Dessel is klaar voor EK finale ronde van 11 tot 14 juli

Dessel is klaar voor EK finale ronde van 11 tot 14 juli

Aan de start van de Europese finaleronden BMX van 11 tot 14 juli in Dessel verschijnen maar liefst drie finalisten van de voorbije Olympische Spelen in Londen. Onder hen de bronzen medaillewinnaar bij de elite women Laura Smulders. Ook de nummers vier en vijf van Londen 2012 bij de mannen, Raymon van der Biezen en Twan van Gendt, meldden zich aan. Grote afwezige is Olympisch kampioen Maris Strombergs, die de tussenstand voor het EK leidt. In totaal nemen 1700 rijders uit heel Europa deel aan de wedstrijden in Dessel.

De Europese bond UEC heeft de inschrijvingen bekendgemaakt voor de European Final Rounds in Dessel. Met de komst van het Nederlandse nationale team, een zeer sterkeFranse delegatie en op uitzondering van Strombergs de beste Letten beloven de kampioenschapswedstrijden in Dessel bijzonder spannend te worden. Uit eigen land wil Olympiër Arnaud Dubois zich nog eenmaal internationaal tonen aan het Belgische publiek, terwijl het bij de vrouwen uitkijken is naar de plaatselijke Elke Vanhoof, die in de voorlopige ranking op een vierde plaats staat en alleszins zal trachten nog op het podium te geraken. Tenminste als ze tijdig herstelt van haar blessure.

De kampioenschapsklassen – junior en elite men & women – rijden in Dessel Ronde 11 (zaterdag) en Ronde 12 (zondag) van hun Europees kampioenschap. Voor de andere leeftijdscategorieën, verzameld binnen de ‘challenge’, zijn de wedstrijden in Dessel het eigenlijk Europees kampioenschap. Wie in Dessel wint, mag zich een jaar lang Europees kampioen noemen.

Dat betekent dus dat BMX’ers uit alle uithoeken van Europa naar Dessel komen afgezakt: Wit- Rusland, Litouwen, Hongarije, Noorwegen, Polen, Portugal, Rusland, Slovakije, Oekraïne, enz. Het gros van de deelnemers komt uit de ‘grote’ BMX-landen: Frankrijk (ruim 400 rijders), Nederland (360 rijders) en thuisland België (250 rijders). Andere belangrijke delegaties komen uit Tsjechië, Denemarken, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Letland en Zwitserland.

Vanaf dit jaar is de minimum leeftijd voor deelname aan het Europees kampioenschapverlaagd. Die bedraagt nu 6 jaar, zowel voor jongens als meisjes. De oudste categorie zijn de cruisers 45+.

Voor de organiserende club BMX 2000 Dessel breken belangrijke dagen aan. Rondom het circuit komen voor 3000 mensen tribunes die alle een perfect zicht hebben op het hele circuit met bijhorende spandoeken, vlaggen etc. Midden in het circuit komt er een podium voor de vier speakers en de optredens in de pauze. Verder is een platform voorzien voor de teammanagers achter de derde bocht en er komt een extra jury unit bij aan de finish. Het VIP- gedeelte komt ter hoogte van de startheuvel zodat alle genodigden een goed zicht hebben op de wedstrijd. Langs het circuit komt een market place met alle cateringstanden en fietsshops met in het midden het groot podium voor de officiële huldigingen en optredens in de pauze. De team paddock is aansluitend op de market place. Hier is voldoende plaats voor ruim 50 team, dit voor zowel de nationale, geregistreerde en niet-geregistreerde teams. De medewerkerscamping is op amper 200m van het circuit en de rijderscamping en -parking ligt op 900m wandelen van het circuit. Beide campings worden voorzien van stroom, water en toiletten. Tot slot is er de sporthal langs het circuit die de hele week dienst doet als secretariaat, medewerkerskantine, teammanagers meeting en anti-doping controle. De EHBO post is langs de sporthal meteen achter de finish.

Alle info op www.bmx2000.dessel

Track lay-out beschikbaar

Er is een digitale animatie van het Joël Smets BMX Circuit beschikbaar. Daarvoor werd het volledige parcours opgemeten, inclusief de bergen. De digitale animatie is een identieke weergave van de realiteit.

Klik hier om de animatie te bekijken (http://vimeo.com/68782576#at=21)

Promospot online

Alle media worden ingeschakeld om de wereld warm te maken voor de EK-finales 2013 in Dessel. Een aantal plaatselijke prominenten verleenden hun medewerking aan de officiële promospot. Ontdek hem hier http://vimeo.com/56020458

De tussenstand voor het Europees kampioenschap ziet er als volgt uit. 

Elite men

Maris Strombergs (351 pts)

Edzus Treimanis (296 pts)

Quentin Caleyron (272 pts)

Sylvain André (253 pts)

Rihards Veide (236 pts)

Vincent Pelluard (194 pts)

Toms Mankus (189 pts)

Luis Brethauer (172 pts)

Carlos Alberto Ramirez (148 pts)

Yvan Lapraz (129 pts)

 

Elite women

Manon Valentino (252 pts)

Vilma Rimsaite (209 pts)

Aneta Hladikova (165 pts)

Elke Vanhoof (147 pts)

Dana Sprengers (123 pts)

Nadja Pries (116 pts)

Romana Labounkova (111 pts)

Pauline Corlobe (110 pts)

Merle Van Benthem (103 pts)

Simone Christensen (101 pts)

 

Bron: PM BMX 2000 Dessel