BMX wordt steeds groter in Nederland

BMX wordt steeds groter in Nederland

ava

In de Volkskrant in Nederland verscheen een interessant artikel over de grote groei van de BMXsport in Nederland. En dat willen we jullie niet onthouden.

Of het specifiek aan de bronzen medaille lag die Laura Smulders op de Spelen in Londen haalde, durft Bas de Bever niet te zeggen. Maar dat BMX’en groter en groter wordt in Nederland is een feit. ‘Er zijn wachtlijsten bij verenigingen’, weet de bondscoach, die het met zijn selectie komend weekeinde op de ’thuisbaan’ op Papendal opneemt tegen de wereldtop.

Het is de derde wedstrijd uit de wereldbekerreeks Supercross, op het WK na de belangrijkste competitie voor de fietscrossers dit jaar. Bij de eerste Supercross van het seizoen pakte Merle van Benthem in Manchester brons, een maand later deed Smulders haar dat na in het Argentijnse Santiago del Estero. Jelle van Gorkom veroverde daar zelfs het zilver en staat inmiddels vierde op de UCI-ranking.

Van Benthem was de pechvogel in Argentinië, waar ze bij een trainingsongeval haar sleutelbeen brak. ‘Ze is na terugkeer in Nederland geopereerd en traint alweer gewoon mee. Zaterdag zal ze gewoon starten, Merle is wonderbaarlijk snel hersteld’, vertelt De Bever die met zijn zeskoppige selectie afgelopen winter twee lange periodes in de Verenigde Staten doorbracht. Nieuw in de groep is Roy van den Berg, die terugkeerde in het BMX’en nadat hij tevergeefs probeerde op de baan de Spelen van Londen te halen.

Behalve Van Benthem, Smulders en Van Gorkom behoren ook Raymon van der Biezen en Twan van Gendt tot de topsportselectie. ‘Roy is een beetje een buitenbeentje. Hij heeft 4 jaar iets anders gedaan. Ik denk wel dat hij in die periode een betere sportman is geworden. Ik denk dat hij op topniveau meekan, maar Roy moet nog wel leren hoe het BMX’en van nu in zijn werk gaat.’

Meer aanwas voor zijn selectie zag De Bever niet. ‘We hebben een talentengroep onder leiding van Rob van den Wildenberg. We leiden ze op en dan stromen ze door naar mij of het is einde oefening.’

Ook buiten de selecties om is het mogelijk aan grote wedstrijden mee te doen. Zo lieten Dana Sprengers, Martijn Jaspers en Joris Harmsen goede dingen zien op Europees niveau. De laatste twee reden zich al in de WK-selectie, waarvoor de wedstrijden van dit weekeinde het laatste kwalificatiemoment zijn. De Bever zag de status van zijn sport de afgelopen jaren veranderen. ‘Bij de Spelen van Peking waren we nog de vreemde eend in de bijt. Londen heeft de sport echt op de kaart gezet. We hoeven niet meer uit te leggen wat we doen.’

Al 7 BMX’ers zeker van WK

De wereldbekerwedstrijd Supercross op Papendal is komende weekeinde de laatste kans voor BMX’ers om zich te kwalificeren voor het WK, eind juli in Auckland. Voorlopig bestaat de WK-ploeg van bondscoach Bas de Bever uit vijf mannen en twee vrouwen.

De fietscrossers die voldaan hebben aan de selectie-eisen voor het WK zijn Raymon van der Biezen, Twan van Gendt, Jelle van Gorkom, Martijn Jaspers, Joris Harmsen, Laura Smulders en Merle van Benthem. Nederland heeft acht startbewijzen bij de mannen, drie bij de vrouwen. Het is bij een WK BMX niet meer mogelijk zelfstandig in te schrijven.

Bron: De Volkskrant