Edmond Angus cultfiguur in de cyclocross?

Edmond Angus cultfiguur in de cyclocross?

Vorige zondag in Valkenburg tijdens de wereldbekerwedstrijd heb ik het genoegen gehad even kort met Edmond Angus te praten. De vreemde eend in de bijt uit Nieuw- Zeeland.

 

Is Edmond Angus de cultfiguur waar hij in de lage landen voor gehouden wordt? Een profrenner is hij niet, verre van dat. Een believer en genieter van de cyclocross sport pur sang,  dat is hij wel.

Puur gezien, vanuit zijn prestaties, is hij niet op zijn plek en beter af in het normale Elite -Amateurs circuit.

Als pure genieter kan hij opereren in het Wereldbeker en Superprestige circuit en in de bpostbanktrofee als houder van een Nieuw- Zeelandse licentie en daar maakt hij gretig gebruik van.

Rijden bij de profesionele renners in het veldrijden, wie droomt daar als renner niet van?  Inmiddels opgepikt, als ik het goed heb begrepen,  door een Nederlandse entourage. Jongens, die net als hij gek zijn,  van het cyclocrossen is Angus vooral een leuke toffe gast die geniet van zijn niet status en van zijn cult held status.

Het druipt er vanaf bij hem en met zijn zeer gesoigneerde Niner crossfiets is hij iemand die every inch of the course opsnuift. en er van geniet. Het publiek moedigt hem aan als een ware kampioen. Bij elke mens groeit iets wanneer iemand uit het publiek naar hem roept. Wat kan mooier er zijn voor Edmond Angus?

Een beetje meer cross en een beetje meer conditie zal hem niet misstaan. En wat meer techniek zal hem geven wat hij zelf ook graag wil.  De strijd aangaan met zijn mede renners in elke wedstrijd die hij rijdt.

In Koksijde proberen we hem voor de camera te krijgen en te zien hoe Edmond van de cross geniet.

Jan v Dijk