Catharine Pendrel wint wereldbekermanche in Nove Mesto

Catharine Pendrel wint wereldbekermanche in Nove Mesto

Catherine Pendrel heeft de wereldbekermanche in Nove Mesto Na Morave gewonnen. Ze was bijna een minuut sneller dan Julie Bresset, die wereldbekerleider blijft. Gewezen wereldkampioene Irena Kalentieva werd derde.  Europees kampioene Gunn-Rita Dahle Flesjaa bevestigde haar vorm en pakte de vierde plaats. Eva Lechner vervolledigde het wereldbekerpodium. Githa Michiels eindigde op een 51 ste plaats. 

Julie Bresset nam aanvankelijk de leiding met  de Italiaanse Eva Lechner en de Canadese Catharine Pendrel in haar spoor. Pendrel ging in de eerste ronde al op zoek naar Bresset. Als eerste Nederlandse volgt Anne Terpstra op de 22 ste plaats, Nicoletta De Jager als 38 ste en Githa Michiels als 63ste.

Bresset blleef met een miniem verschil op kop, Pendrel volgt als tweede. In de derde ronde kwam Pendrel dan bij de Française en nam resoluut de leiding. In de laatste twee ronden wordt de Canadese niet meer bedreigd en pakte zo de zege. Door deze overwinning nadert ze in het tussenklassement van de wereldbeker op Bresset. De laatste wedstrijd in Val di Sole wordt dus nog ongemeen spannend. Bresset dus tweede, voor een sterke Irena Kalentieva. Gunn-Rita Dahle Flesjaa gaat in de finale nog over een moe gestreden Eva Lechner.  Anne Terpstra, die een regelmatige race reed, werd 22 ste. Haar landgenote Nicolletta De Jager(49ste) en Githa Michiels(51ste) worden door de 80% regel uit koers genomen.

Pendrel  was na de aankomst bijzonder gelukkig met haar zege ‘Ik wilde eerst Julie Bresset volgen. Maar het ging goed en ik ging dan maar op zoek naar haar.  Toen ze in de derde ronde een kleine hapering maakte, was dat genoeg om de leiding over te nemen en vlot naar de zege te rijden. Ik vond het een mooi parcours, met veel recuperatiestroken. Het was ook soms draaien en keren en sommige stukken waren erg “tricky”. Kortom, zoals een  mountainbikeparcours hoort te zijn, ‘wist de Canadese.

Githa Michiels startte als enige Belgische dame en werd 51ste.’Na een zware trainingsperiode voorafgaande aan de wereldbeker in Tjechie ging ik vandaag met volle moed van start. Al bij de start voelde dat het niet echt vlot liep en kon moeilijk opschuiven in het pak . Stilletjes begon ik aan mijn weg naar voor tot ik veel te vroeg uit wedstrijd genomen werd. Met mijn 51ste plaats ben ik zeer teleurgesteld , dit mooie technische parcours kon me zeker wel bekoren en ik keer volgend jaar zeker terug naar Tjechie om het beter te doen . Volgende week in Val di Solé ga ik opnieuw met volle moed van start,’besloot Githa.

Uitslag dames elite :

1. Catharine PENDREL (CAN) in 1:45:23

2. Julie BRESSET (FRA) op 59″

3. Irina KALENTIEVA (RUS) op 1:49″

4. Gunn-Rita DAHLE (NOR) op 2:07″

5. Eva LECHNER (ITA) op 2:27″

6. Annie LAST (GBR) op 2:41″

7. Lea DAVISON (USA) op 2:57″

8. Emily BATTY (CAN) op 3:05″

9. Marie-Hélène PREMONT (CAN) op 3:35″

10. Ester SUSS (SUI) op 4:18″

22. Anne TERPSTRA (NED) op 9:13″

49. Nicoletta DE JAGER (NED)

51. Githa MICHIELS (BEL) 

 

Erik Braeken