Daudet, Pajon, Mc Leod en Campo nieuwe wereldkampioenen BMX

Daudet, Pajon, Mc Leod en Campo nieuwe wereldkampioenen BMX

Vandaag stond in Kopenhagen het WK BMX voor Junior men, junior women, elite women en elite men op het programma. Geen verrassende wereldkampioenen, enkel bij de junior men. Daar won de Ecudoriaan Alfredo Campo.  Bij de junior women pakte Melinda McLeod de dubbel. Gisteren werd ze al wereldkampioene in de Time Trial.  Bij de elite women won Mariana Pajon. Europees kampioen Joris Daudet werd nu wereldkampioen bij de elite men. Misschien wel een tendens dat met Marian Pajon en Alfredo Campo twee wereldkampioenen uit Zuid-Amerika komen.

Onze Belgische meisjes werden jammer genoeg vrij vlug uitgeschakeld in de reeksen van de achtste finales.  Elke Vanhoof werd zesde bij de elite women en Tori Van de Perre ook zesde bij de junior women. Dat was niet genoeg voor de kwartfinale. Elke Vanhoof was ontgoocheld. ‘Ik had na gisteren een goed gevoel en kan dit ook niet verklaren. Ik ga nu wat vakantie nemen en  daarna me voorbereiden op de Europese voorronden,’zei ze achteraf.

Bij de dames elite lieten Sarah Walker en Mariana Pajon in de halve finales al zien dat ze kandidaat-wereldkampioene waren. Favoriete Shanaze Read ging er in de halve finale uit. In deze halve finale viel de Nederlandse Laura Smulders zwaar en werd zo uitgeschakeld voor de finale.  In de finale pakte Sarah Walker resoluut de leiding, maar de Nieuw-Zeelandse kon een aanstormende Mariana Pajon niet meer afschudden. Ze was outstanding en pakte verdiend goud voor Walker en de Française Magalie Pottier.

Marina Pajon was helemaal onder de indruk. ‘Ik kan het nog altijd niet geloven. Ik weet niet of ik morgen wakker word en het ga beseffen. Dat is mijn tweede wereldtitel. Vorig jaar pakte ik bij de cruisers 20” nog een wereldtitel,’ zei de Columbiaanse na afloop.

De Nederlandse Lieke Klaus, tweede in de halve finale, moest vrede nemen met de vierde plaats, maar was daar heel blij mee. ‘Dit had ik niet verwacht. Ik ben zo blij met de vierde plaats. Geen brons? Nee, maar vierde worden op een WK is ook heel mooi. De weg naar de Spelen is nog lang, maar ik wil er voor gaan, ‘zei de Nederlandse.

De finale bij de elite men dan. Vooraf werd een staaltje van de BMX school gegeven in de halve finales. Marc Willers was outstanding in de halve finale die hij won voor titelverdediger Maris Strombergs en Sam Wiloughby. De andere halve finale werd gewonnen door Connor Fields. In deze halve finale sneuvelde ook de Nederlander Jelle van Gorkum, na een spectaculaire val.

Wilbers dacht in de finale de wereldtitel voor het grijpen te hebben, maar de Fransman Joris Daudet  was supersnel en pakte na de Europese nu ook de wereldtitel. Een verrassende sterke Maris Strombergs pakte zilver en de man van de dag, Marc Wilbers nam het brons mee naar huis.

Joris Daudet zei achteraf geen tactiek gehad te hebben in de race. ‘Mijn start was heel goed. Vanaf dan heb ik alles gegeven. Nu zet ik alles op de wereldbeker. En volgend jaar een Olympische titel? ‘Ik ga er keihard voor gaan. Maar we zien wel,’ bleef de Fransman nuchter.

De Australische Melinda McLeod werd wereldkampioene bij de junior women. Ze versloeg de Britse Abbie Taylor en de Amerikaanse  Brooke Crain. Hiermee was ze de enige wereldkampioene die vandaag de dubbelslag pakte.

Alfredo Campo werd verrassend wereldkampioen bij de junior men. De Ecudoriaan pakte goud voor de Nieuw Zeelander Trent Woodcock en de Fransman Antonin Dupire. Hij viel na afloop heel emotioneel zijn vriendin in de armen en er volgde een minutenlange omhelzing. Op echte Zuid-Amerikaanse wijze werden ook de andere van zijn begeleidend team ontvangen. ‘Het zal feest zijn in Ecuador. Ik kan niet wachten om mijn ouders, vrienden en familie te zien. Ik kan het nauwelijks geloven wat me overkomen is. Ik kan ook niet wachten om volgende jaar bij de elite men aan de slag te gaan,’ zei een dolgelukkige wereldkampioen.

Erik Braeken vanuit Kopenhagen.