Bartlomeij Wawak en Annika Langvad zegevieren in tweede rit Cyprus Sunshine Cup

Bartlomeij Wawak en Annika Langvad zegevieren in tweede rit Cyprus Sunshine Cup

Bartlomeij Wawak(elite mannen) en Annika Langvad(elite vrouwen) zijn de winnaars van de tweede rit in de Cyprus Sunshine Cup.
Na een 5 km neutrale start kregen de renners 52 kilometer en 1820 meter klimmen voorgeschoteld. Maar niet alleen dat, ze kregen te maken met regen, hagel en kou terwijl de natte winter op Cyprus doorgaat.

Het was Ondrej Cink die de elite mannen door bevoorradingszones 1 en 2 leidde, maar hij had sterk gezelschap van o.a. Bartlomiej Wawak (Volkswagen Samochody Uzytkowe MYB Team), David Nordemann (CST Sandd Bafang), Howard Grotts (Specialized Racing), Jan Skarnitzl (Mitas Mercedes-Benz Praha Trek) en de winnaar van de Sunshine Cup vorig jaar, Karl Markt (Austrain National Team) allemaal binnen een paar seconden.

Pools kampioen Wawak heeft een drukke maand achter de rug, met al drie etappekoersen op zijn naam. Voor de start was hij niet zeker of hij weer in staat zou zijn om op Cyprus te presteren. Hij voelde zich zeker niet fris, maar de vorm werd behouden en hij kreeg vandaag het beste van het nog prille seizoen.
“Eigenlijk voelde ik me vandaag niet zo goed, maar ik heb geprobeerd om achter een aantal goede renners te rijden die de gaten kunnen maken en daarna heb ik geprobeerd aan te vallen. Voor de lange klim naar de finish viel Skarnitzl aan en de groep viel uiteen, maar op de laatste 200m viel ik aan om te winnen. Maar het was heel zwaar racen met deze sterke jongens”.

Cink werd beloond voor zijn vroege tempo met een tweede plaats op slechts twee seconden van Wawak.

Een andere tweede plaats op de vierde plaats was voor Jan Skarnitzl. Met zijn vierde plaats in de Proloog verzekert dit hem van de gele trui van de leider van de race van morgen.

Luca Schwarzbauer, de leider na de Proloog van gisteren, had vandaag last van rugklachten die zijn verdediging van de gele trui belemmerden.
“Ik had vandaag zoveel rugpijn en misschien ging ik in het begin te hard toen het echt snel was. Toen besloot ik dat ik mijn tempo moest rijden. Het was goed, maar ik verwachtte nog een beetje meer. Ik zal mijn positie bijstellen en kijken of dat morgen helpt.”

Jens Schuermans werd achtste.

Team Tactiek

Annika Langvad (Specialized Racing) kwam vandaag als eerste over de streep, maar Anna van der Breggen (Boels-Dolmans) zat net achter haar aan. Het was een hele prestatie van het team, want ze reed weg van het vrouwenpeloton om hun autoriteit in de wedstrijd te laten gelden. Het duo zal volgende maand samen in de Cape Epic gaan racen en vandaag was de perfecte voorbereiding.
Bij de finish was van der Breggen in goede stemming: “Alleen op de eerste beklimming stond Annika een beetje voor me, maar het gat was klein zodat ze me kon zien. En toen hebben we samen de afdaling gedaan en daarna was het vrij vlak dus we hebben vandaag nog wat Cape Epic training gehad! Op het eerste deel van de weg hadden we al een hoog tempo maar er hingen nog wat meisjes in. Dit is een zware etappe met het eerste uur gewoon klimmen – het is gewoon zo hard rijden als je kunt! Ik was echt koud, maar na de afdaling waren we hard aan het werk op het vlakke en ik was weer helemaal in orde!

Ook het duo Ghost Factory Racing van Sina Frei en Lisa Pasteiner profiteerde vandaag van het teamwerk, want ze kwamen respectievelijk als derde en vierde over de streep. De jongeren slaagden erin om hun inspanningen en sterke punten goed te managen, en ondanks de barre omstandigheden glimlachten ze nog steeds aan de finish, beiden tevreden met hun vorm en het sterke resultaat.
Frei legt uit: “Het was echt cool dat we samen waren en elkaar vooral op het vlakke konden helpen. Uiteindelijk ging het bergopwaarts en ik was een beetje verder vooruit, maar we waren vandaag echt heel erg op elkaar gelijken. Het was echt cool om elkaar te hebben en niet alleen te racen. Het was echt koud, er was zelfs wat hagel op de top – het was nogal raar! Op de afdaling kon ik mijn vingers niet voelen!

De gele trui-drager, Linda Indergand (Superior XC Team), werd zevende. De lange openingsklim heeft Indergand nooit gepast, maar ze heeft de tijd en plaatsen op de afdaling die volgde goedgemaakt.
“Ik had wat krampen in het middengedeelte van de wedstrijd maar daarna was het een mooie rit samen met Anne [Terpstra] en Isla [Short].

Met haar tweede plaats in de Proloog gisteren en tweede plaats vandaag neemt Van der Breggen de leiding over in de Afxentia etappekoers.
Githa Michiels werd vandaag twaalfde.

Bron: PM

Foto: A. Küstenbrück