Jaroslav Kulhavy wint wereldbekermanche voor eigen volk

Jaroslav Kulhavy wint wereldbekermanche voor eigen volk

ava

Jaroslav Kulhavy heeft voor eigen volk de voorlaatste wereldbekermanche gewonnen. De Europese kampioen reed van start tot finish aan de leiding.  Hij had driekwart minuut voorsprong op Nino Schurter en bijna een minuut op Julien Absalon. Wereldkampioen Hermida werd vierde en zijn landgenoot Sergio Mantecon Guttierez vijfde. Rudi Van Houts werd dertiende, Kevin Van Hoovels knap 25 ste. Sven Nys, die van in het begin, nooit in de wedstrijd zat, gaf op.

De Tsjechische TV bracht alles LIVE prachtig in beeld met zowat 22 camera’s. Een voorbeeld voor anderen!

In de eerste ronde stoof Kulhavy weg en hij begon aan een indrukwekkende solorace voor eigen volk. Florian Vogel probeerde aanvankelijk nog te volgen, maar moest snel afhaken.  Hermida volgde als derde, Van Houts knap als achtste.  Kevin Van Hoovels was toen 37 ste, Sven Nys miste zijn start compleet en reed als 45 ste.

In de tweede ronde had Kulhavy nog meer voorsprong genomen en zat Hermida in tweede positie met achter hem Manuel Fumic, Fontana, Rudi Van Houts als vijfde en dan de Zwitserse armada met Schurter, Litscher, Vogel en Lukas Flückiger. Absalon reed nog net in de top tien.  Van Hoovels zat op de 30ste stek, Nys als 55ste(!).

Na zowat halfkoers(een uur wedstrijd) had Kulhavy bijna anderhalve minuut voorsprong op het achtervolgende trio Hermida, Schurter en Fontana. Dan volgden Fumic, Lukas Flückiger, Marotte, Absalon, Marticon en Rudi Van Houts als tiende.  Van Hoovels was al opschoven naar de 27 ste plaats, van Nys was geen spoor te bekennen.

In de vijfde ronde bleef alles zowat hetzelfde. Alleen Absalon schoof op naar de vijfde plaats.

In de voorlaatste ronde was Kulhavy nog steeds op kop met Absalon en Schurter in de achtervolging en Hermida op enige afstand.  Fontana reed als vijfde. Van Houts als elfde.  Van Hoovels was nog een plaatsje opgeschoven naar de 26 ste plaats. Nys had toen al opgegeven.

Bij het ingaan van de laatste ronde had Kulhavy nog 1’15” voorsprong op Absalon en Schurter, Hermida volgde op bijna anderhalve minuut, Van Houts en Van Hoovels behielden hun positie.

Maar niets hield de Tsjech van Specialized Racing nog tegen. Hij nam de felicitaties van het thuispubliek met volle overgave in ontvangst en reed resoluut naar de zege In de spurt voor de tweede plaats haalde Nino Schurter het voor Julien Absalon. José Antonio Hermida Ramos werd vierde en zijn landgenoot Sergio Mantecon Guttierrez pakte zijn eerste podiumplaats in zijn carrière met een vijfde plaats. Rudi Van Houts verloor in de slotronde nog twee plaatsen. Hij moest het in de spurt afleggen van Florian Vogel en werd dertiende. Kevin Van Hoovels legde mooi beslag op de 25 ste plaats, Robby De Bock werd 81ste, maar werd uit koers genomen met de 80%regel.  Sven Nys gaf op.  Voor Nys wordt het dus alles op alles voor de Spelen op het WK in Champéry.

Kulhavy genoot uitgebreid van het talrijk opgekomen publiek. ‘ik heb de hele wedstrijd genoten. ik dank iedereen die hier voor mij gekomen is. Regelmatig keek ik hoever Schurter achter was. Maar ik mocht gerust zijn,’lachte de Europese kampioen.

Schurter was opgetogen van de organisatie en wil er volgend jaar opnieuw bij zijn.

Uitslag:

1.  Jaroslav Kulhavy(Tsjech)                  1.41:52

2.  Nino Schurter(Zwi)     +0:45

3.  Julien Absalon(Fra)      +0:54

4.  José Antonio Hermida Ramos(Spa)       +1:23

5.  Sergio Mantecon Guttierez(Spa)       +1:51

6.  Lukas Flückiger(Zwi)       +2:11

7.  Maxime Marotte(Fra)      +2:32

8.  Christophe Sauser(Zwi)       +2:46

9.  Moritz Milatz(Dui)       +2:54

10. Mathias Flückiger(Zwi)       +3:03

11. Manuel Fumic(Dui)       +3:16

12. Florian Vogel(Zwi)       +3:24

13. Rudi Van Houts(Ned)          +3:25

….

25. Kevin Van Hoovels(BEL)              +5:51

72. Robby De Bock(BEL)    

Erik Braeken