Daniel Federspiel en Linda Indergand nieuwe wereldkampioenen Eliminator. Fabrice Mels(7de) uitgeschakeld in halve finale

Daniel Federspiel en Linda Indergand nieuwe wereldkampioenen  Eliminator. Fabrice Mels(7de) uitgeschakeld in halve finale

In Vallnord(Andorra) is het WK mountainbike van start gegaan met het WK Eliminator (XCE). Daniel Federspiel is de nieuwe wereldkampioen bij de mannen. De Oostenrijker klopte in de finale de Nieuw-Zeelander Samuel Gaze en de Duitser Simon Gegenheimer. Onze landgenoot en titelverdediger Fabrice Mels werd uitgeschakeld in de halve finale. Bij de vrouwen werd Linda Indergand. De Zwitserse klopte haar landgenote Kathrin Stirnemann en de Noorse Ingrid Boe Jacobsen. Anne Terpstra werd vijfde.

Nochtans begon het goed voor Fabrice Mels. Hij won overtuigend de kwalificaties en was daarna ook nog de beste in de achtste en de kwartfinales. Maar in de halve finale liep het mis. De Fransman Titouan Perrin en de nieuwe wereldkampioen Federspiel lokten een valse start uit. Ze werden hiervoor niet gediskwalificeerd, omdat dit gebeurt bij twee valse starts.

Fabrice Mels(portret Eric Dominicus)

Mels werd tot overmaat van ramp ook nog geklopt door Federspiel in de halve finale voor de tweede plaats. Met een derde plaats was hij uitgeschakeld. In de kleine finale werd hij opnieuw derde, wat hem een zevende plaats in de uitslag opleverde.

Spurt Mels Federspiel

(foto Filip François)

‘Valsspeler’ Titouan Perrin won die kleine finale voor de Italiaan Luca Braidot, Mels en de Argentijn Catriel Soto.

Ook de Nederlander Jeroen van Eck kwam er niet aan de pas. De Europese kampioen viel in de achtste finales.

Daniel Federspiel nam in de finale meteen het heft volledig in handen. Hij nam de leiding en stond die niet meer af. Zilver was er voor Gaze, brons voor Gegenheimer. De Fransman Kevin Miquel werd vierde.

Federspiel was dolgelukkig met zijn wereldtitel. ‘Dit was mijn ultieme doel de laatste drie jaar. Mijn droom komt uit. Ik ben heel gelukkig. Dit was één van mijn beste races ooit. Ik wilde meteen op kop rijden en alles verliep volgens plan. Nu heb ik alle titels in deze discipline, ‘zei de Oostenrijkse wereldkampioen.

Linda Indergand beheerste de finale bij de vrouwen. De Zwitsers hadden met Stirnemann en Ramona Forchini nog medaillekansen. Indergand was outstanding. Maar Stirnemann pakte verdiend het zilver. De Noorse Ingrid Boe Jacobsen verstoorde het Zwitsers feestje voor de medailles. Zij versloeg Ramona Forchini voor het brons.

De kleine finale werd gewonnen door Anne Terpstra, die hiermee vijfde eindigde. Tweede werd de Italiaanse Anna Oberparleiter en haar landgenote Chiara Teocchi. De Duitse Nadine Rieder werd vierde.

Foto’s:  UCI MTB, Filip François en Eric Dominicus