De Masters over hun BK

De Masters over hun BK

De masters werkten hun BK al zaterdag af.  Voor de ene werd het een ontgoocheling, voor de andere een triomf. De Limburgers reden met drie renners in de top-vijf bij de masters 1. Een ongeziene prestatie.

Kersvers Belgisch kampioen Masters 1 Kris Henderieckx zat met een dubbel gevoel. ‘Net voor de finale haakten Gerrit en ik in elkaar. Geen van beiden deed dat met opzet uiteraard.  Hij is gevallen en ik ben recht gebleven. Anders hadden we zeker nog een heel spannende laatste halve ronde gezien. Ik had liever gewonnen omdat ik de sterkste was.  Gelukkig begrijpt Gerrit dat ik dit niet met opzet deed. Hopelijk denkt het publiek er zo ook over. Overigens is de organsiatie hier heel goed.’

Gerrit Delfosse legde zich neer met het zilver. ‘Ik ben helemaal niet kwaad op Kris. Ik blijf er wel bij dat Kris tegen me aanreed. Of dit nu bewust of onbewust gebeurde, maakt me niet uit. Het is gebeurd.’

Uittredend kampioen Kristof Houben stond er weer en pakte brons. Hij ontpopte zich de laastste jaren tot een echt kampioenschapsrenner. ‘Ik vind het wel spijtig dat er niet veel XC wedstrijden meer zijn. De eerste ronden was ik goed. Ik kon goed mijn plan trekken. Een achterblijver pakte eenzelfde spoor als ik  en zo crashte ik  tegen een boom, was ik even groggy en zo reed Kris weg. Uiteraard was ik liever terug kampioen geworden. Ik had er een beetje op gehoopt.  In augustus zijn er nog veel XC wedstrijden en die ga ik wel rijden om te winnen. Ook het WK op de weg neem ik nog mee.’

Gody Jacobs werd vierde, net naast het podium dus. ‘We waren met vier weg in de eerste ronde. In het begin van de tweede ronde maak ik een fout.  Bergop en technisch waren de anderen beter. Ik kwam net iets te kort. Ik heb mijn best gedaan, meer zat er niet in.  Ik was gewoon de vierde beste in koers.’

Benny Houben kwam als vijfde over de streep. ‘Ik had wel verwacht dat de concurrentie vandaag sterker was dan anders. Met Kristof Houben en Kris Henderieckx.  Ook  met Delfosse en Gody Jacobs had ik rekening gehouden.  Nu ben ik vijfde geworden, dat had ik verwacht. De laatste weken ging het wat minder. De combinatie van trainen en werken werd moeilijker. De vermoeidheid is er wat in gekropen. We zullen zien wat het wordt voor de rest van het seizoen. Vorig jaar pakte ik brons op het BK en toen begon ik pas in de helft van het seizoen te mountainbiken, waardoor ik  toch nog redelijk fris was.  Dat is nu niet meer het geval.’ 

Mark Donné werd zevende. Het was heel zwaar. Dat was vooraf al gezegd. Ik ben snel naar de zevende plaats kunnen rijden en daar gebleven. Het bos vind ik er persoonlijk wat over. Ik ben niet begonnen op achtjarige leeftijd als mountainbiker of bmx’er. De jeugd zal dit de max vinden. Voor ons ligt dit anders. Een full-time job en trainen en een dochter van twee, maakt het allemaal niet makkelijker.‘ 

Danny Sleeckx is de nieuwe kampioen bij de masters 2. Door de kettingbreuk van Kurt Tempst reed hij vlot naar de titel. ‘Toen Kurt te voet stond, dacht ik dat hij krampen had. Maar een afgelopen ketting is natuurlijk even erg en spijtig voor hem. Ik had liever anders gewonnen natuurlijk. In het technisch gedeelte was ik veel sneller. Bergop was Kurt sterker. Maar de prijzen worden aan de meet verdeeld. Ik kwam om te winnen. Ik heb een heel verleden op de weg en weet wat ik kan. Ik rijd ook ATBcrossen.  Jammer genoeg zijn er niet zoveel wedstrijden meer. Ik ga nu eerst hiervan genieten en dan met de vrouw samenzitten voor de rest van mijn programma. ‘