Kevin Pauwels pakt dubbel in Hoogerheide

Kevin Pauwels pakt dubbel in Hoogerheide

Kevin Pauwels heeft op dominante wijze de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide gewonnen. Wereldkampioen Zdenek Stybar werd tweede. Klaas Vantornout maakte het succes voor Sunweb Revor compleet met een derde plaats.  Pauwels wint voor de eerste keer in zijn carrière het eindklassment van de wereldbeker met vijftig punten voorsprong op Nys.

In de start kwamen ploegmaten Gerben De Knegt en Bart Aernouts ongelukkig ten val en moeten de hele wedstrijd achtervolgen.

Francis Mourey was de snelste starter.

In de tweede ronde kozen Klaas Vantournout, Tom Meeusen en Francis Mourey het hazenpad.  Onder impuls van Niels Albert konden Kevin Pauwels en Sven Nys en wat later ook Stybar aansluiten. Zo kregen we zeven leiders.  Een ronde verder kwamen Radomir Simunek en Sven Vanthourenhout aansluiten.

Halfkoers namen Vantornout en Meeusen de leiding weer over.  Stybar en Pauwels sloten aan en Nys was achtervolgen aangewezen.

Op drie ronden van het einde ging Pauwels fors door.  Stybar en Vantornout drongen nog even aan.  Ook Niels Albert deed een poging.  Sven Nys moest een kloofje laten.

Pauwels beresterk

Maar Pauwels rook zijn kans en ging vol door in de finale.  In de  laatste ronde rekende hij definitief af met Stybar, die tweede werd. Ploegmaat Vantornout maakte het ploegwerk af met een derde plaats.

‘Ik was heel sterk vandaag. Maar in de laatste ronde kreeg ik het even moeilijk met krampen in de maag. Ik zag dat Sven Nys geen superdag had en waagde mijn kans. Niets hoeft nu nog. Ik had nooit durven dromen dat ik dit klassement ooit zou winnen. Het is het mooiste omdat het zo internationaal is.  Als wat ik nu nog win, is mooi meegenomen. Vantornout deed prachtig werk voor mij. Hij kan zeker voor het podium gaan op het WK,’zei Pauwels.

Stybar bevestigde de suprematie van Pauwels. ‘Kevin was sowieso de sterkste. Zo wint hij verdiend ook de wereldbeker. Op het WK ga ik terug proberen te winnen. Maar het zal niet makkelijk zijn met al die Belgen.’

‘Fantastisch wat we vandaag doen met de ploeg.  Onze ploegleiding wou dit echt winnen en het is gelukt. De eerste helft  nam ik voor mijn rekening. De rest deed Kevin.  Ik liet het gat vallen toen hij wegreed, ‘aldus Vantornout.

Sven Nys werd zesde. ‘Ik denk vooral niks vandaag. Ik was heel slecht. Er waren zes renners beter dan ik. Maar ik heb me zeker niet weggestoken voor het WK, ‘zei de Belgische kampioen.

Nederlanders winnen in andere categorieën

In de andere categorieën overheersten de Nederlanders. Wereldkampioene Marianne Vos won bij de vrouwen, Daphne Van den Brand won de wereldbeker. Bij de beloften won wereldkampioen Lars Van der Haar en bij de junioren zegevierde Mathieu Vanderpoel. Yannick Peeters zorgde nog voor een Belgische zege bij de  nieuwelingen.

Top tien elite

  1. Kevin Pauwels
  2. Zdenek Stybar
  3. Klaas Vantornout
  4. Niels Albert
  5. Rob Peeters
  6. Sven Nys
  7. Tom Meeusen
  8. Sven Vanthourenthout
  9. Radomir Simunek
  10. Francis Mourey