BMX’er van het jaar Nick Vandeput blikt vooruit

BMX’er van het jaar Nick Vandeput blikt vooruit

Nick Vandeput(PMC BMXshop cyclingteam) werd eind vorig jaar verkozen tot BMX’er van het jaar. We voelden de Zonhovenaar aan de tand over het nieuwe seizoen.

Nick, welke resultaten heb je zoal behaald bij de 16+ vorig jaar?

We hebben goed naar het WK toe gewerkt, samen met Philip van PMC BMXshop. Die piek is net op tijd gekomen. Ik werd vijfde op het WK, zesde op het EK en wel zesde op het BK(met pech).

Het werd een mooi seizoen met mooie uitslagen. Maar dan viel je in Manchester en je kon een kruis maken over het seizoen.

Dat was niet echt mijn parcours. Ik nam de bochten verkeerd, ik  zat altijd te hoog en nooit in het midden van de bocht. Mijn start was redelijk goed in de halve finale. Ik rijd naar boven in de bocht en er komen er drie tot vier voorbij en dan begon de inhaalrace. Ik probeer dan een demarrage in de tweede bocht. Daar liep het volledig mis. Het achterwiel schoof volledig weg. Ik had zes kg in de banden en dan laag gaan in de bocht. Dan lukken of niet en het lukte niet. Ik schoof weg en landde op mijn staartbeen achteraan. Ik voelde meteen dat het niet goed zat. De dag nadien startte ik met veel last. Ik maakte het beste ervan. Mijn seizoen was toch al gemaakt. Het moest niet meer en ik amuseerde goed  met de mannen.

Dan volgde een operatie en een zware revalidatie?

Mijn staartbeen rechttrekken was snel opgelost. Maar nu zit ik met buikspierscheureni aan de twee kanten en daarvoor moet ik spuiten laten zetten. Ik hoop dat het snel opgelost geraakt. Want ik heb wel last bij het minste dat ik optrek. Ik kan niet naar de fitness om mijn BMX seizoen voor te bereiden. Want het kan terug open scheuren. Het WK valt heel vroeg dit seizoen en dat is spijtig voor mij.

Hoe vang je dan die training op? Je moet toch iets doen. 

Ik ben rustig in de bos mijn eigen tempo aan het zoeken. Kijken hoe ver ik gaan zonder pijn. Tot nu toe is alles heel goed. Ik ga binnenkort naar de fitness gaan en op mijn gemak met gewichten werken en kijken hoe dat gaat. Ik moet nog een paar spuiten laten zetten en dan is het weg en kan rustig terug beginnen fietsen. Ik loop een klein beetje achter op het schema bij de andere jongens. Maar ik ga me niet laten doen en zal zo goed mogelijk klaar zijn voor het seizoen.

Het kan ook een voordeel zijn. Je start rustig terwijl anderen al krachten verspelen voor het WK. Zo kan je topfit naar het WK.

Ik heb inderdaad meer rust gehad dan de anderen. Ik weet niet of het kan. Je rijdt met jongens die al een jaar in de junior elite gereden hebben. Maar ik ga me niet laten doen. Ik zal me laten zien en niet aan de kant laten drummen.

Bedankt voor dit interview en veel succes komend seizoen.

Interview: Erik Braeken

Foto: Nancy