedstrijd wou hij de wedstrijd hard maken, maar dat was naast de kwestie gerekend van de “oudere” mannen in het veld. De kampioen van Belgie en de kampioen van Nederland gingen in de eerste wedstrijdhelft het tempo opleggen aan de anderen maar de mannen van Baal kwamen in hun ritme tijdens de tweede helft van de wedstrijd. Lang achter de minderen hangen gaf aan dat Sven heel goed in zijn vel zat en dat liet hij ook zien in de laatste ronde. Hij wist het juiste moment af te wachten om zijn slag thuis te halen. Toch een beetje de overwinning opdragen aan zijn zoon Thibau die zijn sleutelbeen brak door over een balkje te willen springen en foutief neer te komen.

Niels Albert knapte in de tweede wedstrijdhelft het meeste werk op en was aan het einde van de westrijd leeg gestreden. Hij was tevreden met zijn tweede plaats. Klaas Vantornout moest zich tevreden stellen met zijn derde plaats. In de voorlaatste ronde kreeg hij een akkefietje met Sven om de beste positie te nemen. Maar de strijd was gestreden. Hij verloor de aansluiting en moest tevreden zijn met de derde plaats.

Lars Van der Haar, die in het begin de wedstrijd mee hard maakte, was uiteindelijk nog vierde. Bart Aernouts was voor de vijfde plaats sneller dan Philipp Walsleben en Tom Meeusen.

Top tien:

1. Sven Nys

2. Niels Albert

3. Klaas Vantornout

4. Lars Van der Haar(Ned)

5. Bart Aernouts

6. Philipp Walsleben(Dui)

7. Tom Meeusen

8. Wietse Bosmans

9. Niels Wubben(Ned)

10. Kevin Pauwels