Eclantante overwinning voor Katie Compton: een terugblik

Eclantante overwinning voor Katie Compton: een terugblik

Je zou de eerste drie ronden niet zeggen dat Catherine Compton een zege gaat behalen op het zware parcours van de eerste WB wedstrijd voor vrouwen.

Eerst werd een minuuut stilte in acht gehouden bij de start van de vrouwen voor hun overleden collega renster Annefleur Kalvenhaar.  Dat bezorgde mij in ieder geval het kippenvel op mijn lijf.

De toppers bij de vrouwen, trillend van spanning,  klaar voor de start van deze inmiddels zeer goed gesmaakte wedstrijd, die net voor de elite heren start. Bij het vertrek wordt de wedstrijd gelijk hard gemaakt door Nikki Harris, Pavla Havlikova ,Sanne Cant, Helen Wyman, Sophie de Boer en Ellen Van Loy.

In eerste instantie kan Catherine Compton niet aanklampen omdat ze even af moet remmen en zodoende ver achter in het veld  zit.

Ze wordt gevolgd door Sanne van Paassen die ronde na ronde dichter naar de kop vecht. Sanne is  na haar langdurige blessure blij weer te kunnen koersen en kan zich weer  geven tijdens een topwedstrijd.

De extreem zware ronde  eist ook haar tol bij de vrouwen. Harris en Havlikova hebben de rol al moeten lossen en Sanne Cant kan ook niet bij sloffen aan de kop van de race.

Helen Wyman gaat nog eens flink aan kop liggen sleuren en ook Elle Anderson en Ellen van Loy moeten uiteindelijk de rol lossen.

Compton is inmiddels ronde na ronde met keihard werken dichterbij geslopen en sluit aan bij de kop om vrijwel meteen door te trekken waar Helen Wyman en Sophie de Boer moeten passen.

Compton gaat uiteindelijk de laatste ronde solo doen en passert als eerste de finish voor een zwaar bevochten overwinning .Wyman wordt 2de en Sophie de Boer 3de waarmee het podium compleet is.

Ellen van Loy komt helemaal leeg gereden aan voor de 4 de plek en Elle Anderson kan met een laatste rush de 5 de plek veilig stellen.

De rest van het verslagen veld komt compleet leeg gereden over de streep op Sanne van Paassen na die dolgelukkig is met haar negende stek.

Ellen van Loy vertelt naderhand dat ze helemaal leeg was en beslist niet meer harder kon in de laatste ronde al leek dat zo. ‘Ik ben eigenlijk wel content’,  bekent ze met deze uitslag, maar er zit in de volgende wedstrijden zeker meer voor mij in het vat.

Sanne van  Paassen zegt tegen ons gewoon doodgelukkig te zijn na haar lange lijdensweg die haar vorig seizoen van de parkoersen weg hield.

Githa Michiels is steendood maar zegt doodleuk tegen ons dat ze alleen een zware training in heeft gelast! ten gunste van haar  seizoen volgende jaar.

Catherine Compton, die wij naderhand nog op de parking hebben getroffen, geeft aan ons wel aan dat ze haar start verprutste en mede door een andere renster ver naar achter aan haar inhaal race begon. ‘Gelukkig had ik mijn dag en is dit ook wel mijn parkoers. Ik kon  tegen het einde van de wedstrijd goed versnellen om de andere dames achter me te laten en deze eclatante overwinning weg te halen en de leiding in het klassement te nemen,’aldus Compton.