Greete Steinbur en Leonardo Paez eindwinnaars van Alpentour

Greete Steinbur en Leonardo Paez eindwinnaars van Alpentour

Greete Steinburg en Leonardo Paez zijn de eindwinnaars van de 23ste Alpentour Trophy. De ultieme etappe was een tijdrit bergop van Schladming naar Planai, waar de finish op de Schafalm lag. Terwijl Paez zijn derde eindzege behaalde, was het voor Steinburg haar debuut aan de top van het klassement. De Oostenrijker Daniel Geismayr werd tweede bij de mannen elite en zette zichzelf als enige lokale renner op het podium. Frans Claes kon zijn derde plaats behouden.

De vorm voor deze race was perfect. Ik ben blij, had de beste benen en vier mijn derde overwinning“, verklaarde Paez, die de rittenkoers drie jaar geleden voor het laatst won. Hij verzekerde zich ook van zijn derde ritzege dit jaar met de snelste tijd in de race tegen de klok bergop naar de Schafalm. In het algemeen klassement had hij een voorsprong van meer dan tien minuten op Geismayr.

Leonardo was een klasse apart. Ik ben blij met mijn tweede plaats. Ik heb geen fouten gemaakt. Het is een zware race, maar wij atleten voelen ons hier heel goed. Het is een perfecte organisatie”, zei de Oostenrijker, die vier constante dagen reed en zijn plaats op het podium veilig stelde. Voor de derde man daar, Frans Claes was het een zware strijd. Hij eindigde op de laatste dag als negende, maar behield een voorsprong van 1:29 minuten op de Italiaan Tony Longo.

Steinburg verdedigde haar leidersplaats met een vierde plaats in de ultieme etappe. Het was haar eerste zege bij de Alpentour Trophy. “Dat had ik niet verwacht. Ik had het bergop echt moeilijk, maar op de technische stukken en in de afdaling was ik best goed. Om snel te zijn in deze wedstrijd, moet je goed kunnen klimmen en dalen”, legde de Estse uit.

De tweede ritzege in de editie van dit jaar ging naar de Duitse Vanessa Schmidt. Zij won de laatste etappe naar de Schafalm en klom in het algemeen klassement op de tweede plaats. “Ik heb de laatste dag echt gevierd. Vanaf het begin van de tour was ik gefocust op deze dag. Het ging van dag tot dag beter en nu zit ik echt in de etappe-race-modus”, glimlachte de 31-jarige. De Zweedse Nellie Larsson, tweede van de dag, eindigde als derde in het algemeen klassement. De Duitse Tanja Priller completeerde het podium als derde van de dag.

Tot slot laten we het hoofd van het organisatiecomité Gerhard Schönbacher aan het woord. “We hebben een goede samenwerking met de regio en ik ben erg blij met het warme welkom dat we hier elk jaar krijgen. We werken goed samen met alle belanghebbenden hier en het voelt niet als werk om hier te zijn”, glimlacht de Oostenrijker. De 24e editie van de race wordt gehouden in juni 2023.

uitslagen mannen 4e etappe:

 1. Leonardo PAEZ (COL) 45:41
 2. Daniel GEISMAYR (OOS) + 1:21
 3. Tiago FERREIRA (POR) + 1:54
 4. Tony LONGO (ITA) + 2:34
 5. Samuele PORRO (ITA) + 3:12
  eindklassement na 4 etappes:
 1. Leonardo PAEZ (COL) 9:28:35
 2. Daniel GEISMAYR (OOS) + 10:10
 3. Frans CLAES (BEL) + 14:47

Uitslagen vrouwen 4e etappe:

 1. Vanessa SCHMIDT (DUI) 1:03:31
 2. Nellie LARSSON (ZWE) + 3:17
 3. Tanja PRILLER (DUI) + 4:36
 4. Greete STEINBURG (EST) + 5:23
 5. Michalina ZIOLKOWSKA (POL) + 7:41

Eindklassement na 4 etappes:

 1. Greete STEINBURG (EST) 12:31:53
 2. Vanessa SCHMIDT (DUI) + 9:59
 3. Nellie LARSSON (ZWE) + 18:46

Alle uitslagen:

https://21047.seu.cleverreach.com/c/47671777/f366c91e61cc-re36nk

Foto’s: Marketa Navritalova en Peter Maurer