Emily Batty: ‘Ieder doel dat ik me kan inbeelden, wil ik bereiken’

Emily Batty: ‘Ieder doel dat ik me kan inbeelden, wil ik bereiken’

ava

Een interview doen met mountainbikester Emily Batty heeft zo iets als een filmster interviewen.  Het duurde even vooraleer alles geregeld was.  En onze interviewtijd was beperkt. Toch geen slecht woord over Emily zelf. Ze is de vriendelijkheid zelve en met haar knappe snoetje is een filmcarrière ook niet zo ver weg. Voor de fotoshoot wilde ze zich nog wat opdirken. Maar dat was niet nodig. Haar natuurlijke schoonheid doet elk mannenhart sneller slaan en ook als fotomodel zou ze haar weg zeker maken. De Canadese koos echter voor het mountainbiken en hoort bij de top tien in de wereld bij de dames elite. De nu 23 jarige schone begon op elfjarige leeftijd met mountainbiken. 

Hoe en waarom ben je met mountainbiken begonnen?

‘Ik heb twee broers. De ene is 25 en de andere 28 en zij deden aan mountainbiken vanaf hun twaalfde.  Als piepjong meisje hing ik al ik rond in  de racezone en reed wat rond voor mijn plezier. Daarna begon ik ook met koersen. Ook mijn zus Charlotte koerste.  Mijn ouders dweilden al de wedstrijden in Canada en de USA af  samen met hun vier kinderen.  We hebben intussen ook een stuk van de wereld afgereisd.  Eerst reed ik bij een regionaal team van Trek daarna voor het Trek Factoryteam en nu voor het Subaru Trekteam.  Dus heb ik  altijd voor Trek gereden. Ik hou van de competitie en het rondreizen. Ik heb de beste mecaniciens, de beste manager en mijn verloofde Adam Morka,die rijdt voor Trek Canada, is ook mijn coach. Het is een gezellige en hechte familie die ik heb en ze steunen me.’

Je bent nu 23 jaar. Wanneer denk je aan kinderen? Of is dit voor na de carrière?

‘Ik hou van mensen en de sport. Het is één van de meest interactieve sporten met de fans.  Ook door de sociale media heb ik veel contact met hen.Ik word ook wel geïnspireerd door jonge kinderen en fans. Maar eerst gaat mijn carrière voor. Te beginnen met medailles op de Spelen en Wereldkampioenschappen. Ik ben al zeven jaar samen met Adam. Volgend jaar in september 2013 gaan we trouwen. Kinderen krijgen is pas voor over tien jaar als ik 33 ben.  Of ik dan een comeback zoals Gunn-Rita Dahle Flesja? Ik denk het niet. Als ik moeder word, wil ik dit fulltime doen. Het is dus zeker iets als ik definitief gestopt ben.

Wat zijn je doelen voor dit jaar en de rest van je carrière?

Mijn hoofddoel zijn de Olympische Spelen, want het is een Olympisch jaar. Maar ook het WK is een doel.  Ik droomde er als kind al van om rond te rijden met de regenboogtrui. Canada is momenteel nummer één van de wereld bij de dames. We hebben met wereldkampioene Catharine Pendrel, Marie-Helene Premont en mezelf drie atleten die in de schijnwerpers staan.  We kunnen normaal met drie naar de Spelen gaan. De selecties lijken vast te staan, maar de uiteindelijke beslissing valt in juni.  Ik moet natuurlijk blijven bevestigen in de volgende wereldbekerwedstrijden. Dus elke wereldbekerwedstrijd is een doel op zich.’

Bedankt voor het interview.

En weg was Emily Batty om haar verloofde te helpen in zijn wereldbekerrace in La Bresse.

Erik Braeken

Foto: Carine Arnouts

Dit interview kan je ook lezen in het juninr. van Cyclosprint