Eerstejaars junior Lauren Stevens outstanding tijdens EK BMX ronde 8 te Kortrijk

Eerstejaars junior Lauren Stevens outstanding tijdens EK BMX ronde 8 te Kortrijk

Al heel vroeg in de morgen beginnen we aan ronde 8 van het EK BMX in Kortrijk. Het is voor iedereen heel vroeg maar toch beginnen we weer met nieuwe moed aan een lange en spectaculaire dag in de Expo hallen tijdens de fietsbeurs Velofollies.

Ook vandaag zijn er weer hele mooie resultaten van de Belgische deelnemers. In de categorie Cruisers 13-14/15-16 jaar wordt Nick Cleijne ook nu weer 2de in de finale. Nick De Proost wint de finale bij de Cruisers 17-24 en Gaywan Debrock wordt 7de. Bij de Cruisers 25-39 jaar wordt Gordon Martin 4de. Alain Deschagt wint met verve de finale van de Cruisers 40-44, Koen Vanduffel wordt 8ste. Ton Cleijne wordt 6de bij de Cruisers 45+. Marthe Goossens wint voor de 2de dag op rij de finale van de Girls 9-10 jaar. Bij de boys 9-10 jaar rijdt Siebe Deweirdt zich naar de 2de plaats, Renzy Simsek wordt 4de en Thomas Jamar wordt 5de. Tessa Zwaenepoel wordt 7de terwijl Yentl Nijs na een valpartij 8ste wordt bij de Girls 11-12 jaar. Jarno Bellens legt dan weer beslag op de 3de plaats bij de Boys 11-12 jaar.  Karo Vertessen rijdt zich naar het brons bij de Girls 13-14 jaar. Brett Jacobs, zoon van onze BMX bondscoach Chris Jacobs wordt mooi 5de bij de Boys 13-14. Joffrey Wouters , ook al een BMX-talent wordt 6de bij de Boys 15-16 jaar.

Victorine Suyskens en Nico Willem werden jammer genoeg uitgeschakeld in hun ½ finale bij de Cruisers 25-39 jaar.  De tegenstanders van Tonny Strobbe en Benny Verbraeken is sneller en dus is het over en out voor hen bij de Cruisers 40-44. Thessa Van Saen en Delphine Deschepper moeten na hun ½ finale ook de fiets aan de kant zetten bij de Girls 9-10 jaar.  Bij de Boys 9-10 is dat het geval voor Gianluca Pollefliet en Dorian Geurten.  Rico Van de Voorde en Seppe Caers konden zich niet plaatsen voor de finale van de Boys 11-12 jaar.  Ook voor Thaïsa Roosen en Lotte Maes is het BMX EK afgelopen in de halve finale van de Girls 13-14 jaar, zo ook voor Lisse Adams en Marie Hossay bij de Girls 15-16 jaar.  Seppe Willems miste door zijn 5de plaats in de halve net een finaleplaats bij de Boys 15-16 jaar. Joyce Vanduffel kon zich ook niet plaatsen voor de finale bij de Women 17+. Olivier De Gueldre, gisteren nog goed voor een finaleplaats kon zich met een 7de plaats niet kwalificeren voor de finale van de Men 17-24.

Robbe Verschueren, Pjotr Paeshuyse en Sybren Geens strandde in de kwartfinale bij de Boys 9-10 jaar. Voor Steve Martin, Marnicq Janssens, Jordi Goovaerts en Nicolas Jamar was het over en uit bij de Boys 13-14 jaar. Jitte Nijs en Wouter Segers waren niet snel genoeg bij de Boys 15-16. Maverick Ceyssens was met zijn 5de plaats in de ¼ finale bij de Men 17-24 uitgeschakeld voor een plaats in de ½ finale.

Robbert Van Staeyen, Wout Rédelé, Elio Clarysse, Didi Van Tiggel, Dees Dewitte en Robbe Meerts konden zich in de 1/8ste finale niet plaatsen voor de 1/4de finale. Dit was ook het geval voor Maarten Verhoeven, Rune Deburchgraeve, Wout Geukens, Robbe Dens, Damian Leenders en Quinn Leenders bij de Boys 11-12 jaar. Abel Van De Velde, Sil Huysmans, Jelle Camps, Elias Verbinnen, Tom Timmermans, Ruben Gommers, Jens Bouts en Andy Ruts moesten ook hun meerder erkennen in de concurrentie en moesten jammer genoeg de fiets aan de kant zetten bij de Boys 13-14 jaar. In de categorie Boys 15-16 was het in de 1/8 finale afgelopen voor Yente Hilkens, Niels Rubens, Jona Laenen, Nick Cleijne en Robbe Nijs. Nick De Proost,  Dylan Ledocq en Boris Kroonen konden ook niet doorstoten naar de kwartfinale in de categorie Men 17-24.

Erik Paeshuyse ( Cruisers 25-39 ), Agna Deschagt, Dirk Vandeput , Ronny Vermaelen ( Cruisers 40-44 ), Dominic Ruyters ( Cruisers 45+ ) worden in de reeksen uitgeschakeld. Jenna Verbraeken, Jukka Forrest ( Girls 9-10 jaar ), Jorre Vanderlinden, Noah Jamar, Gianni Vermaelen, Jens Thienpond, Wannes Mariën, Maarten Van Baelen, Kenneth Willems, Yeno De Clercq, Jorrit Rutten, Beau De Coninck, Euan Troch, Robbe Lenseclaes, Mathias Van Der Stricht en Gerben Goeman ( Boys 9-10 ) konden zich ook niet kwalificeren voor de volgende ronde. Amber Willem, Ilana Pollefliet, Jinke Verbraeken en Bo Van Tiggel  ( Girls 11-12 ), Thibaut Stoffels, Anton Ferdinande, Yan Slegers, Maxim Laverge, Nathan Szekely, Sten Sauvillers, Ryan Cortjens, Niels Baudewijns, Senne Hannes, Mathias Frederickx, Thibaut Vaessen, Jannick Verbraeken, Jarne Noyens, Jeroen Hemelryck, Jens Muyldermans en Mats De Proost ( Boys 11-12 ) worden in de reeksen uitgeschakeld door de concurrentie. Gael Beyen ( Girls 13-14 ), Wout Van Der Keelen, Timoté Meessen, Stef Lauwers, Gilles Lesage, Pieter-Jan De Muynck, Zenno Vanduffel, Dean Wouters, Simon Goossens, Sander Habex, Brent Wyllinck, Jarmo Forrest, Brent Vanhoof, Maxim Jamar en Chacotay Hindryckx ( Boys 13-14 ) wisten zich ook geen plaats toe te kennen naar de volgende ronde. Ynske Van Tichelt, Jone Vangoidsonhoven en Kimberly Ruts ( Girls 15-16 ), Kobe Vervoort, Andrew Bidonnet, Scott Meunier, Frederique Claes, Kenny Vanmeert, Mathijs Verhoeven, Jeroen Vandaele, Joran De Proost, Svendsen Goeman, Bjarne Deburchgraeve, Samuel Masset, Romain Schaqueue, Kenneth Raes en Jonas Ruyters ( Boys 15-16 ) werden ook uitgeschakeld in hun reeksen om verder deel te nemen aan het EK. Melanie Schynts (Women 17+ ), Pierre-Yves Leroy, Gilles Keymeulen en Philippe Stabel ( Men 17-24 ) zagen ook hun kansen verkeken in de reeksen.

De finale van de Junior Women werd net als gisteren gewonnen door Simone T Christensen  uit Denemarken, zilver was voor de Duitse Nadja Pries, brons voor de Franse Floriane Brunel. De Franse Camille Maire, de Noorse Elisabeth Navrestad, de Engelse Charlotte Green, de Nederlandse Tamar Vedder en haar landgenote Danielle Vrenegoor werden respectievelijk 4de, 5de, 6de, 7de en 8ste.

Dieter Willemse, Sander Vermeiren en Brent Clé worden in de kwalificatierondes uitgeschakeld. Michael Bogaerts gaat wel door naar de 1/8ste finale maar wordt dan uitgeschakeld voor de ¼ finale. Lauren Stevens weet zich een plaats te bemachtigen in de finale waar hij heel knap 2de wordt bij de Junior Men. Het goud is voor een 2de maal op rij voor Amidou Mir uit Frankrijk,  het brons voor de Let Roberts Barins. De Nederlander Jasper Peters wordt 4de, de Franse Jérémy Rencurel 5de, de Engelsman Dan Pullen 6de, de Fransman Thomas Grassin 7de en zijn landgenoot Antoine Dumain 8ste.

Tori Van De Perre kwalificeerde zich met 3 maal een 4de plaats voor de halve finale bij de Elite Women . In de ½ finale is de concurrentie enorm groot en stoot ze niet door naar de finale. De finale wordt gewonnen door de Franse Manon Valentino, 2de is de Engelse Shanaze Reade, 3de is de Franse Eva Ailloud. De andere finaleplaatsen zijn voor de Nederlandse Laura Smulders, De Australische Lauren Reynolds, de Tsjechië Jana Horakova, de Nederlandse Maartje Hereijgers en de Franse Magalie Pottier.

Toon Jacobs,  Bryan Warnier en ook Arnaud Dubois weten zich te kwalficeren voor de 1/8stefinale maar kunnen niet doorstoten naar de ¼ finale.  De finale van de Elite Men wordt voor de 2de maal dit weekend gewonnen door de Australische Brian Kirkham, 2de is de Franse Sylvain Andre en zijn landgenoot Moana Moo Caille 3de. Eerstejaars elite Jeffrey Hoogland uit Nederland wordt knap 4de , Martijn Jaspers ook al uit Nederland wordt 5de, de Spanjaard Pablo Galan Carr 6de, de Nederlander Twan Van Gendt 7de en de Let Edzus Treimanus 8ste na een val tussen hem en Twan.