Commotie over Belgische MTB selectie voor Europese Spelen in Baku

Commotie over Belgische MTB selectie voor Europese Spelen in Baku

Onze Nederlandse redacteur Jan hoorde de commotie rond de Belgische MTB-selectie voor de Europese Spelen in Baku. Hij trok op onderzoek en zet de feiten op een rijtje, voor zover dat mogelijk is.

Er is in België vorige week best wel veel commotie ontstaan naar aanleiding van de mountainbike selectie voor de Europese spelen in Baku. Voorop gesteld dat er altijd renners zijn die teleurgesteld zijn, zou je mogen verwachten dat er vanuit de Belgische bond beter gecommuniceerd had mogen worden. Communicatie is een middel om open en eerlijk aan te geven wat er gaat gebeuren of hoe er presteert moet worden om een doel te bereiken . Wat ik op heb gevangen was dat er een non communicatie tussen bond en renners was en gaan er verwijten over en weer. We nemen als Offroadbiking.eu of als persoon geen stelling in. Maar we hebben wel alle feiten even op geteld en trekken van daaruit een conclusie voor zover dat mogelijk is.

Waarom zijn er geen vrouwen geselecteerd? Dat is simpel. Na rijp beraad tussen betrokkenen en de bond is besloten te gaan voor UCI punten in die periode. Om er zeker van te zijn van deelname aan de Olympische spelen met één of liever twee Belgische vrouwen. Om bij de eerste 16 landen op de UCI ranking te blijven, zijn deze punten keihard nodig. Githa Michiels en Alice Pirard verkeren momenteel in de conditie om dat te bereiken.

De selectie bij de mannen fronste nog al wat wenkbrauwen. Ze kozen voor Sven Nys en Jeff Luyten. De man in vorm, Bart De Vocht, werd niet geselecteerd, al zou je dat gezien de resultaten wel gedacht hebben. Bart rijgt de ereplaatsen en overwinningen momenteel aan elkaar en rijdt iedereen op achterstand. Jeff Luyten komt terug van een mindere periode en is in staat om in Baku gewoon goed te rijden en daar wringt hem de schoen ook niet. Sven Nys is degene waar veel Belgische renners een vraagteken bij zetten. Simpelweg om publiciteit te trekken? Sven is toch een renner met naam en faam. Hoe je het ook draait of keert: één wedstrijd heeft hij gereden en wordt daar meteen derde in een sterk veld. Dus de vorm zal er ook voor de Crelanrenner zeker zijn.

Er waren vooraf schijnbaar geen eisen gesteld aan een selectie voor de Europese spelen in Baku. Ik heb gehoord van bondscoach De Bie dat er met verschillende renners contact is geweest. Maar dat er de voorkeur gegeven werd aan een grote wedstrijd waar veel punten en genoegdoening te halen is in het mountainbiken. De bondscoach gaf aan dat publiciteit met Sven Nys ook niet onbelangrijk is in België. Toch blijft het vreemd dat voor een belangrijk evenement geen selectie procedure is opgesteld. Omdat er momenteel toch veel bikers zijn die erg goed rijden en zich daar voor België wel het snot uit de neus willen rijden. Er is veel gezegd en sommige renners en begeleiders hebben erg hard uitgepakt tegen mij over de Belgische wielerbond , wat ik niet snap. Ik kan voor niemand iets betekenen, behalve dat wij nieuws brengen. We trachten dat ondanks de situatie toch positief te doen en niet tegen de Bond en niet tegen renners aan hun schenen te schoppen.

Alles samenvattend blijft er erg veel onduidelijkheid bestaan en erg veel onvrede bij de renners. Ook werd er van verschillende kanten geadviseerd niet op social media los te gaan en dingen te roepen die niet terug gedraaid kunnen worden. Belgische wielerbond en renners : het wordt misschien tijd om eens met elkaar aan tafel te gaan zitten en een duidelijke visie te laten zien ook op het gebied van selectieprocedures. Het geeft veel duidelijkheid en de renners leren er wat van, maar de wielerbond zeker ook. Er moet respect zijn voor de vrije meningsuiting. Heel jammer, het kan anders en democratischer ook in België. Dan is er niet een paar weken beroering waar niemand iets mee opschiet.

Los hier van volgt uiteraard Offroadbiking.eu de renners die wel gaan en hopelijk een mooi resultaat neer zetten in Baku . Veel succes voor de geselecteerden.

 

Jan v Dijk