Daniele Mensi en Vanessa Schmidt winnen derde rit Alpentour,

De derde etappe van de Alpentour Trophy, gelegen in de regio Schladming-Dachstein, leverde twee nieuwe winnaars op. De Italiaan Daniele Mensi viel al vroeg aan met de Nederlander Tim Smeenge en zij twee trokken weg van de grote favorieten. Aan het eind kon Mensi zijn voorsprong verdedigen en bereikte hij de eindstreep met een voorsprong van twee minuten. Het was zijn derde ritzege in de Alpentour Trophy. Bij de vrouwen haalde de Duitse Vanessa Schmidt de hoogste trede van het podium, na tweede te zijn geworden op de eerste dag en derde op de tweede dag.

Ik ben zo blij, want ik had niet verwacht dat ik hier een etappe zou winnen. Vandaag ging alles perfect“, glimlachte de Duitse na 56 kilometer en 2.500 meter klimmen van Schladming omhoog naar de Hauser Kaibling en omlaag naar het Planai stadion. De Estse Greete Steinburg verdedigde haar leiding in het algemeen klassement, na tweede te zijn geworden, 2:24 minuten achter Schmidt.

Het was niet mijn beste dag, maar ik ben erin geslaagd om mijn voorsprong in het algemeen klassement te verdedigen. Het is een zware race en er is nog een vermoeiende etappe te gaan”, verklaarde Steinburg. Ze leidt met meer dan 15 minuten voorsprong op Schmidt voor de laatste etappe, een 13 kilometer lange tijdrit naar de Schafalm. De derde plaats in de etappe ging naar de Zweedse Nellie Larsson, die nu ook derde staat in het klassement.

Nadat de Colombiaan Leonardo Paez de eerste twee etappes van de wedstrijd had gewonnen, zorgde Mensi voor een nieuw winnaarsgezicht van de 23ste editie van de Alpentour Trophy. Hij was dominant vanaf het begin, aanvallend met Smeenge. Op de slotklim ontdeed hij zich van zijn tegenstander en finishte solo.

Mijn benen waren niet zo goed op de eerste twee dagen. Vandaag was het perfect, en ik heb ook wat ambities voor de afsluitende tijdrit”, meldde de Italiaan. Zijn ritgenoot Smeenge eindigde als tweede voor Andreas Miltiadis uit Cyprus. Achter hem belandde Leonardo Paez op de vierde plaats. Hij was 2:04 minuten trager dan Mensi, maar breidde zijn voorsprong uit naar de Oostenrijker Daniel Geismayr, die zevende eindigde.

Mijn taak was om te controleren en geen tijd te verliezen. Op het einde slaagde ik erin mijn voorsprong uit te breiden”, zei Paez, die de slottijdrit ingaat met een voorsprong van 8:49 minuten op Geismayr. 13 kilometer en 1.250 meter klimmen vormen de laatste uitdaging voor de Colombiaan in de laatste etappe. De start van de individuele tijdrit is om 09:30 uur en de atleten zullen starten in omgekeerde volgorde van het algemeen klassement.

Alpentour Trophy 2022 – Credit: Peter Maurer