De Australier Brian Kirkham wint ronde 7 van het EK BMX in Kortrijk tijdens Velofollies.

De Australier Brian Kirkham wint ronde 7 van het EK BMX in Kortrijk tijdens Velofollies.

Het beloofde een lange dag vol sportspektakel te worden tijdens ronde 7 van het Europees kampioenschap BMX. De Europese Top was aanwezig maar ook uit andere werelddelen waren BMX-ers afgezakt naar het kleine Belgie.

’s Morgens werd er al vroeg begonnen met de Challenge klasse.  Het werd ook een hele succesvolle dag voor de Belgische deelnemers. Nick Cleijne werd knap 2de bij de Cruisers 13-14/15-16 jaar. Ook een 2de plaats voor Nick De Proost en een 4de plaats voor Pierre-Yves Leroy bij de Cruisers 17-24. Gordon Martin,  die we nog wel kennen van het TV progamma Allez Allez Zimbabwe werd 3de bij de Cruisers 25-29. Bij de Cruisers 40-44 werd Alain Deschagt 4de en Jean-Paul Colson 6de. De Europese kampioen Ton Cleijne werd 5debij de Cruisers 45+. Marthe Goossens won haar finale bij de Girls 9-10 jaar en Thomas Jamar deed hetzelfde bij de Boys 9-10 jaar. Yentl Nijs werd mooi 2de bij de Girls 11-12 en Pjotr Paeshuyse bij de Boys 11-12. Karo Vertessen behaalde brons bij de Girls 13-14 jaar terwijl Brett Jacobs 5de en Ruben Gommers 6de werden bij de Boys 13-14 jaar. Joffrey Wouters werd 8ste bij de Boys 15-16. Olivier De Gueldre legde een indrukwekkend parcour af bij de Boys 17-24 en werd in zijn finale 8ste.

In de Cruiserklasse 17-24 jaar werd Gaywan Debrock uitgeschakeld in de reeksen. Erik Paeshuyse geraakte ook niet door de reeksen in de Cruiserklasse 25-39 jaar, alsook voor Victorine Suyskens en Nico Willem. Maritza Dewilde , Dirk Vandeput, Koen Vanduffel, Ronny Vermaelen en Agna Deschagt kwamen jammer genoeg ook niet verder dan de 3 reeksen. Dominic Ruyters werd uitgeschakeld in de Cruiserklasse 45+ in de reeksen.

Bij de Girls 9-10 jaar was het ook na de reeksen gedaan voor Jukka Forrest en Thessa Van Saen. Jens Thienpond, Euan Troch, Beau De Coninckx, Kenneth Willems, Rune Verbiest, Gerben Goeman, Senne Denorme, Maarten Van Baelen, Yeno De Clercq, Didi Van Tiggel, Noah Jamar, Wannes Mariën, Elio Clarysse, Jorrit Rutten, Jorre Vanderlinden, Ewoud Bogaert en Gianni Vermaelen treden aan bij de Boys 9-10 jaar maar worden na een mooie en harde strijd uitgeschakeld in de reeksen. Ook Bo Van Tiggel, Amber Willem en Ilana Pollefliet waren niet opgewassen tegen de concurrentie bij de Girls 11-12 jaar. In dezelfde leeftijdscategorie maar bij de Boys was het voor Sten Sauvillers, Yan Slegers, Senne Hannes, Jarne Noyens, Mathias Frederickx, Jens Muyldermans, Milan Demeulemeester, Niels Baudewijns, Mats De Proost, Rune Deburchgraeve, Quentin Van Laar, Mathijn Bogaert, Ryan Cortjens, Jannick Verbraeken, Yannick Wolf, Maxim Laverge, Jari Waeyenberge en Thibaut Vaessen ook over en uit na hun 3 kwalificatie reeksen. Lotte Maes en Gael Beyen waren niet snel genoeg om zich te kwalificeren voor de halve finale bij de Girls 13-14 jaar, zo ook voor Senne Peeters, Simon Goossens, Stef Lauwers, Pieter-Jan De Muynck, Shane Cnaeps, Chacotay Hindryckx, Abel Van De Velde, Tom Timmermans, Dean Wouters, Sander Habex, Wouter Verlinden, Gilles Lesage, Wout Deswert, Maxim Jamar, Zenno Vanduffel, Wout Van Der Keelen, Thomas Van Laar, Brent Wyllinck, Martin Michel, Sil Huysmans en Jarmo Forrest bij de Boys 13-14 jaar. Marie Hossay, Jone Vangoisonhoven en Kimberly Ruts moesten bij de Girls 15-16 de duimen leggen tegen de andere deelneemsters. Bij de Boys 15-16 was het heel zwaar met een enorm aantal deelnemers. Voor Bjarne Deburchgraeve, Jonas Ruyters, Svendsen Goeman, Kenneth Raes, Nick Cleijne, Kobe Vervoort, Scott Meunier, Kenny Vermeert en Andrew Bidonnet waren hun inspanningen niet genoeg om door te stoten naar de 1/16de finale.  Melanie Schynts werd uitgeschakeld bij de Girls 17+. Bij de Boys 17-24 was het voor Philippe Oosterdorp , Dimitri Lenaerts, Glenn Van Ginneken, Pierre-Yves Leroy, Nick De Proost, Gilles Keymeulen en Philippe Stabel over en uit na hun 3 reeksen. Vincent Chevalier was niet opgewassen tegen de concurrentie bij de Men 30+ en moest na zijn 3 reeksen de wedstrijd verlaten.

Er waren massaal veel deelnemers bij de Boys 15-16 jaar en zij moesten een 1/16de finale rijden. Voor Massimo Ledocq, Jari Cammans, Joran De Proost, Mathijs Verhoeven en Romain Schaqueue was het afgelopen in deze finale.

In de 1/8 finale van de Boys 9-10 jaar was de concurrentie voor de Belgische deelnemers Dees Dewitte, Robbert Van Staeyen, Kjentill Bartels, Robbe Lenseclaes, Dorian Geurten en Robbe Meerts  te zwaar en moesten ze de wedstrijd verlaten, in de categorie Boys 11-12 was dat ook het geval voor Anton Ferdinande, Thibaut Stoffels, Damian Leenders, Jef Serneels, Robbe Verschueren, Quinn Leenders, en Wout Geukens.  Marnicq Janssens en Andy Ruts waren niet opgewassen tegen de tegenstanders bij de Boys 13-14 jaar. Bij de Boys 15-16 was het na een spannende finale ook afgelopen voor Wouter Segers, Jitte Nijs, Seppe Willems en Yente Hilkens. Yergon Vaes, Dylan Ledocq, Boris Kroonen, Maverick Ceyssens en Arne Maes werden uitgeschakeld bij de Boys 17-24 jaar.

Ook in de 1/4de finale sneuvelen er enkele Belgen. Bij de Cruisers 40-44 zijn dat Benny Vanmeert en Tonny Strobbe. Wout Rédelé, Senne Buysen en Dante De Vrij bij de Boys 9-10 jaar. Robbe Dens en Seppe Caers bij de Boys 11-12 jaar. Elias Verbinnen, Nicolas Jamar en Jelle Camps bij de Boys 13-14, Jona Laenen en Niels Rubens bij de Boys 15-16 jaar.

Delphine Deschepper werd in de ½ finale uitgeschakeld bij de Girls 9-10 jaar, Gianluca Pollefliet, Siebe Deweirdt en Renzy Simsek bij de Boys 9-10 jaar. Bij de Girls 11-12 was het in de halve finale afgelopen voor Tessa Zwaenepoel, bij de Boys van dezelfde leeftijd voor Rico Van de Voorde en Jarno Bellens. Steve Martin en Jordi Goovaerts waren niet opgewassen tegen hun tegenstanders bij de Boys 13-14 jaar. Bij de Girls 15-16 was het over en uit voor Lisse Adams en Ynske Van Tichelt en voor Joyce Vanduffel bij de Women 17+. Frederik Wuyts werd uitgeschakeld bij de Men 30+.

In de late namiddag werd er dan begonnen aan ronde 7 voor de Championsklasse Junior Women-Men en Elite Women-Men. Jammer genoeg hebben we momenteel geen Junior Women die Europees deelnemen. De finale bij deze dames werd gewonnen door de Deense Simone T Christensen, 2de was de Duitse Nadja Pries, de 3de plaats was voor de Franse Camille Maire. Elisabeth Navrestad uit Noorwegen was 4de, de Russische Natalia Suvorova 5de, de Franse Floriane Brunel 6de, Charlotte Green uit Engeland 7de en de 8steplaats was voor de Nederlandse Judy Baauw.  Bij de Junior Men waren het Dieter Willemse, Michael Bogaerts,  Lauren Stevens, Brent Clé en Sander Vermeiren die aantraden.  Dieter en Michael werden in de reeksen uitgeschakeld. Sander gaat er in de 1/8ste finale uit met een 5de plaats. Brent sneuvelt in de 1/4de finale met een 5de plaats. Lauren gaat er in de halve finale uit met een 8ste plaats. De finale is bijna uitsluitend Frans met uitzondering van 1 Rus. De winnaar is Romain Mahieu, 2de is Antoine Dumain, 3de Jérémy Rencurel, de Russische Vladislav Neyaskin is 4de, Loris Cret 5de, Léopold Tramier 6de, Maël Levay 7deen Thomas Grassin 8ste.

Bij de Elite Women is het Tori Van de Perre die de Belgische kleuren vertegenwoordigd. Zij reed mooie reeksen tussen de wereldklasse maar moet jammer genoeg in de halve finale de duimen leggen tegen deze dames. De overwinning is voor de Engelse Shanaze Read, het zilver is voor de Franse Magalie Pottier en het brons voor de Nederlandse Laura Smulders. Andere finaleplaatsen zijn er voor de Letse Sandra Aleksejeva, de Franse Eva Ailloud, de Tsjechische Jana Horakova en haar landgenote Romana Labounkova en de Australische Melinda Mc Leod. Bij de Elite Men zijn het Toon Jacobs, Bryan Warnier en Arnaud Dubois die aantreden voor Belgie. Toon en Bryan kunnen zich jammer genoeg niet kwalificeren voor de 1/8ste finale. Arnaud Dubois rijdt een heel sterke wedstrijd en weet zich een finaleplaats toe te eigenen.  De Australische Brian Kirkham wint deze finale, Jelle Van Gorkom is 2de en de Let Edzus Treimanus wordt 3de. Sebastian Kartfjord uit Noorwegen is 4de, Jordy Van Der Heijden uit Nederland 5de, de Deen Morten Therkildsen 6de , onze eigenste Arnaud Dubois 7de en de Nederlander Martijn Jaspers 8ste.