EK Titel voor Maris Strombergs en Laura Smulders

EK Titel voor Maris Strombergs en Laura Smulders

ava

EK Roslilde Denemarken werd op zondag aangevat in de regen, maar naar mate de dag vorderde klaarde de hemel open en kregen we een mooie strijd te zien in de finale. Volgende dames en heren pakten de titel : Niek Kimmann bij de junior men, Maris Strombergs bij elites men, Sandie Thibaut bij de junior women en Laura Smulders bij de elites women. Ook onze twee Belgische dames raakten tot in de finale : Marie Hossay eindigde op de achtste plaats bij de junior women en Elke Van Hoof sloot haar EK weekeinde af met een zevende plaats.

Na de topprestaties van de jongens en meisjes van de challenge categorie tot 14 jaar verwachten we van onze boys en girls boven de 14 jaar ook heel wat. De wedstrijd op zondag werd aangevat onder de regen. Dat maakt het natuurlijk al wat moeilijker maar toch gingen onze Belgische rijders er vol voor. Lieze Hermans stootte door tot de halve finale waar zij uiteindelijk op de zesde plaats strandde. Voor Bo Steurs verliep het iets moeizamer. Zij raakte niet door haar reeksen. Toch zette ze alles op alles maar kwam te kort.

Elias Verbinnen, Brett Jacobs, Dean Wouters vertegenwoordigden ons land bij de boys 15 jaar.Op een voortreffelijke manier stonden zij hun mannetje. Dean Wouters stootte door naar de kwart finale en strandde daar op een vijfde plaats. Onze andere twee helden gingen vlot door hun reeksen en konden ze zich telkens opnieuw plaatsen voor de volgende ronde. Ze kwamen allebei in de finale te staan. Aan het starthekken stonden ze naast elkaar en gingen vlot weg. Brett kwam mooi op de tweede plaats te zitten en behield deze tot aan de finish. De teammanager Chris Jacobs zag het gebeuren en was blij met de prestatie van zijn zoon. Ook Elias was goed weg aan het starthekken, maar moest zich een beetje inhouden bij de eerste sprong waardoor hij op achtervolgen werd gezet. Hij probeerde alles maar eindigde op de zesde plaats in de finale.

Ruben Gommers, Andy Ruts, Zenno Van Duffel kwamen in actie bij de boys 16 jaar. Voor Zenno was het EK gebeuren al over na zijn reeksen. Terwijl Andy en Ruben doorstootten tot de volgende ronde. In de kwartfinale liep het niet zo goed voor Andy Ruts. Hij werd uiteindelijk zevende. Ruben voelde zich goed op de track in Denemarken en ging goed mee met zijn concurrenten. Maar in de halve finale liep het mis. Hij lag op een derde plaats toen hij een schuiver maakte in de laatste bocht. Daar ging zijn finaleplaats. Toch mooi gereden van Ruben. Jordi Van Boechout mocht na zijn reeksen inpakken. HIj kwam niet goed in zijn ritme en werd niet weerhouden voor de volgende rondes. Bjarne Deburghgraeve had een mindere dag. Hij maakte een crash tijdens zijn eerste manche en werd afgevoerd. Later zou blijken dat Bjarne een hersenschudding opgelopen had. We wensen hem via deze weg een spoedig herstel toe.

Stijn Strackx kwam ook in actie. Op een voortreffelijke wijze werkte hij zijn reeksen af en kwalificeerde zich voor de halve finale waar hij goed vocht om zijn finaleplaats veilig te stellen. In de finale was het alle hens aan dek en zorgen dat je vooraan kon meegaan. Stijn slaagde in zijn opzet en kwam mooi op een vijfde plaats over de finish.

Marie Hossay die na een blessure weer enkele weken terug op de fiets zat verwachtte niet al te veel van haar EK manches. Toch ging zij goed mee tijdens de reeksen en kwalificeerde zij zich voor de halve finale. Ook daar ging het haar goed. Zij eindigde op een vierde plaats wat haar recht gaf op een startplaats in de finale bij de junior women. Bij de start ging het haar niet al te goed maar ze liet de moed niet hangen en vocht voor haar plaats. Ze kwam als achtste over de finishlijn. De titel bij de junior women ging naar Sandie Thibaut. Van start tot aankomst nam zij het heft in handen en fietste op een voortreffelijke manier naar haar Europese titel.

Bij de junior men kregen we maar lietst vijf Belgen aan de start. Elk op hun beurt zouden ze hun beste beentjes voorzetten om zo ver mogelijk te komen in deze wedstrijd. Romain Schaqueue kwam als eerste in actie. Hij strandde na zijn reeksen. Daarna was het Sam Nouwen maar ook hij had een moeilijke loting en geraakte niet door zijn reeksen. Joffrey Wouters vocht maar moest de duimen leggen tegen zijn sterkere tegenstanders. Enkel Wouter Segers kwam door zijn reeksen. Hij mocht aanvatten in de kwart finales maar kwam daar niet echt in zijn ritme. Hij behaalde een zevende plaats in de kwartfinale. De overwinning ging in de finale naar Niek Kimmann. Hij hield zijn tegenstanders mooi achter zich en maakte het voor de familie nog mooier. Zijn broer Justin was eerder ook al kampioen geworden. Dus het feestje kon beginnen. De tweede plaats was voor Kristen Krigers en de derde stek was voor Jay Schippers.

Bij de Elites women waren alle ogen gericht op onze enige dame die afgereisd was naar Denemarken om haar kansen te gaan bij de elites. Elke Vanhoof won met gemak haar reeksen. Dus we hadden er goed oog in dat ze hier bij de elites haar titel zou pakken; Tijdens de halve finale kwam ze minder goed weg aan het starthekken waardoor ze moest knokken om bij de vier beste te zitten. Ze werd nog eens gehinderd door een valpartij van één van haar mederijdsters waardoor ze ook weer wat werd opgehouden. Ze kon zich uiteindelijk nog naar de vierde plaats rijden waardoor ze uitreindelijk kon aantreden in haar finale. Alle Belgen hoopten voor haar dat het zou lukken. Ze kwam mooi weg aan het starthek. Ze vocht en kwam mooi mee in het hele gebeuren maar bij het insturen van de laatste bocht ging het fout en weg waren haar kansen. Ze eindigde uiteindelijk op een zevende plaats. De titel ging naar Laura Smulders die Manon Valentino en Simone Christensen achter zich hield.

Ghinio Van De Weyer kwam als enige rijder aan de start van de elites men. Hij had geen gemakkelijke reeksen en werd dan ook uitgeschakeld na zijn reeksen. De Europese titel ging naar Maris Strombergs. De tweede plaats was voor Romain Mayet en de derde plaats ging naar Martijn Jaspers.

De chef d’equipe van België was tevreden na afloop van de wedstrijd in Roskilde. Moe maar voldaan konden onze Belgische rijders terugkeren en zich gaan opmaken voor het wereldkampioenschap van volgende week in Rotterdam.