Anton Cooper wereldkampioen bij de beloften, Schuermans vijfde, Bats negende

Anton Cooper wereldkampioen bij de beloften, Schuermans vijfde, Bats negende

 

Anton Cooper is de nieuwe wereldkampioen bij de beloften(U23) in Vallnord. De Nieuw-Zeelander klopte in de spurt de Fransman Victor Koretzky. Het brons was voor de Brit Grant Ferguson. Jens Schuermans reed uitstekend en werd beloond met de vijfde plaats. Didier Bats(9de) eindigde ook in de top tien. De Nederlander Milan Vader werd 13de, Kevin Panhuyzen gaf op.

Al in de eerste ronde ontbond Anton Cooper zijn duivels en kreeg de Fransman Titouan Carod mee in zijn wiel. De Belgen met Schuermans, Bats en Panhuyzen zaten in de top tien.

Dit duo bleef enkele ronden aan de leiding en kreeg dan het gezelschap van Sam Gaze en Grant Ferguson. De achtervolging werd geleid door Jens Schuermans, gevolgd door de Tsjech Vastl, Howard Grotts en Gioele Bertolini. Didier Bats zat in negende stelling.

Ongeveer halfkoers kreeg Cooper het gezelschap van Koretzky, terwijl Gaze en Ferguson op kleine afstand volgden. Schuermans kon zich handhaven in vijfde positie. Bats was nog altijd in de running voor een top tien plaats.

Alles werd beslist in de laatste ronde. Cooper nam en kleine voorsprong op Koretzky. Die nam de leiding over in de afdaling. Het duo speelde haasje over. In de spurt was Cooper net iets sneller dan Koretzky. Grant Ferguson moest vrede nemen met goud.

Belgisch kampioen Didier Bats gaf volgende reactie: ‘Ik ben echt tevreden. De afgelopen jaren lukte het niet echt op WK’s en om nu als laatstejaars een top 10 te halen is echt mooi. Ik startte goed,  wat ook niet echt veel voorkomt bij mij en wist me snel in de top 10 te rijden. Daar kon ik blijven tot het einde van de wedstrijd met een 9de plek. De laatste ronde had ik het lastig, maar ben blijven vechten voor elke meter en dat heeft geloond,’aldus Bats.

Kevin Panhuyzen moest noodgedwongen opgeven na een valpartij, waarbij hij zijn knie bezeerde. ‘Op het einde van de eerste ronde kreeg ik al wat last van Chainsuck, na alles proper te maken kon ik rond de 18e plaats terug vertrekken. In de moeilijke afdaling zat ik achter een Italiaan die viel en niet echt vlot terug recht kwam. Ik wou hem passeren en hij duwde zijn fiets onder de mijne waardoor ik ook wat viel. Daarbij heb ik mijn knie vrij hard gestoten en kon ik mijn benen niet meer ronddraaien door de pijn. Er zat dus niets anders op dan de strijd te staken. Weeral een goede dag die de mist in gaat door een of ander akkefietje, ‘zuchtte de KTM-Bikevision renner.

Als eerstejaarsbelofte flikt Milan Vader het om 13 de te worden in een zware wedstrijd , die gedomineerd wordt door kou en nattigheid en de hoogte waarop ze hebben gereden. Dat was een zeer mooi en krachtig optreden van Vader, de toekomst voor het Nederlandse mountainbiken. Jan van Dijk sprak even met Milan en gaf volgende commentaar op de wedstrijd. ‘Ik ben blij met dit resultaat. We zijn heel actief bezig geweest met de voorbereidingen ivm de hoogte. De dagen vooraf was ik echter niet uit bed te krijgen, dus hebben we ingegrepen en afgeweken van ons plan. Dat leek een goede beslissing. Ik kwam goed uitgerust aan de start en heb heel goed gelet op mijn gevoel tijdens de wedstrijd. Gevoel was een van de belangrijkste factoren vandaag en daar ben ik goed in. Iets te lang boven je omslagpunt en je staat geparkeerd. Ik heb mijn eigen race gereden en mentaal was ik sterk. Dit biedt kansen voor de toekomst, al valt er altijd nog te verbeteren,’aldus Vader.

Uitslag:

 1. Anton Cooper (NZL) in 1.22.03
 2. Victor Koretzky (Fra)
 3. Grant Ferguson(GB)
 4. Samuel Gaze(NZL)
 5. Jens Schuermans(Bel)
 6. Gioele BertoliniIta)
 7. Marcel Guerrini(Zwi)
 8. Jan Vastl(Tsj)
 9. Didier Bats(Bel)
 10. Andri Frischknecht(Zwi)
 1. Milan Vader(Ned)

 

Bij de dames beloften ging het goud naar de Italiaanse Ramona Forchini. Ze haalden het voor Russin Olga Terentyeva en Jenny Rissveds. De Deense Malene Degn, vriendin van Simon Andreassen eindigde vierde.

Podium dames beloften WK vallnord 2015

Uitslag:

1. Romona Forchini(Ita)

2. Olga Terentyeva (Rus)

3. Jenny Rissveds(Zwe)

4. Malene Degn(Den)

5. Alessendra Keller(Dui)

6. Linda Indergand(Zwi)

7. Monika Zur(Pol)

8. Yossiana Quintero(Col)

9. Kate Courtney(USA)

10. Serana Tasca(Ita)

22. Anne Tauber (NL)

28. Annemarie Worst(NL)

 

Foto’s : Eric Dominicus