Mathieu Vanderpoel maakt favorietenrol waar bij de junioren

Mathieu Vanderpoel maakt favorietenrol waar bij de junioren

Mathieu Vanderpoel is in  Koksijde wereldkampioen bij de junioren geworden.  De topfavoriet loste de verwachtingen in.  De Belgen reden een collectief sterke wedstrijd en dat werd belooond  met zilver voor Wout Van Aert. In de spurt voor het brons haalde de Fransman Quentin Jarequi het voor een verrassend sterke Quinten Hermans en Daan Soete.  Yorben Van Tichelt werd zesde, Daan Hoeybergs achtste.  Daardoor wonnen de Belgen het landenklassement.

De Belgen namen van bij de start het heft in handen.  Vanderpoel leidde wel in de beginfase, maar  Van Aert nam snel over. Soete kwam daarna bij Van Aert en ook Yorben Van Tichelt  en de Fransman Jaregui vormden de kopgroep.  Op het einde van de tweede ronde konden ook Quinten Hermans en Vanderpoel de aansluiting met het kopgroepje maken. Zes leiders dus, met vier landgenoten.

Iets meer dan halfkoers testte Vanderpoel een eerste keer de concurrentie. Hij sloeg meteen een klein kloofje. Wout Van Aert zettte meteen de achtervolging in. Hermans en Van Tichelt beenden Van Aert bij samen met Jaregui en Soete.

Het verschil op Vanderpoel met de achtervolgende Belgen bleef klein. Bij het ingaan van de laatste ronde had de Nederlandse topfavoriet tien seconden voorsprong op Van Aert, die een kleine voorsprong had op zijn landgenoten.

Maar de Nederlander begaf niet en pakte het eerste goud voor zijn land. Wout Van Aert moest vrede nemen met het zilver. In een spannende spurt pikte de Fransman een tweede podiumplek voor de Belgen in.

Wereldkampioen Mathieu Vanderpoel speelde in het begin niet mee en dat deed hem panikeren. ‘Ik dacht eerst dat het niets zou worden. Iedereen reed me voorbij. Maar dan ging het gaandeweg beter. Dit wordt een bijzonder jaar zeker nu ik  als eerstejaars een jaar lang met die trui mag rondrijden, ‘wist de Nederlander.

Wout Van Aert werd gedreven door het publiek. ‘In het begin zat Vanderpoel niet mee en dat verraste me wel.  De massa schreeuwde me vooruit en ik draaide wat over mijn toeren. Toen Vanderpoel wegreed, was het beste bij mij er al af. Er zat niet meer in door die sterke Vanderpoel.’

Quinten Hermans moest het in de spurt afleggen voor brons, maar was blij met zijn vierde plaats.’Ik had vooraf gezegd om voor de top tien te gaan. Dit is echt onverwacht. Jammer misschien dat ik het in de spurt moet afleggen, maar ik ben nog maar eerstejaars. Ik ben heel tevreden. Zo een goede dag heb ik nog nooit gehad,’ aldus de jonge Limburger.